fbpx

Ce ar trebui să știe un blogger în 2016

Pe vremuri să ai un blog presupunea ceva cunoștințe tehnice, trebuia să știi cum să setezi un CMS, cum să alegi un hosting, să modifici o temă. Acum oricine își poate lansa un blog în 5 minute, sunt o grămadă de firme și freelanceri care te ajută la prețuri mici, nu mai zic de prieteni. Cu toate astea, eu încă cred cu tărie că dacă vrei să fii blogger trebuie să cunoști și partea tehnică, măcar un pic.

Știu, e mai simplu să spui că bloggerul trebuie doar să scrie, de hosting, temă, pluginuri să se ocupe alții, dar în timp descoperi că dacă nu le știi și pe astea nu poți înainta, pentru că trebuie să bagi mulți bani în ele sau pentru că îți iei țeapă alegând servicii proaste. Și e aiurea să ai blogul căzut pe la 3 noaptea că sunt 10.000 de vizitatori unici, iar tu nu știi ce să faci.

Ce ar trebui să știe un blogger pe lângă partea cu scrisul, chiar și la nivel de amator:

Alegerea unui domeniu pentru blog

Evident, fără bloguri pe domenii gratuite sau copilării, că le veți regreta mai târziu. Luați cel puțin un .com care e 5 euro pe an, sau .ro care e 50 de euro pe viață.

Alegerea unui hosting decent

Da, e adevărat că poți găsi hosting și cu 5 lei pe lună, dar să nu te miri când blogul îți va pica la primul spike de trafic, ai și tu un articol bun, intră toți călare pe blog și atunci hostingul crapă.

Un hosting bun pleacă de la 100-150 de lei pe an, poate ajunge și la câteva sute dacă ajungi la zeci sau sute de mii de vizitatori. Noi la agenție lucrăm cu Simplenet pentru clienți, blogul meu e la Webfactor de prin 2009, cei de la Host-age sunt și ei ok. Întrebați oamenii cu trafic unde își țin jucăriile, nu alergați după cel mai mic preț.

Setarea și modificarea unor teme, pluginuri

Nu zic acum să vă apucați de descărcat și instalat toate temele și pluginurile pentru WordPress, să știți cum se crează o temă WordPress de la zero (de asta ne ocupăm noi :). Totuși, e păcat să nu știi cum să adaugi un banner în header, cum se modifică culoarea de fundal pentru un blog sau cum se inserează un link în cod. Și cursuri gratuite sunt destule.

Încă o chestie, cu cât e mai complexă o temă, fie ea și premium, blogul se va încărca mai greu, deci nu alergați după teme cu toate brizbrizurile, alegeți una simplă, curată și vedeți pe parcurs ce mai aveți nevoie.

Idem și la pluginuri, dacă aveți 50 de pluginuri instalate pentru un blog amărât sigur ați greșit undeva, orice resursă inutilă încarcă blogul.

Cum funcționează internetul, promovarea online, rețelele sociale

Există cursuri gratuite despre promovarea online oferite de Google. Poți căuta pe Google și găsești o grămadă de cursuri gratuite despre internet, marketing online, social media. Oricum, e stupid să nu știi ca blogger în 2016 că atunci când lași un comentariu pe un blog sau trimiți un email oricine îți poate afla IP-ul, adresa de internet de unde ai postat. Și dacă ai și IP unic, e și mai rău. True story, bro.

Uite câteva cursuri gratuite:

  1. Diploma in Social Media Marketing
  2. Social media tutorials
  3. Social Media 101 – Social Media Quickstarter
  4. HubSpot Academy
  5. Digital Storytelling

Puțin copywriting

Știu, toți bloggerii au impresia că articolele lor sunt superbe, opere de artă, dar citiți puțin din Copywriting 101 și s-ar putea să vi se deschidă ochii. Eu când mă uit la articolele scrise acum 5 ani nu pot să cred cât de prost scriam. Știu, e loc de mai bine și acum.

Am lăsat la o parte chestiile gen – pentru ce fel de cititori scrii, care e nișa ta, ce vrei să obții prin intermediul blogului, cum să faci bani din blogging, cum să ai un blog de succes, că deja ieșea un roman. Dar uite câteva articole utile pentru început:

  1. HOW TO START A SUCCESSFUL BLOG TODAY
  2. 19 Things to Know Before You Start a Blog
  3. 26 Essentials for Blogging Success: What You Need to Know

Anul trecut, când am ajuns la 8 ani de blogging, am extras și eu 8 chestii de maximă importanță. Și mai am ceva, după 6 ani de blogging.

Mai adăugăm ceva pe lista cu chestii utile pentru un blogger în 2016?

Recomandă

4 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *