Pe Ad Age este un articol despre viitorul advertisingului și cum trebuie să se adapteze agențiile pentru a își păstra și atrage clienții. Evident, laitmotivul este că agenția viitorului este cea care va oferi servicii complete de marketing sub același acoperiș, clienții asta vor, să nu alerge după 50 de agenții diferite. Textul era fain, dacă nu era plin de bullshit-uri.
Ironia este că oamenii intervievați în articol vorbesc despre simplificarea lucrurilor, despre conversații autentice cu clienții, despre transparență, despre aceleași trenduri despre care se discută de acum 10 ani, dar ambalează totul într-un jargon plin de expresii sforăitoare care nu spun nimic unui om normal la cap. Nu au sens, unele nici măcar în engleză.
Exemple:
They must manage marketing across devices and serve customized ads to specific audiences based on real-time analysis of constantly changing data. That data must inform creative, CRM and media buying strategies tied to new commerce and brand experiences.
„We want the best creative across all consumer touchpoints. Agencies need to make their complexity invisible.”
As content and distribution platforms become more interdependent on each other, the concept of a media agency [and] a creative agency will once again merge,”
People who understand data and omnichannel ultimately become the most responsible custodians of a company’s money and how to spend it. That is a shift.”
„Now, [marketers] are looking toward the lens of innovation and effectiveness in terms of brand-experience creation, and these new entrants who are becoming very formidable very swiftly.”
Cum va fi agenția de marketing a viitorului?
Părerea mea este că agenția de marketing a viitorului este cea care va știi să creeze o strategie pe mai multe canale (media, online, outdoor, print) și să îi explice clientului în termeni simpli, ușor de înțeles, de ce va funcționa aceea strategie, de ce trebuie să aleagă un canal în defavoarea altuia.
Agenția asta nu se va lăuda că știe să le facă pe toate, și cel mai important, agenția asta va lăsa deoparte jargonul, bullshit-urile și va comunica pe înțelesul tuturor. Nu va alerga după premii pe la festivaluri, ci după clienți mulțumiți. Și clientul nu e mulțumit atunci când agenția ia premii, ci când cresc vânzările.
În final despre asta e vorba, despre oameni care vorbesc cu alți oameni și lucrează împreună pentru atingerea unor obiective comune. Dar ce știu eu, care nu am luat nici un premiu, la nici un festival… 🙂