De ce nu zâmbesc românii

V-ați întrebat vreodată de ce românii sunt atât de triști pe stradă, în mulțime? Se zice despre noi în general că suntem un popor vesel, optimist, care nu își pierde speranța și se adaptează la orice situație, dar dacă vă uitați puțin în jur veți remarca că lumea nu zâmbește prea mult, iar mulți dintre cei care zâmbesc o fac cu gura închisă.

Să fie de vină educația autoritară din școli? Moștenirea comunistă cu sechelele ei? Greutățile de zi cu zi? Lipsa educației privind igiena orală?

Prima dată am sesizat diferențele astea, noi versus țările civilizate din Europa, după ce am stat vreo 3 luni în Italia. Italienii, oricât de multe s-ar spune despre ei, știu să se distreze și să zâmbească. Pe stradă, în autobuz, în magazine, la bar, rar vei vedea oameni încruntați. Poate că uneori e un zâmbet de politețe, dar e acolo.

În schimb la noi când primești un zâmbet e ceva extraordinar. Generația mai tânără zâmbește un pic mai mult, a uitat greutățile trecutului, dar nu cred că asta e explicația principală pentru tristețea românilor. Cei mai mulți români nu zâmbesc pentru că NU au cu ce. Își ascund dinții, le e frică să deschidă gura pentru că nu au zâmbetul ăla de 5 stele din reclame sau mai rău, le lipsesc prea mulți dinți.

Veți zice că bat câmpii, dar studiile confirmă asta. Citeam recent un articol care spunea că în anii 90 românii își schimbau periuța de dinți o dată la 12 ani!!! Între timp stăm mai bine, o schimbăm la 14 luni, dar până la cele 3 luni cât e recomandarea stomatologului mai e mult de lucru. Să nu mai zic de faptul că în medie un român consumă un tub și jumătate de pastă de dinți pe an, iar la țară consumul este de 5 ori mai mic decât la oraș.

Și nu înțeleg care e faza cu medicul stomatolog, 58% dintre români merg în vizită mai puțin de o dată pe an. Știu, tratamentele dentare sunt scumpe, poate că nu toți își permit coroană zirconiu, despre care Dr. Aristide zice că e cea mai nouă tehnologie pentru restaurarea dinților, dar până la urmă e vorba de sănătatea noastră. Ne e chiar așa de frică de dentist încât preferăm să ignorăm complet igiena dentară?

Uneori sunt frapat să cunosc oameni bogați, cu mașini de zeci de mii de euro, care deschid gura și … pauză, la propriu, între dinți. Nu vorbesc aici de dinți albi ca la Hollywood, ci de un simplu implant dentar, care te poate ajuta să mănânci corect, să nu te jenezi în public când vorbești.

Nu e ciudat să arunci cu bani în o grămadă de chestii trecătoare (casă mare, mașină tare, vacanțe exotice), dar să nu îți pese de sănătatea ta și de felul în care cei din jur te percep, de prima impresie pe care o oferi? Să nu mai zic de faptul că aproape în orice domeniu, prima impresie este cea decisivă. Oricât de mult am spune că nu contează aparențele, ne lăsăm influențați de ele.

Concluzia: investiți în zâmbetul vostru, poate genera un ROI (return on investment) foarte bun! 🙂

Bonus, un infografic cu obiceiurile de igienă orală în România.

Infografic-Colgate

Recomandă prietenilor!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   

9
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Andrei
Vizitator
Andrei

Cred ca si educatia de acasa conteaza, cand grija principala a parintilor e sa puna ceva pe masa, parca periatul dintilor nu mai e asa important. Plus ca mai ales la tara sunt inca sate fara apa curenta, baie in casa, de unde atata pasta de dinti? Obiceiurile bune se invata din copilarie, pe mine ma fortau ai mei sa ma spal dimineata si seara, nici o scuza nu era acceptata.

Augustin Mihaila
Vizitator

Eu zâmbesc…. aşa m-am născut… vesel şi bine dispus. Tre’ să mă caut….

Marius Sescu
Vizitator

Poate nu ești român. 😀

Augustin Mihaila
Vizitator

Şi asta e posibil….

Ice Alinutza
Vizitator
Ice Alinutza

Așa cum am afirmat și pe pagina ta de Facebook, pe fond, articolul e foarte bun! Ce mă miră însă este fotografia ta de prezentare! Personal nu cred că este cea mai bună alegere și dacă este nevoie pot să și susțin ceea ce zic (percepția e bineînțeles subiectivă) însă dacă o vei privi cu un ochi la fel de critic ca-n articolele pe care le scrii îți vei da și singur seama ce nu este în regulă cu ea!

Marius
Vizitator
Marius

Romanii nu zambesc pentru ca multi dintre ei au probleme cu dintii si nu toti isi permit sa mearga la dentist sa se trateze.

Barbu
Vizitator
Barbu

Romanii nu zambesc pentru ca este adevarat, nu au cu ce si principala cauza este lipsa banilor pentru mers la dentist dar si frica ramasa de pe vremea comunismului; cum ca dentistul este pus acolo doar ca sa-ti scoata ceva nu sa repare.

Ionut
Vizitator
Ionut

Romanii nu prea zambesc pentru ca nu prea au cu ce si multi inca au ramas cu amintiri neplacute de la dentist care s-au inradacinat in mentalitate..