Câți bani îi trebuie unei familii din România pentru a trăi decent în 2022? Sunt de ajuns 3000 de lei, cum zice Institutul Național de Statistică, sau îți trebuie de fapt 3 ori mai mult, cum zic studiile independente și oamenii din bula bună?
O știre care a trecut cam neobservată prin online e asta – Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent, pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2022 este de 8.659 lei pe lună, faţă de 7.233 lei în septembrie 2021, în creştere cu 19,7%. Cifrele astea sunt din raportul realizat de Fundația Friedrich Ebert România, plecând de la prețurile comunicate de INS pentru septembrie.
În același timp, la începutul lunii INS a publicat alte date, conform lor valoarea minimă a coșului de cumpărături pentru o familie cu doi adulți și doi copii în mediul rural este definită de stat la 3.258 lei, respectiv 2.632 lei în mediul rural.
Prima diferență este evidentă, INS are probabil impresia că toți românii sunt proprietari și nimeni nu are rate de plătit la casă. La partea cu alimentele am râs amar, cu 1400 de lei pe lună nu acoperi cheltuielile alimentare nici pe 2 săptămâni, la o familie cu 2 copii. Sigur, dacă mănânci doar pâine, cartofi și ceapă, dacă cumperi cel mai ieftin parizer și te uiți la untul de 20 de lei în timp ce iei de pe raft cea mai ieftină margarină vei supraviețui, dar ăla nu e trai decent.
De remarcat că partea cu ieșit la restaurant, călătorii, vacanțe nu e inclusă în niciuna dintre variante, adică în calculele de mai sus vorbim strict de mâncare, haine, utilități și poate chirii sau rate, doar în studiul fundației.
Voi câți bani credeți că sunt suficienți pentru un trai decent în 2022?
Din ce văd în jur eu cred că ai nevoie de minim 1000 de euro pe lună fără copii și minim 2000 euro lunar cu 2 copii, ca să nu stai stresat că nu ai cu ce plăti ratele, că nu îți permiți o bucată de carne bună sau că nu ai bani de ieșit la restaurant măcar ocazional.
Sănătatea pare a fi pe ultimul loc. Să fie bine, oare? 😀
Probabil se ia în calcul faptul că ai asigurarea de sănătate plătită din salariu. Nu că ar fi suficientă, mai ales când ai probleme grave sau urgențe…
Noi contabilizam toate cheltuielile. Efectiv sunt într-un excel.
Media ar fi undeva 2150 E/luna pentru o familie cu 1 copil (peste 1 luna vor fi 2 copii).
Câștigăm în lei, cheltuim lei, deci partea cu euro e asa de dragul articolului.
Câteva cifre medii/luna:
* copiii – 200 E/luna (lucruri pentru cel mare, analize sarcina + cumpărături pentru noul bebe)
* taxe – 150 E/luna (apartament, et. 4, 65 mp, oras total contorizat) – apa, Gaz, curent, tv+internet, o cartela, 1 abonament, curățenie la bloc, impozite,
* mașina – 150E/luna (motorina, ITP, asigurare, spălat, cauciucuri montate, o mica reparatie) – o folosim la nevoie și în weekend
* mâncare – 450 E/luna (aici intra tot ce cumpăram din supermarket + ceva comenzi)
* Rate – 500 E/lună (diferența la creditul imobiliar acum vs ianuarie 2022 este cam 300 lei)
* casa 180E/luna – ne-am mutat anul trecut, din fericire mobila a fost într-o stare bună și nu demodata și încă o folosim, dar pe rand schimbam una alta + ne îmbunătățim condițiile
* medici/farmacie/medicamente – 100 E/luna (fac o mențiune importanta mai jos legat de asta)
Restul banilor au mers pentru cele 2-3 ieșiri de câteva zile, 1 nunta, 1 botez, puține economii și alte evenimente neprevazute.
Mențiuni:
– la mâncare/produse de igiena/curățenie mergem pe produse medii ca preț, folosim și mărcile magazinelor și mai aducem puține chestii de la țară
– mașina o folosim pentru mers la țară, ajutat părinții cu câte un drum și merge soțul când are de făcut ore suplimentare (plătite)
– referitor la serviciile medicale: o vizita la urgență ne-a costat ulterior 300 lei dați pe medicamente la farmacie pentru că nu se primește reteta gratuita sau compensata deși vb de un copil.
– alta urgenta medicala ne-a costat vreo 200 lei pentru ca deși aveam bilet de trimitere nu erau locuri și nu puteam aștepta 1-2 săptămâni
– un eveniment medical ne-a costat vreo 1000-1500 lei (medic, drum, cazare etc) pentru ca avem un singur specialist în oraș și nu ai cum cere o a doua părere. Ahhh, și aparatul pe care trebuia făcută analiza era stricat, deci dacă ne-a interesat copilul am plecat în alt oraș pe banii noștri…
– ecografiile pentru bebe 2 le plătim noi, parțial și unele analize + tot ce înseamnă suplimente, fier, etc.
– o grămadă de chestii de copii se plătesc, gen vitamine, suplimente, probioticele recomandate pe lângă antibiotice, etc.
Partea bună e că ne acoperim cheltuielile din veniturile uzuale.
Partea proasta e ca nu reușim sa facem mari economii.
Per total, o creștere a veniturilor la 2500E/lună ne-ar asigura un confort psihic mai mare și ar ajuta la partea de economisire.
Și noi pe acolo cu 2 copii, din fericire nu avem rate.
poti sa te descurci cu 1000 de euro si cu 2-3 copii, daca nu ai rate de platit. Asta daca nu stai intr-un oras foarte mare. La Bacau, Buzau, Baia Mare sau Botosani merge, nu in Cluj, Timisoara sau Bucuresti.
Spun asta din perspectiva celui la care ii vine branza si smantana gratis saptamanal, ouale, sau borcanele de zacusca si muraturi de la bunici.
Dacă nu incluzi concedii, ieșiri de weekend, restaurant din când in când da.
Pentru ”suplimentarele” astea exista venituri adiacente, sezoniere. Niște dividende, o recolta pe terenul cu pomi, diverse. Întreținerea acestor surse de venit adiacente este pentru noi partea de relaxare.
Super.
508 lei doar pentru facturile aferente lunii decembrie? Pe bune? Hello!!! Numa` asociația pentru una bucată adult ajunge la 550 lei minim! Unde mai incluzi telefonia, electricitatea, internetul în cei 508 lei dacă deja ai depășit plafonul doar prin simplu fapt de a nu rămâne cu restanțe la întreținere?
De obicei se face o medie, ca iarna ai 500 și vara 100. Cum va fi iarna asta nu știm.