fbpx

8 chestii învățate în 8 ani de scris pe blog

Parcă acum era 2007 și scriam primul articol, așa de prost încât acum îmi e rușine să il citesc. Dar am continuat, am tot scris, iar acum văd că am ajuns la peste 8000 de articole publicate, în ultima perioadă cam unul pe zi. Și sper eu că și calitatea lor a crescut, pe măsură ce mi-am format un stil propriu.

Ar trebui să fac o listă plină de învățăminte pentru cei mai noi care vor să se apuce de blogging, dar adevărul e că pe măsură ce scriu mai mult descopăr că am tot mai multe de învățat, deci încerc să nu devin prea arogant. Totuși, am dat-o de așa de multe ori în bară în 8 ani de zile încât am învățat câteva lecții, luați de citiți și voi dacă vreți să le învățați mai repede ca mine.

1. Conținutul bun nu se promovează singur

O știți pe aia cu Dacă scrii bine în timp cititorii vor veni? E o prostie, vă zic eu. Am articole muncite pe care nu le-a citit aproape nimeni, și am articole scrise la repezează cu zeci sau sute de like-uri, comentarii. Cel mai adesea diferența constă în faptul că unele articole au fost promovate mai intens în rețelele sociale, sau am cerut și altor bloggeri să le recomande, adică am tras mai tare de ele să le scot la lumină. Deci nu vă bazați pe faptul că e suficient să scrieți bine, ăsta e doar primul pas.

2. E important să ai un stil propriu de scris

Sigur, la început te mai inspiri de la unul, de la altul, dar în timp trebuie să îți conturezi o voce distinctă, o opinie pentru a aduna cititorii în jurul blogului tău, oameni care revin, iar și iar, iar articolele de pe blogul tău trebuie să fie povești, nu transcrierea unor știri din ziare. Nu citim bloguri pentru a afla ultimele știri, le citim pentru că ne plac poveștile spuse de autorii lor, felul în care scriu. Puteți să plecați de la o știre, dar scrieți o poveste, fermecați cumva cititorii. După 8 ani de blogging, după ce am citit o mulțime de articole și mi-am îmbunătățit stilul de scris destul de mult, am constatat că lucrurile simple sunt cele mai bune: articolele scrise din inimă, sincer.

3. Blogul îți poate schimba viața, pe bune

În ultimii ani blogurile au căzut într-un con de umbră, pare mai tentant acum să fii popular pe Youtube, Facebook, Twitter, Instagram. Totuși, rețineți că acelea sunt doar canale de comunicare, îți asigură accesul la o audiență, dar nu controlezi tu conținutul pe deplin, ești la mila regulilor stabilite de proprietari.

Pe blogul tău tu alegi ce scrii, tu ai drepturi asupra conținutului, e jucăria ta care poate deveni un business serios sau un catalizator ce îți schimbă viața, dacă îl folosești cum trebuie. Eu am plecat de la un blog generalist scris de amuzament și am ajuns la un blog de comunicare care mi-a adus multe oportunități personale și profesionale, mi-a influențat cariera și viața. Știu că sună a discurs motivațional, dar e realitatea.

4. Succesul în blogging vine tot peste noapte, în doar câțiva ani

Mai este și acum euforia de a lansa un blog în speranța că în câteva luni te vei umple de bani, dar mai rar. Din păcate, lucrurile nu funcționează așa.  În ultimii 5-6 ani am scris zilnic pe blog cel puțin un articol, poate chiar 2 sau 3 când aveam inspirație. Gândiți-vă cum e să faci o chestie zilnic, timp de câțiva ani. Uneori ai chef, alteori nu, dar o faci, pentru că ți-a intrat în reflex, pentru că te-ai obișnuit, pentru că îți place. La început scrii mai slab, mai faci greșeli, o mai dai în bară, dar în timp începi să te descurci și devii mai bun. Chiar dacă nu ai timp, chiar dacă ai și alte probleme pe cap, chiar dacă ai o familie de întreținut, chiar dacă ai și un job (sau mai multe), tu scrii.

Și după asta vine și succesul, începe să te cunoască lumea. După câteva mii de articole.  Înainte de a spune că un blogger a devenit cunoscut peste noapte ar trebui să vă uitați la istoricul lui, ce a făcut până acum, cât i-a luat până a ajuns la nivelul de blogger celebru, citit, apreciat. Și asta se aplică în orice domeniu, nimeni nu reușește din prima.

5. Dacă nu faci networking nu exiști

Nu sunt genul care să merg să mă bag în seamă la orice eveniment de online sau orice întâlnire cu bloggeri, dar recunosc puterea networkingului. Degeaba scrii articole bune, te chinui să le promovezi în rețelele sociale dacă nu ai oameni care să te sprijine, să te recomande. Mă refer aici atât la cititori, alți bloggeri, specialiști care te ajute cu recomandări pentru găzduirea și aspectul blogului, companii care să îți ofere sprijin material, acces la evenimente, exclusivități.

Oricât de bine ai scrie, trebuie să ieși din casă. Mai mergi la întâlniri cu alți bloggeri, cu cititorii dacă ai o comunitate puternică, participi la evenimente de pe nișa ta, din astea. Networkingul te poate scoate din anonimat, știu mulți bloggeri buni care s-au ridicat pentru că au fost prezenți unde trebuia, când trebuia.

6. Dacă ai zis că scrii, atunci scrie

Știu mulți bloggeri care erau entuziasmați la început să își facă blog, dar în timp au renunțat la scris sau scriu sporadic, și după aceea se miră că nu văd rezultate. Tocmai de asta nu văd rezultate (bani, trafic, oportunități, joburi, colaborări, depinde de fiecare) pentru că nu sunt dedicați.

E important să scrii constant pe blog. Într-o perioadă spuneam că e bine să scrii chiar zilnic pe blog. Acum îmi dau seama că dacă nu ești problogger, mai ai și un job, o familie, obligații, e greu să scrii zilnic, dar e important să păstrezi ritmul dacă vrei să crești ca blogger. Ți-ai obișnuit cititorii cu trei articole, luni, miercuri și vineri? Atunci asigură-te că în zilele respective ai noutăți pe blog. Oamenii nu intră pe un blog unde articolele apar haotic, când își amintește proprietarul blogului că trebuie să scrie.

7. Învață să scrii corect și să te exprimi la obiect

Nu e nimic mai enervant ca un articol lung, fără început, fără sfârșit, unde autorul se învârte în jurul subiectului dar nu spune nimic concret. Nu mai zic de greșelile de exprimare, pe care mulți le justifică ca licență poetică.

Tuturor ni se mai întâmplă să greșim un cuvânt, dar dacă scrii pe internet și nu știi să pui cratimele, să conjugi verbele, să faci acordul între subiect și predicat îți pierzi timpul degeaba. Nimic nu alungă mai repede cititorii de pe un blog decât un articol plin de greșeli gramaticale, plin de fraze care se învârt în jurul cozii dar nu spun nimic concret. Dacă trebuie să scrii trei paragrafe pentru a exprima o idee simplă, de 3 cuvinte, cititorii vor fugi mâncând pământul. Keep it simple, stupid. Da, știu, și eu mai greșesc. Nici o problemă, pentru că…

8. E ok să greșești (uneori) pe blog

Există bloggeri care merg până în pânzele albe când greșesc și li se atrage atenția, doar pentru a nu își recunoaște greșeala. Eram și eu unul dintre ei, dar încerc să devin mai bun, să îmi recunosc greșelile atunci când le fac, să accept criticile venite de la cititori, de la alți bloggeri, oameni din domeniu, dacă sunt constructive și reale. Dacă îți recunoști greșelile nu înseamnă că ești un blogger slab, ci ești om, iar oamenii greșesc.

9. Un design prost omoară orice articol bun

Da știu, am mințit, ziceam de 8 chestii. Totuși, trebuie să vă zic și de tema blogului, de fontul folosit pentru articole, de timpul de încărcare al blogului.

Mulți când se apucă de blogging cred că au nevoie de o temă plina de widgeturi, culoare, care să atragă atenția cititorilor. E adevărat că trebuie să atragi atenția, dar prin conținut, nu culori țipătoare și pluginuri, widgeturi care încarcă inutil blogul. Alege o temă simplă, chiar minimalistă, în ton cu ceea ce vei scrie pe blog, personalizeaz-o cu un logo decent și apucă-te de scris. În timp îți vei da seama ce trebuie să mai adaugi și ce trebuie să scoți.

Fontul folosit pentru articole să fie de minim 14, dacă nu chiar 16. Timpul de încărcare al blogului să fie sub 3 secunde, altfel lumea pleacă înainte să vadă efectiv ce ai scris. Dacă se încarcă greu ai prea multe pluginuri sau poze, widgeturi pe prima pagină.  Nu mai zic de designul responsive, un sfert dintre cititori intră de obicei de pe tabletă sau telefon, chiar crezi că ei vor să dea zoom pentru a citi ce ai scris?

Am terminat. Dacă v-a plăcut articolul băgați un like, un share, poate ajunge și la alți oameni care vor să afle chestii despre blogging și promovarea online.

P.S: O întrebare scurtă – voi de când citiți blogul meu?

Foto: Blog concept via Shutterstock

Recomandă

34 Comentarii

  • Alex, dacă nu mă înșeală memoria într-o perioadă comentai mai des. Welcome back. Apropo, blogul tău plânge după niște imagini featured pe prima pagină, lângă textul articolelor, chiar dacă ai o abordare mai tehnică. 🙂

 1. Eu nu am comentat pana acum pe blogul tau, dar chiar daca nu am facut acest lucru, intotdeauna am gasit informatii utile pe care le-am putut implementa. Bine, acum daca nu am reusit este o alta treaba. Iti citesc blogul de aproape 2 ani, dar de atunci cred ca intru zilnic, iar de fiecare data ma minunez cand privesc pluginul din sidebar. 🙂

 2. Cred ca de cand m-am apucat eu de blogging. Cautam articole despre blogging tips, seo etc. Se intampla asta prin vara lu’ 2012. 3/4 din articole sunt foarte interesante pentru mine.

 3. Nu-l citesc constant, dar cand vad un titlu interesant, ca acesta, il citesc. Sunt de acord cu toate cele 8 puncte. E bine ca ai inceput cu promovarea. Sunt unii careinca au impresia ca nu trebuie sa te promovezi.

  ps: Ce plugin folosesti pt abonarea la newsletter? Caut de mult timp unul bun.

 4. Stiam de blogul tau de vreo 2 ani dar nu intram frecvent. Te citesc cam de 3-4 ori pe saptamana in ultimele luni. In general dau click din facebook.

 5. Eu te citesc de vreun
  an, ți- am urmat niște sfaturi, s- au dovedit foarte bune, am instalat SumoMe la recomandarea ta, e grozav. Intru de pe feedly când ai noutăți de orice fel.

 6. Cred ca 2007 sau 2008 si se vede imbunatatirea. Respect ca esti constant cu scrisul, desi nu mai sunt asa de mult in targetul tau.
  In rest, mult succes in continuare 🙂

  Ps: varianta mobile se incarca mai greu ( in comparatie cu alte bloguri…)

 7. Ah, cât de cunoscut îmi sună nr. 1! Recenzii la care am muncit 2-3 ore și care știu că sunt bune abia dacă primesc câteva reacții, iar dacă arunc așa, pe fugă, câte o poză sau un comentariu ușurel, plouă cu Like-uri. 😀

  Bine, asta cred că are legătură mai puțin cu promovarea și mai mult cu efortul necesar pentru a citi câteva paragrafe față de 2-3 rânduri sau o poză. Deh, dacă trebuie să muncească un pic pentru plăcere și informare, unii se lasă păgubași. Dar nu-i nimic, pentru asta există blogurile de nișă. 😉

 8. Te citesc de anul trecut, dar nu mai țin minte exact de când. O vreme te citeam rar, însă articolele tale sunt super-utile. De îndată ce am descoperit Feedly, te-am „salvat” acolo, să te vizitez mai des.

 9. […] Uneori am și eu impresia că îmi pierd timpul degeaba cu blogul ăsta. Comentariile sunt tot mai puține la articole de când toți o ardem pe Facebook, nu trăiesc exclusiv din blogging poate și pentru că focusul meu acum e la agenție, iar cadourile și atențiile care vin pentru că scriu aici sunt drăguțe, dar mi le permit și singur. În februarie voi face 10 ani de când scriu pe blog, de vreo 6 ani scriu aproape zilnic. De ce mai fac asta? Pentru că bloggingul mi-a schimbat viața. […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *