fbpx

Câți bani îi trebuie unei familii din România, pentru a trăi decent în 2023?

În 2023 un român are nevoie de 3.807 de lei pe lună pentru un trai decent. Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii este de 9.978 lei pe lună, față de 8.659 lei în septembrie 2022, în creștere cu 15.2%.

Asta zic datele, plecând de la indicii de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2023.

Am avut discuția asta și în 2022, atunci valoarea coşului minim de consum pentru o familie de doi adulţi şi doi copii era de 8.659 lei pe lună. Prin 2016 eu calculam că minimul era de 4500 lei.

Rețineți că vorbim de sume minime, am dubii că poți avea prea multe vacanțe cu familia cheltuind doar 315 lei lunar sau că ajung 2000 de lei lunar pentru mâncare, când lași 500 de lei la supermarket săptămânal și nu ai ce găti o săptămână întreagă.

La educație și cultură e și mai amuzant, chiar și la școlile de stat cheltuielile se adună, cu 700 de lei bugetați lunar nu îți permiți să duci copii la alte activități educaționale, sau să îi scoți la film de 1-2 ori pe lună, sau să le plătești meditațiile, sau să le cumperi toate cărțile de care au nevoie.

Nu mai zic de ieșit în oraș, cred că marchezi în calendar ziua din an când faci asta, dacă vrei să te încadrezi în 2000 de euro lunar cu familia. Mașina e deja lux, să zici merci că ai bani pentru un Bolt, când ai o urgență.

Eu aș zice că ai nevoie de minim 2500 euro lunar pentru un trai decent, o familie de 4 persoane în România, și asta fără prea multe fițe, poate un concediu pe an planificat atent, și o mașină ieftină la întreținere, cu maxim 1 plin de benzină pe lună. Mă uitam și în aplicația noastră de cheltuieli, rar coborâm sub suma asta lunar, și sunt multe luni cu cheltuieli extra.

Voi?

Recomandă

7 Comentarii

 1. 2000 euro într-un oraș mai mic decât București merg, că is distanțele mai mici, școala mai aproape, taxi mai ieftin, cafea la 10 lei nu la 15 etc.
  După studiul de mai sus noi avem un copil în plus, din fericire încă nu consumă mare lucru că am păstrat lucrurile de la primul.
  Probabil fără rate, cu ajutor (inclusiv alimentar, dacă vorbim de România unde se țin animale și există o oarecare agricultura) de la familie te descurci și cu mai puțin, în 4.
  Dacă cumperi tot, ai de plătit bonă/creșe/after + mașină sub 1500 euro nu mai putem vorbi de decența, ci de supraviețuire.

  O. T. Am văzut initial studiul într-un grup de FB (Buget de Familie). E îngrozitor câți oameni nu înțeleg că studiul se referă la media cheltuielilor, nu la cheltuielile lor personale.

 2. Domiciliul la 20 km de Brasov, copilul la cresa in Brasov, 2 salariati, fara datorii\rate la banca, masina fabricatie 2007. Naveta 1200-1400 RON\luna, apa, curent cam 500 RON\luna, gaz intre 150-1500 RON\luna, vara\iarna, cresa copilului 350 RON\luna. Aproximativ 500 euro se duc pe astea de mai sus in fiecare luna. Totalul cheltuielilor, calculat de sotia mea pe o perioada de cativa ani, se ridica la aproximativ 2000 euro pe luna media. Si asta in conditiile in care nu ne refuzam nimic. Adica la raft nu ma uit la pret daca stiu ca produsul respectiv imi place dar nu suntem nici genul care mananca trompa de colibri in aspic. Concediile de obicei le facem cu rulota si hainele cumva nu ne intereseaza. In oras iesim sa ne plimbam si rar mancam la restaurant, mai mult streetfood. Si da, toti o luam personal pentru ca fiecare isi face calcule. Consider ca eu si ai mei cumva facem parte dintr-o categorie privilegiata. In biroul meu, din 11 oameni, 10 au credite, rate la banca. Daca le mai ai si pe astea de tras, e destul de trista situatia pentru ca iti mai ramane luna la sfarsitul salariului.

  • Da, plus că la copii cheltuielile cresc odată cu vârsta, după adolescență sunt similare cu alte adulților, de ex dacă ieși în oraș ai 4 feluri de mâncare, 4 băuturi etc. la călătorii la fel, în vacanțe îți trebuie 2 camere, nu una. Ce vreau să zic e că sumele sunt similare, 2000 e strict, vorba ta, ajunge dacă nu ai rate și 1 copil mic.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *