fbpx

Live blogging și fotografii de la How to web 2011 – ziua 1

English version (Google translate)

E 9:25,  am ajuns la How to web, cafeaua e bună și atmosfera e faină. Locația e foarte spațioasă, totul e pus la punct. Avem badge-uri cu coduri QR pentru a ne cunoaște mai bine și mai repede.

Sunt mulți străini, limba de bază e engleza, prezentările cred vor fi în engleză deci să nu vă mirați dacă voi scrie în 2 limbi pe blog. În continuare voi încerca să punctez ce mi se pare interesant în prezentările speakerilor. Îi am lângă mine pe AndraStefan și Valentin.

[mudslide:picasa,0,mariuss.sescu,5672899117862833505]

Video – audiența la How to web 2011

09:41. Începe Bogdan Iordache cu prezentarea How to web 2011.

The Future of Building a Web Business

Speaker: Doug Richard (School for Startups)

Barierele de intrare în crearea unei afaceri online sunt tot mai mici, costurile au scăzut. În plus nu mai avem nevoie de așa de mulți oameni pentru demararea unui business. Produsul în sine nu mai este la fel de important, contează și experiența generată de acesta pentru utilizatori, inovația adusă pe piață.

Povestește despre cum Netflix a inovat într-un domeniu care părea să nu mai aibă priză la public, închirierea de filme.
Consumatorii nemulțumiți de un serviciu online apelează la social media pentru a-și exprima nemulțumirile. Ne dă un exemplu propriu despre experiența lui neplăcută cu o comandă online la PC World și cum companiile ar trebui să monitorizeze ce se discută despre ele pe internet. Cred că e despre experiența înregistrată în clipul ăsta. Internetul schimbă tot, o persoană poate demara o afacere cu capital redus. Trebuie să știi însă cum să îți construiești afacerea.

Sesiune de Q&A.

Hackers & Invention

Speaker: Pablos Holman (Hacker, Intellectual Ventures Lab)

Povestește despre cum poți sparge softul din diverse gadgeturi pentru a atrage atenția asupra problemelor de securitate pe care le au. Samy, un prieten, a creat un cod care te adăuga automat ca prieten de-al lui dacă vizitai pagina lui de pe MySpace, iar după aceea codul adăuga automat și prietenii care vizitau pagina ta de pe Myspace ca prieteni ai lui Samy. În 24 de ore avea peste un milion de prieteni…

Hackeri se gândesc ce pot face cu un gadget atunci când apare pe piață, ce este posibil, dincolo de ceea ce oferă produsul în mod obișnuit. La mașinile cu închidere centralizată sunt șanse mari să găsești o altă mașină de la același producător care se deschide cu cheia ta, producătorii auto au probleme cu securitatea mașinilor.

Exemple despre programe instalate pe flash disk care îți copie documentele și istoricul browserului atunci când le introduci în calculator, fără ca tu să știi.

Ne arată cum poți afla datele de pe un card de credit securizat American Express cu un simplu cititor de carduri disponibil pe Ebay la 8 dolari plus un program scris pe calculator.

Pablos prezintă un soft care urmărește miscările țânțarilor și îi omoară cu raze laser, identificând chiar și dacă e mascul sau femelă. Femeile transmit bolile. Softul poate fi util pentru eradicarea malariei în Africa, poate fi realizat chiar un sistem mai complex care protejează localități întregi de atacurile țânțarilor. Say what? Sper să nu se strice softul sau să dea erori. O prezentare a sistemului e pe Youtube.

Sesiune de Q&A. Sistemul de protecție împotriva țânțarilor costă mult acum, dar prețurile vor scade. Probabil nici nu știe care sunt costurile finale, sau e foarte foarte scump. Vroiam și eu un sistem din ăsta pentru casa de la țară.

 Startup Challenge – Presentations, round 1

Primul startup prezentat este Appscend ( din România), un tool care permite crearea de aplicații pentru mobil mult mai rapid, printr-o platformă dedicată. Găsiți pe Slideshare o prezentare. Se percepe un abonament lunar pentru accesul la aplicație.

Urmează EasyLing (din Ungaria), site-ul oferă servicii de traducere realizate de către oameni. O alternativă pentru cei care vor traduceri de calitate.

Acum este prezentată Fonii (din Bulgaria), o aplicație ce îți prezintă factura pentru mobil într-o manieră simplă, ușor de înțeles. Oare vor fi companiil telecom din toate țările de acord să permită accesul la datele despre facturile utilizatorilor? Sunt sceptic, pot trăi fără aplicația asta.

SociaLook (din România) este prezentatată. Utilă pentru companii, îți prezintă persoanele dintr-o companie active online în rețelele sociale sau persoanele care au legături cu alte persoane din aceea companie. Se pleacă de la contactele tale din rețelele sociale. Îmi place ideea, deși sună a social media stalking, depinde cum este folosită aplicația. Concurența e reprezentată acum de LinkedIn. Horațiu Mocian vorbește foarte fluent despre aplicație, se vede că își cunoaște produsul și concurența.

Spotie (din Croația) e o rețea socială bazată pe geolocalizare, destinată evenimentelor. Poți interacționa cu ceilalți participanți la un eveniment, poți iniția un chat cu un participant, poți vedea ce se discută despre eveniment etc. E disponibilă prin browser sau direct ca aplicație pentru mobil. Îmi place ideea, cred că e ok dacă vrei să centralizezi ce se întâmplă online la un eveniment într-un singur loc.

The death of the traditional enterprise

Speaker: Alastair Mitchell (Co-founder and CEO, Huddle.net)

Îmi place prezentarea. Sunt prezentate motive pentru care softurile clasice dedicate întreprinderilor sunt greu de folosit și pe cale de dispariție. Generația tânără, care intră acum în câmpul muncii, e obișnuită cu softuri ușor de folosit, intuitive. Huddle face parte din generația nouă de softuri dedicate companiilor. E un tool de project management, util pentru colaborarea în echipă.

Softurile tradiționale erau create pentru a funcționa în cadrul unei rețele interne din companie, securizată printr-un firewall. Acum se lucrează de la distanță, în cloud. Mitchell spune că Huddle este cea mai bună alternativă în cloud pentru SharePoint. Urmează cifre despre utilizarea Huddle pe glob. Huddle schimbă modul în care oamenii colaborează.

Sesiune de Q&A.

It is impossible to build a multi-billion $ business with the Freemium model.

Online Media (R)evolutions – Now & Then

Speaker: Miki Devic (Co-founder httpool group/CEO Germany)

Prezentare httpool și ce face compania, premium brand focus advertising. Realizează legătura între advertiseri și publisheri la nivel local și global. Cum au evoluat reclamele online, de la bannerele plasate în 1994 pe Hotwired. La început bannerele aveau un CTR de 42%. Nu existau informații despre comportamentul utilizatorilor, date socio-demografice, costul per utilizator etc.

Cheltuielile cu reclamele online au crescut exponențial în ultimii 10 ani, dar totuși mediul online nu este destul de bine reprezentat în mixul de media folosit pentru promovare de către branduri.

Ce s-a schimbat? S-au schimbat consumatorii, stilul de viață, obiceiurile de consum media. Evoluția tehnologiei a creat noi obiceiuri de consum, datorită tabletelor, smartphone-urilor, laptopurilor etc. Peisajul reclamelor online e foarte complex acum.

Online advertisingul crește mai puțin acum, dar crește. Evident, zic eu, asta ți-o poate spune oricine, chiar dacă nu are treabă cu internetul.

Sesiune de Q&A.

Apropo, există o aplicație How to web pentru Android.

The Daily Deals madness – are those here to stay?

Speakeri: Raluca Georgescu (Co-founder, Wembrio – moderator), Jeffrey Treichel (Co-founder and CEO, Kolektiva/FunDeal), Mihai Seceleanu(Founder, Kuponiada), Matei Pavel (Founder, CautaReduceri.ro)

Apropo, Călin Fusu e în sală (deține Zumzi.ro, alt site de reduceri colective cunoscut în .ro ). Poate intervine și el la sesiunea de Q&A, din ce știu eu Zumzi are o cotă importantă de piață în România.

Site-urile de reduceri colective sunt ok, lumea e interesată de ele spun cei din panel, e o formă de advertising care poate fi folosită cu succes. Normal, în fond toți cei de pe scenă își doresc ca piața să crească.

Ca un comentariu personal, pe mine mă deranjează că site-urile de reduceri colective trimit newsletter-ul cu noile oferte la grămadă, nu poți selecta de exemplu să primești doar oferte interesante pentru bărbați, fără coafor, epilare, reduceri la haine de damă etc. Un profil cu opțiuni asupra tipurilor de reduceri pe care vrei să le primești ar fi ideal. Pe de altă parte, dacă ar face asta site-urile ar vinde mai greu companiilor interesate să se promoveze prin oferte de genul ăsta, deoarece numărul clienților interesați de o anumită ofertă ar scade.

Matei Pavel spune că newsletter-ul ajută site-urile și la creșterea brandului, utilizatorii rețin numele brandului și e posibil să revină pe site pentru oferte peste 1-2 săptămâni.

Ofertele pentru mâncare au priză în unele țări, în altele ele reprezintă un procent mic din totalul vânzărilor site-urilor de reduceri colective, spune Jeffrey Treichel. Cred că în România ele se vând foarte bine, spun eu.

Sesiune de Q&A. Călin Fusu întreabă speakerii cum văd aceste afaceri de reduceri colective peste 2-3 ani, deja jucătorii mici au început să dispară de pe piață sau să vândă. Seceleanu spune că piața nu mai crește la fel de rapid ca la început, acum site-urile se consolidează.

Întrebări despre ofertele pentru călătorii. În România sunt în creștere, 30-35% din totalul vânzărilor spune Matei Pavel.

Pauză de prânz.

Android: Opportunities and Challenges

Speaker: Thai Tran (Founder and CEO, Lightbox)
Revenim. Thai Tran prezintă grafice cu gradul de adopție al Android vs iPhone. Android a crescut mult mai repede ca OS, este un fenomen global. În China Android are aprox 50% din piață.
Problema cu Android e fragmentarea între versiunile sistemului de operare, developerii sunt nevoiți să asigure dezvoltarea aplicațiilor pt a fi compatibile cu toate versiunile de Android.
Pentru a lansa o aplicație de iPhone trebuie să o testezi foarte mult, pe cât mai multe smartphone-uri diferite, cu versiuni diferite de Android. Thai vine și cu o idee interesantă, poți instala aplicația pe telefoanele din magazine pentru a o testa, dacă nu îți permiți să cumperi mai multe telefoane diferite. Mă îndoiesc că în .ro cei de la Orange sau Vodafone te vor lăsa să instalezi aplicații pe telefoanele din magazinele lor. Cred că ar fi mai simplu să rogi utilizatorii existenți să testeze versiunea și să raporteze erorile și telefonul pe care au apărut.
Sesiune de Q&A.

Future trends in mobile

Speakeri: Martin Bryant (European Editor, TheNextWeb), Thai Tran (Founder & CEO, Lightbox), Felix Petersen (Co-founder, Amen), Philipp Kandal (Co-founder & CTO, Skobbler), Dan Romescu (CEO, Augmented Citizen), Dragos Chivu (Director Data Marketing, Vodafone Ro).
Începe Martin Bryant cu prezentarea speakerilor.
Viitorul mobilului este legat de localizare, toate smartphone-urile noi sunt dotate cu GPS, senzori de mișcare, iar pe viitor vor fi încorporați și mai mulți senzori.
Se discută despre Siri și căutările pe mobil, Google nu oferă informații relevante când vrei să rezervi un bilet de avion sau cauți informații despre un restaurant cu ajutorul mobilului.

Created by Data

Speaker: Michael Breidenbrucker (Founder, RjDj)
Michael este unul din fondatorii last.fm.
În lumea digitală foarte multe lucruri sunt gratis. Cum ar fi dacă lumea reală s-ar asemăna cu cea digitală?
Întrebarea în lumea digitală este ce urmează, în momentul în care totul e gratuit? Cum alegem ce să consumăm? Ne prezintă soluția aleasă de last.fm, o aplicație online pentru ascultat muzică unde poți aprecia melodiile care îți plac iar aplicația îți afișează piese asemănătoare.
De la attention data ne mutăm către context data, post PC era. Calculatoarele nu sunt cele mai importante pentru accesul informației, acum poți accesa informațiile de pe foarte multe device-uri. Prezintă RjDj, un tool pentru crearea de muzică plecând de la vocea ta înregistrată, împreună cu zgomotele de fundal – crează-ți soundtrack-ul vieții tale.
Sesiune de Q&A. De ce crează întâi aplicațiile pt iPhone și nu pt Android? Pentru că iPhone e mai ușor de controlat, e mai simplu să faci aplicațiile pt iPhone.

Gamify Your Fundraising

Sitar Teli (Investment Manager, Doughty Hanson Technology Ventures)

Sitar face o comparație între obținerea de fonduri pentru un startup și jocurile sociale, spune că cele 2 sunt similare. În primul rând e important să îți construiești o rețea de contacte. Ea este investește mult mai ușor într-o companie venită pe baza unei recomandări de la o cunoștință comună.

De exemplu ea știe doar 2 companii românești, Brainient și Ubervu, pentru că s-au promovat în afară, au avut conexiuni.

Trebuie să exersezi pentru a învăța cum să îți prezinți compania. Cu cât mai multe prezentări cu atât mai bine, acumulezi experiență și îți vine mai ușor.

Sesiune de Q&A.

Raising Seed Capital

Michael A Jackson (Business angel, tech consultant and advisor)

Nu, nu e acel Michael Jackson. Michael A Jackson e un business angel, inveștește în start-up-uri. 90% într-un start-up contează echipa, spune el. Urmează produsul, este el incredibil, îl vor cumpăra sau folosi oamenii? Cât de mare este piața potențială? Cunosc piața pentru acest produs?

Cât bani ar trebui să investesc? Ce fel de exist există pentru această companie, cui o voi vinde, ce profit aș putea obține?

Ca antreprenor, poți să explici ce face compania ta în 30 de secunde, ce problemă rezolvă ea?

Cum plănuiești să obții bani din afacerea ta? Ce te face mai special decât ceilalți? Ce concurență ai?

Fii increzător în afacerea ta, dar nu fii arogant. Fii direct și concis.

Ai nevoie de o introducere călduroasă pentru compania ta. Construiește un produs extraordinar. La început ar trebui să te preocupe construirea unei companii performante, nu obținerea de finanțare.

Nu pierde timp cu investitorii care nu au bani. Nu plăti pentru sfaturi. Nu renunța la procentul majoritar de acțiuni din companie.

Sesiune de Q&A.

Financing your business: the good, the bad and the ugly

Ivan Brezak (Founder, Netokracija), Christian Leybold (Partner, eVC Partners), Dan Lupu (Director, Intel Capital), Sitar Teli (Investment Manager, Doughty Hanson), Mihai Sfintescu (Partner, 3TS), Radu Georgescu (President, GECAD Group).
Discuții despre investițiile în start-up-uri. Radu Georgescu se prezintă, prima companie a fost înființată în 1992. Cei din panel discută despre începuturile lor.
Radu Georgescu – trebuie să știi cum să ajungi la investitori ca antreprenor, chiar dacă nu respecți regulile jocului. Un antreprenor bun va reuși să obțină banii, va fi insistent până când va convinge investitorii, indiferent de metodele folosite.
S-a terminat ziua 1 din How to web, urmează petrecerea în Kulturhaus.
Recomandă

5 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *