Bartere pe timp de criză

Am pus ieri o idee pe Facebook, că sunt prea multe propuneri de bartere venite de la branduri și agenții pentru colaborări cu influenceri, freelanceri, și asta nu e ok, facturile nu se plătesc cu bartere. Puține like-uri, mă așteptam la asta, nu particip la un concurs de popularitate.

Mi s-a confirmat ce știam deja, majoritatea oamenilor joacă la sigur, nu vor să deranjeze pe cineva, chiar și la nivelul ipotetic – angajatori, parteneri, colaboratori. Dacă vede cineva…

Nu zic că nu sunt și cazuri când colaborările pe barter pot fi mutual benefice, pe ideea eu am nevoie de un televizor nou în casă și Sony sau Philips sau Samsung vor să promoveze un televizor nou lansat, și poate ne potrivim, dar în câte cazuri se întâmplă asta? Maxim 5-10%, zic eu, dacă vorbim de a match made in heaven.

Brandurile merg mult pe ideea de barter în perioada asta, nu neapărat pentru că NU ar mai avea deloc bani, bugete, în fond bugetele de marketing pentru 2020 erau deja stabilite de mult timp și nu sunt tăiate chiar așa ușor, mai ales în companiile mari.

Brandurile fac asta pentru că își permit și li se permite. Știu că freelancerii vor să lucreze și duc lipsă, știu că influencerii au șomat în ultimele luni, că e foame în piață, și preferă să iasă la pescuit, să vadă ce pică. Mi-au spus-o mai pe ocolite și oameni din companii unde vânzările nu au scăzut – da, avem buget, dar încercăm să reducem cheltuielile, dacă se poate.

Nu condamn influencerii sau freelancerii care acceptă să lucreze pe barter în perioada asta, fiecare își face calculele cum știe, dar mai ușor cu barterul pe scări, că nu plătește facturile la utilități, chiria, rata la bancă sau bonurile de la hypermarket.

Și faza e în felul următor, e ok să faci compromisuri, să accepți un barter, să lucrezi mai ieftin. Ne descurcăm cum putem, companii și oameni, fiecare face ce poate pentru supraviețuire.

Problema e următoarea, ca individ – Dacă tu azi accepți să lucrezi pe barter sau să colaborezi cu un discount foarte mare față de prețul standard, ce te face să crezi că vei mai fi plătit vreodată la prețul normal pe care îl cereai?

Recomandă prietenilor!
  • 26
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile