fbpx

De ce e bine să ai bani economisiți

Vorbeam cu niște oameni care din exterior păreau că o duc destul de bine, cu mașini noi, case frumoase, concedii de fițe, tot pachetul. Și îmi spuneau că sunt destul de stresați, jobul sau firma le mănâncă mult timp, nu pot să refuze clienți sau să schimbe jobul tocmai pentru că au rate de plătit, familii de întreținut, și tot stilul ăsta de viață se poate prăbuși dacă fac o mișcare greșită. Practic se simțeau prinși la mijloc.

Și răspunsul e unul simplu, ai nevoie de economii pentru a ieși din capcana asta. Da, e trist, ca să faci economii poate că mașina va trebui schimbată cu una mai ieftină, casa poate că va deveni apartament, concediul în Belize poate că va fi făcut la frații greci, dar depinde ce contează pentru tine, să arăți tuturor că ai #valoare sau să dormi liniștit noaptea, fără stres și compromisuri.

Evident, să ai economii nu înseamnă să faci foamea, sau să renunți la micile plăceri ale vieții, ci să descoperi ce lucruri contează cu adevărat pentru tine și să renunți la restul. De exemplu pentru mine nu e neapărat important să am o mașină nouă ultimul răcnet sau haine de firmă sau să îmi cumpăr mereu cele mai noi gadgeturi, dar contează că sunt propriul meu șef, că nu am datorii, că pot să îmi iau timp liber când vreau, că am timp să scriu pe blog, să ies cu bicicleta.

Sunt mai multe avantaje atunci când ai niște bani puși deoparte într-un cont de economii, ca să nu mai spun de bani investiți:

  • Dacă ești freelancer sau antreprenor poți să îți alegi clienții cu care lucrezi.
  • Poți să pleci în vacanță din scurt, în mijlocul săptămânii, dacă prinzi o ofertă bună.
  • Poți să îți cumperi cam orice gadget vrei (nu faci asta, dar e fain să știi că poți).
  • Poți să acorzi mai mult timp pasiunilor, că nu stai stresat, știi că ai ce pune pe masă mâine.
  • Poți să dormi mai liniștit noaptea.
  • Poți să îți schimbi cariera, orașul în care stai sau chiar țara mult mai ușor, știi că ai cu ce să te descurci câteva luni.

La voi cum e, încercați să economisiți sau trăiți viața la maxim? Nu de alta, dar 85% dintre români nu prea au economii.

Recomandă

2 Comentarii

  1. Aceeasi parere. Sentimentul de libertate, faptul ca nu ii esti dator nimanui, faptul ca poti sa iti dai demisia cand vor muschii tai atunci cand sefii sau colegii iti mananca nervii, atunci cand nu mai ai nimic nou de invatat sau ca poti porni o mica afaceri cu economiile stranse e incomparabil.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *