fbpx

Am citit recent un articol despre angajații ce nu vor să fie asociați cu firmele unde lucrează, adică nu vor să dea share-uri pe rețelele sociale sau să apară prin reviste mențiuni despre ei sau să facă orice efort pentru companie ce depășește fișa postului. Teoretic autoarea are dreptate, angajații ar trebui să fie mândri de locul de muncă, și un share din când în când nu strică. Practic faza asta cu angajații ce evită asocierea cu firma apare de obicei în firmele unde angajatul nu prea e mândru de firmă sau jobul lui (hei, vrei să știe toată lumea că lucrezi pentru recuperatorii de credite?) sau în firmele unde angajații sunt doar un număr, prost plătiți și fără respect din partea angajatorilor.

În ultima perioadă, fie la clienți, fie la alți prieteni antreprenori, am remarcat refuzul angajaților de a sprijini cu gesturi mici eforturile de promovare a companiei. De la simplul fapt că nu dau share pe LinkedIn la un articol în care apare compania pentru care lucrează – pe motiv că este profilul lor privat și nu vor să se asocieze cu firma, până la cazuri în care refuză să apară în materiale de content de tipul ‘meet the team/meet the trainers’, în fotografiile cu echipa de pe site-ul companiei, deși ei sunt interfața companiei la client.

Cel mai mult am râs la faza asta:

După ce companiile investesc în teambuilding-uri, petreceri de Crăciun, alte beneficii menite să consolideze coeziunea dintre angajați și relația cu compania, totuși de ce oamenii primesc aceste beneficii, însă nu vor să dea înapoi mai mult decât se află în fișa postului.

Faza e în felul următor, în condițiile în care e tot mai greu să găsești angajați buni pe pozițiile cheie, teambuilding-urile, petrecerile de Crăciun și alte beneficii nu mai sunt văzute decât de puțini angajați ca chestii uau, sunt considerate normalitatea.

Și dacă vrei ca angajatul să sprijine compania mai mult decât scrie în fișa lui trebuie să îl faci să simtă că nu e doar un număr, un simplu executant, că opinia lui contează, că este important pentru echipă.

Mă uitam la niște faze, am cunoscut oameni foarte buni pe domeniul lor cărora nu li s-au mărit salariile timp de mai mulți ani, deși vorba aia, 5% inflație anuală e ceva normal la noi, și ei ar fi meritat mai mult, că știau și ei câți bani aduc în firmă și ce le poate pielea.

Abia în momentul în care și-au căutat joburi în altă parte și au anunțat că pleacă pe salarii mai mari șefii s-au activat și au venit cu oferte de salarii mai mari cu 30-40%, ca să îi păstreze. Evident că ei tot au plecat, dar nu era mai simplu și eficient pentru companie să le dea un 10% anual la salariu, și sigur nu mai plecau?