Sa ai un yacht e un lux, cel putin in Romania, datorita taxelor practicate de Guvernul Roman cu nsimtire ( ca de obicei ). Conform statisticilor oficiale, in Romania sunt aproximativ 100 de propietari de yacht-uri. Retineti, 100, nu 100 de mii. Hai sa mai spunem ca sunt inca cateva mii de romani, amatori de senzatii tari, care si-ar dori sa se plimbe cu barca, sa le fluture vantul prin par, sa simta briza in largul marii.
Eu nu ma numar printre ei. M-am plimbat cu barca, vaporul, yacht-ul sau cum vreti sa ii spuneti. A fost fun. Dar cand valurile incep sa te legene, iar senzatia de voma sa devina apasatoare, ultimul gand care iti trece prin cap este: Misto, vreau si eu unul din asta.
Probabil unul din motivele care indeparteaza pretendentii de la cumpararea unui yacht sunt accizele, care trec de 50% din valoarea lui, plus TVA-ul. Asta ca sa stabilim totusi pe ce piata ne aflam.
Dupa judecata voastra, aceasta piata ar justifica existenta unei publicatii dedicate proprietarilor e yacht-uri? NU? Nici eu nu credeam asta, pana cand nu am vazut revista de mai jos:
Practic, Yacht Magazin este o revista bilunara, care costa 12 lei si este destinata, normal, propietarilor de yacht-uri. Faptul ca nu se va vinde nu e o enigma, singura mea dilema este cine a decis realizarea unei publicatii offline de acest gen. Deci avem in .ro 100 de propietari de yacht-uri, si noi scoatem o revista pentru ei?
In aceste conditii, nu e de mirare de ce publicatiile offline sunt in scadere ( adica incep sa simta un suflu rece din spate ), si apeleaza la diferite tertipuri pentru a atrage clientii, de exemplu cumperi Adevarul si primesti un DVD cu un film de-al lui Nicolaescu.
Solutia nu este folosirea de tertipuri pentru atragerea clientilor, ci adaptarea la situatia actuala, cresterea importantei acordate variantelor online pentru publicatii si, nu in ultimul rand, stabilirea atuurilor de care ( inca ) mai beneficiaza publicatiile tiparite.
Pe aceeasi tema, puteti citi cum in Romania se pot achizitiona iahturi si limuzine prin credite cu dobanda subventionata de stat, de catre persoanele cu handicap.
Bilunar inseamna de 2 ori pe luna. Revista asta apare o data la 2 luni. Poate ca ar fi bine sa inveti mai intai limba romana si dupa aia sa emiti judecati si sa aberezi pe un blog. O zi buna!
Andreea – complexe ceva? Bilunar am mentionat si eu ca apare. Apropo, daca tot imi spui ca aberez vino cu argumente, la jigniri gratuite suntem buni cu totii.
Continui sa aberezi, vorba lui Andreea. Revista nu este bilunara! Apare odata la 2 luni. Ai prins diferenta?
Referitor la cine o citeste, probabil aia 100 de proprietari nu sunt chiar targetul principal. Pot sa-ti confirm ca sunt alte sute de romani, cel putin, care merg anual in Croatia, Turcia, Bulgaria sau Grecia si inchiriaza veliere sau yacht-uri motorizate pentru a-si petrece 1-2 saptamani pe mare.
Acolo este un bussines foarte bine dezvoltat, acela de inchiriere yacht-uri cu servicii complete.
Exista un segment destul de important de cititori care (inca) prefera sa rasfoiasca o revista autentica, sa simta mirosul hartiei cretate, e un cadou pe care si-l fac periodic, odata cu aparitia fiecarei editii a revistei. Pentru mine si multi amici de-ai mei, e vorba in primul rand de emotia pe care o simteam in vremea comunismului cand ne cadea pe mana o revista occidentala de iahting, emotie pe care intr-un fel o prelungim in prezent. Chiar daca am velier, pentru mine acest domeniu este cel mai frumos hobby, ma documentez permanent, aflu noile tendinte, si ma bucur ca exista un roman care are curajul sa scoata asa o revista. Si apropo, iahtingul e prohibitiv doar pentru cei ignoranti, care se lasa influentati de circul mediatic din jurul potentatilor zilei si jucariile lor. Majoritatea pasionatilor-proprietari de barci sunt oameni normali, pentru care conteaza bucuria navigatiei, nu vanitatea gratuita de a fi trendy.
ca sa te plimbi cu yachtul NU trebuie sa cumperi unul!!! nu trebuie nici macar sa ai atatia bani cati iti imaginezi tu. Trebuie doar sa ai permis de navigat, care se obtine in urma unor cursuri, si poti sa inchiriezi linistit in grecia, croatia, turcia etc un yacht pt 1-2 sau cate saptamani vrei tu la preturi fffff acesibile!!! sunt vacante unice, care chiar nu se compara cu nimic.
E o revista foarte frumoasa si ffff utila in comunitatea de navigatori – vezi pe unde s-au mai plimbat altii, ce regate mai sunt, ce modele au mai aparut…. asa ca e un bullshit ideea ca e o revista pentru proprietarii de yachturi. Nici vorba!
„Dar cand valurile incep sa te legene, iar senzatia de voma sa devina apasatoare, ultimul gand care iti trece prin cap este: Misto, vreau si eu unul din asta”
…nu chiar… mie unul i-mi place laganatul valurilor , cit despe raul de mare…vine si trece…trebuie doar sa ai rabdare , sa intelegi ce se intimpla , sa intri in armonie cu natura…sa ajungi sa faci deferenta intre”o barca, un vapor, yacht-ul sau cum vreti sa ii spuneti.” si un VELIER .Crezi ca le stii pe toate, dar eu vad ca te grabesti. In tara sunt mult mai multi oameni care navigeaza cu barcile proprii sau inchiriate decit i-ti imaginezi tu …, poate ar trebui sa si intelegi ce citesti pe net…incearca sa te maturizezi…viata are o forma mult mai frumoasa in complexitatea ei decit poti tu visa acum…
adevaru ca in Ro nici nu prea ai unde sa navoghezi nu este ca an italia ppoti vizita toata italia din iaht daca vrei pai in ro ce sa faci sa te duci dela constanta la mamaia ,sau de la babadag la eforie?avem un litoral mic din aceasta cauza sunt putine yacturi ,eu unu prefer un yacht in locul unui ferari sau altei masini de FIZZZZAAA ,daca nu ai mers niciodata nu poti intelege yachtingul ,ca si pasiune si sport .
imi cer scuze de greselile de ortografie sper sa fiu inteles am doar 3 clase primare .