fbpx

Bancorex, Citigroup si vinovatii fara vina

1999

In Romania Bancorexul intra in faliment, datorita tepelor trase da baietii destepti prin credite luate si neachitate. Statul roman a platit pana in prezent aproximativ 2 miliarde de euro celor care aveau banii depusi acolo.

A fost gasit vinovat cineva de faliment?

Nu, nimeni, ba mai mult, fostul preşedinte al băncii, Răzvan Temeşan, cel considerat de procurori ca fiind principalul vinovat de prăbuşirea instituţiei bancare, impreuna cu alti acţionari ai fostului Bancorex s-au strâns într-o asociaţie şi au dat în judecată statul român solicitând despăgubiri de milioane de dolari.

2008

In S.U.A, Citigroup, a doua mare bancă din SUA în funcţie de active, este salvata de la faliment de catre statul american, prin oferirea unui ajutor de 306 miliarde de dolari, în special prin garantarea de active. Motivele declarate pentru care guvernul a intervenit ar fi consolidarea sistemului financiar şi pentru a proteja contribuabilii americani şi economia americană.

A fost gasit vinovat cineva pentru pierderile Citigroup?

Nu, nu e nimeni de vina. Citigroup nu va trebui să recurgă la modificări ale structurii de management, adica toti cei care au luat decizii gresite isi pot pastra joburile caldute, nimeni nu va fi inchis, nu va trebui sa aduca bani de acasa sau sa renunte la limuzina personala.

Ce va trebui sa faca Citigroup in schimbul ajutorului oferit de guvern? Numărul anagajaţilor va scădea până la începutul anului 2009 de la 375.000 la 300.000, iar cheltuielile vor fi reduse cu 20%. Tot angajatii vor fi afectati, cat despre reducerea cheltuielilor, orice firma taie tot ce nu e neaparat necesar, in perioada asta.

Concluzia

Se tot spune ca S.U.A difera mult de Romania, ca acolo cei corupti sunt pedepsiti! Daca e sa indepartam sumele si contextul, adevarul e ca diferentele nu sunt prea mari. Nici la Bancorex, nici la Citigroup nu au fost pedepsiti vinovatii adevarati! In Romania statul a intervenit pentru ca altfel populatia ar fi retras banii depusi in multe alte banci, ducand la un blocaj financiar. In S.U.A statul a intervenit pentru ca altfel ar fi fost afectat sistemul financiar mondial. Totusi, cine e vinovat, cine va plati pentru greselile comise?

Nimeni. Singuri care au platit, platesc sau vor plati sunt contribuabilii, adica noi, pentru ca finantarile oferite bancilor falimentare provin tot din banii nostri sau in cazul Citigroup, ai americanilor. Baietii destepti o duc bine in continuare, in timp ce oamenii de rand se gandesc daca vor avea unde dormi sau ce manca maine.

Criza economica? Da, dar doar pentru cei mici.

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *