fbpx

Am un blog. Cum fac bani din blogging?

1. Scrieți conținut util.

2. Continuați să scrieți conținut util.

3. Nu uitați de promovarea blogului, online și offline.

Continui aici cu a doua parte a prezentării pe care am ținut-o la cursul organizat de Divanul pentru cei dornici să își facă un blog. Logic ar fi ca atunci când îți deschizi blogul să nu o faci cu gândul la bani. Cel puțin nu când îți deschizi primul blog. Eu am scris 2 ani de zile pe blog fără să câștig nimic, și probabil mai scriam încă vreo 2 ani dacă nu începeam să primesc oferte de colaborări.

Să spunem totuși că ai blogul de ceva timp, l-ai promovat prin toate metodele existente și inexistente, ai început să ai cititori fideli, ai început să fii cunoscut în domeniul tău și te gândești că ai putea să câștigi și ceva bani din blogul în care investești timpul și ideile tale.

Cum se fac banii în blogging? Câteva idei mai jos, de reținut că nu toate au același efect pentru toți bloggerii și toate blogurile. Încercați și vedeți ce se potrivește cel mai bine blogului vostru.

Modalități de monetizare a unui blog ce are deja vizitatori:

 1. Inserarea pe blog de reclame PPC (pay per click) prin Google Adsense și alte rețele de anunțuri, de ex Etarget. Dezavantajul este că reclamele pot strica aspectul blogului dacă nu sunt integrate corect în temă. Nu exagerați cu reclamele în articole, cititorii vin pentru conținut. Nu îi alungați. Nu vă așteptați la câștiguri fabuloase, am avut și clicuri de 1 cent, iar maximul cred că a fost de 80 de cenți pe un clic. Aveți nevoie de mulți cititori pentru a câștiga sume decente, de la 1000 de vizitatori în sus. Am remarcat că Google Adsense convertește mai bine pe blogurile ce au mult trafic din motoarele de căutare, cititorii fideli nu fac de obicei clic pe reclamele text.
 2. Publicarea de articole plătite (pay per post) scrise pentru a promova branduri, produse etc. Dacă aveți un blog cunoscut sau cu mulți cititori cu siguranță veți fi contactat direct de firme sau de către agenții pentru publicarea de articole plătite sau participarea la campanii de promovare mai complexe. Este ok, dar nu vă mințiți cititorii, încercați să vă prezentați opinia proprie în legătură cu produsele promovate. Dacă nu vă plac mai bine refuzați colaborarea. Daca știți că aveți un blog bun puteți să contactați voi direct agențiile care organizează campanii pe bloguri și social media, nu aveți nimic de pierdut. Vă recomand să citiți și Daca isi pune reclame pe blog, nu il mai citesc, De ce nu fac toți bloggerii bani din blog?, Cum să faci bani din blog – varianta practică
 3. Inserarea de linkuri în sidebar, de regulă pentru optimizarea unui site în motoarele de căutare. Se plătesc lunar sau anual, prețurile se calculează după traficul blogului, Page Rank, influența bloggerului etc.
 4. Inserarea de bannere pe blog pentru firme, în header, sidebar sau chiar în articole. Nu exagerați cu ele, eu de exemplu închid rapid un blog dacă văd trei bannere în primul ecran, și în header. și in sidebar și la începutul articolului.
 5. Folosirea unor unelte de marketing afiliateMag Profitshare și 2Parale sunt cele mai cunoscute la noi. Marketingul afiliat funcționează bine mai ales dacă aveți un blog nișat, care are legătură cu produsele promovate. Puteți afișa widgeturi sau bannere, dar cel mai bine convertesc articolele în care inserați linkurile afiliate. Puteți face review-uri pentru produse, vă puteți exprima opinia inserând linkurile afiliate, ideea este că un articol convertește mult mai bine decât un banner în marketingul afiliat. am mai scris pe tema asta: Cum facem bani din marketing afiliat in Romania, De ce nu merge marketingul afiliat in Romania, Marketing afiliat: recomandari pentru prieteni
 6. Vânzarea directă a unor produse sau servicii către cititorii blogului. Puteți realiza o carte electronică pe care să o vindeți online, direct pe blog, puteți să vă promovați serviciile pe care le oferiți (grafică web, scrierea de articole pentru alte bloguri sau site-uri….). E o metodă foarte bună pentru cei care au un blog cunoscut și și-au creat un brand personal, sunt priviți ca profesioniști în domeniul lor
 7. Donații de la cititori prin Paypal, se poate afișa un widget pe blog. În România nu funcționează din ceea ce știu eu, dar unii bloggeri mi-au spus că au mai primit donații.

Ce alte posibilități prin care se pot face bani cu ajutorul unui blog mai știți?

Recomandă

30 Comentarii

  • Topul e e în ordinea importanței, ci după cum le-am folosit sau mi-am amintit de ele. Nu recomand Adsense pentru un blog la început sau pentru un blog în română, dar pe .com funcționează bine dacă mii de vizitatori zilnici.

   În plus, când ești la început și nu ai colaborări cu agențiile poate fi o variantă de monetizare, dacă îți dorești neapărat niște bănuți.

 1. Eu am un blog și ma chinui sa aduc cit mai mult trafic dar nu sunt deloc mulțumit.
  Nu știu cum să îi determin pe vizitatorii mei sa imi citeasca articolele și să-mi lase comentarii pentru a cunoaste daca articolele mele sint bune, utile si îi ajuta pe oameni.
  Tu cu ce probleme te confrunți cind vine vorba de trafic?

 2. Imi pare foarte rau ca asa iti tratezi vizitatorii, eu eram interesat si de alte pareri in ce priveste traficul. Multumes pentru raspunsul tau arogant. Am inteles ce probleme ai tu cu traficul daca te adresezi astfel:)

 3. @marian – nu sunt arogant, doar plictisit de cei care cauta soluții magice pt trafic. Tu te gândești la trafic, înainte să te gândești la a oferi conținut util cititorilor. Nu, varianta cu continut tradus, conținut identic cu al altor bloguri nu merge, lumea nu caută informații care există deja.

 4. Superb blogul şi sunt încântat că am ajuns aici!
  Am să fac trimiteri la blog în materialele pe caree le public, mai ales că subiectul e “fierbinte”.
  MULŢUMESC pentru multa transpiraţie pe care o văd aici şi pentru neutralitate şi seriozitate!
  Să ne citim cu bine! 🙂

 5. Ca sa ai mii de vizitatori pe zi pe un blog in romana trebuie sa fie ori ceva deosebit ori ceva foarte bine promovat. Daca ai sub 1000 pe zi, castigul din AdSense e neglijabil

 6. La inceput am crezut, ca vor veni bani, daca pun reclame si anunturi adsense. Dupa multa munca si timp investit, au inceput sa vina si rezultatele.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *