fbpx

Abordarea corectă în campaniile de pe blog

Am citit mai multe articole care criticau bloggerii ce acceptă simultan pe blog campanii ale unor branduri diferite, din același domeniu. Articole plătite unul după altul pentru produse bancare ale unor bănci diferite, articole despre lansarea a două tipuri de bere de la doi producători diferiți, prezentarea unei oferte de la un magazin online urmată de prezentarea unei oferte de la alt magazin online etc.

M

La o primă vedere veți spune că e vina brandului care face campania, pentru că nu cere o clauză de exclusivitate pentru o anumită perioadă pe blogul respectiv. Cu alte cuvinte, uite, colaborăm cu tine să anunți lansarea iPhone 6 la Vodafone, dar în săptămâna aia nu anunți că s-a lansat și la Cosmote sau Orange. Nu e greu de specificat asta.

Totuși, eu zic că e vina bloggerului dacă acceptă să promoveze simultan două branduri diferite pe blogul lui. Soluția, atunci când primești două propuneri de campanie de la două branduri diferite din aceeași nișă, e să fii cinstit cu agențiile, dacă campaniile sunt pentru aceeași perioadă de timp.

Exemplu personal: anul trecut am primit două propuneri de campanie de la 2 branduri diferite de bere, se dorea anunțarea unui produs nou, în aceeași perioadă. Deja acceptasem să intru în prima campanie când a venit a doua propunere. Niciunul din branduri nu a specificat nimic de exclusivitate, deci dacă vroiam să le iau banii rapid o puteam face. Totuși, am refuzat a doua campanie și am explicat agenției că nu pot participa deoarece în aceeași perioadă promovam un produs concurent, deci nu ar fi fost etic.

Pe termen scurt am pierdut niște bani, dar pe termen lung am continuat colaborarea cu agenția respectivă pe alte campanii, ceea ce mi-a adus mai multe beneficii. Dacă intram în ambele campanii cu siguranță aș fi pierdut ambii clienți pe viitor.

În concluzie, dacă aveți un blog și acceptați campanii pe bandă, fără a fi atenți la ce promovați în același timp, să nu vă mirați când unele agenții vor înceta să vă includă în campanii. Le-ați înșelat încrederea.

Recomandă

3 Comentarii

  1. Se poate acorda exclusivitate la un anumit pret. Daca tu, Orange, ai pretentia sa nu scriu despre concurenta, trebuie sa platesti mai mult. Asta-i ca si cand un client de-al meu de web design imi impune sa nu fac web design pentru alte firme (desi e normal ca, in momentul in care se prind cine a facut un site misto, concurentii sa doreasca servicii de la acelasi om/firma). Se poate rezolva, dar niciunul dintre aia 3 clienti care au venit cu idei din astea cretze, nu era dispus sa plateasca atat de mult, incat sa-mi acopere orice ‘potential jobs’ pe care le-as refuza de dragul lor 😉

    Daca o companie e dispusa a plati EXCLUSIVITATE, mai discutam. Dar majoritatea abia daca iti platesc niste sume aprox. decente, pentru ca viseaza advertoriale cu 10 euro bucata.

    Normal ca tine de bucataria interna sa nu amesteci brandurile ca in ciorba si sa lasi sa treaca niscaiva timp/articole intre chestiile promovate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *