fbpx

Cum se face SEO în România lui 2020

Când vine vorba de SEO în România am impresia că majoritatea discuțiilor și articolelor sunt încă la nivelul de bază, ni se spune că trebuie să optimizăm titlurile, să facem conținut, să obținem linkuri.

Pe afară sunt discuții aprinse despre cât de mult afectează Google Featured Snippets traficul organic, și aparent nu îl afectează dacă ai conținut bun pe site, dar la noi discuțiile sunt aceleași ca prin 2010, când vine vorba de optimizarea în motoarele de căutare.

Înțeleg și de ce,  multe afaceri mici și mijlocii în continuare ignoră tot ce ține de conținut și optimizarea lui, atunci când își fac un site nou. Majoritatea agențiilor de web design nici nu își bat capul cu SEO onsite, sau măcar să le spună clienților că au nevoie și de asta, ei doar livrează un site frumos în cel mai bun caz, și aia e.

De asta am susținut mereu că un om de afaceri trebuie să cunoască un pic din toate domeniile, pentru a știi ce să ceară de la parteneri, angajați, colaboratori. Ori asta, ori să plătească pe cineva care să le știe, pentru a alege colaboratorii potriviți.

Nu trebuie să știi marketing online, dar trebuie să faci diferența între reach și conversii. Nu trebuie să știi programare, dar trebuie să știi că nu e ok dacă site-ul tău se încarcă în 30 de secunde.

Nu trebuie să știi social media, dar ajută să realizezi că nu are sens să faci cont de brand pe TikTok dacă clienții tăi principali au peste 60 de ani. Și nu trebuie să știi SEO, dar e important să îți dai seama că dacă site-ul tău nu apare în Google pentru ceea ce vrei să vinzi e cam greu să ajungi la clienți.

Revenind la SEO, noi la Advertica când facem un site sau magazin online ne ocupăm și de SEO on site sau on page, aranjăm și textele pentru a nu suna ca și cum sunt scrise de un robot, adică avem grijă ca site-ul nu doar să arate bine și să se încarce rapid, ci și să conțină cuvintele relevante pentru ce vrea să vândă sau să prezinte clientul, să fie util.

Ăsta e avantajul când ai în agenție și programatori, și marketeri, și copywriteri, că ai o imagine de ansamblu, știi ce înseamnă un site bun, știi ce să faci pentru a ajuta clientul să vândă, ții cont de toate aspectele.

Și tot din cauza asta am ajuns să lucrăm cu clienții care ne lasă să ne ocupăm de toate aspectele, pentru că degeaba facem campanii de marketing optimizate pe conversii dacă site-ul nu e gândit pentru vânzări.

Faza e că majoritatea clienților care ajung la noi după ce au lucrat cu alte agenții sau freelanceri sunt surprinși când le arătăm unde greșesc, cu cifre și analize, nu cu vorbe goale. Evident, prima greșeală e realizarea unui site cu o temă proastă de pe net, fără a ține cont de experiența utilizatorului și timpul de încărcare, dar a doua ține de conținut și optimizarea lui.

90% dintre site-urile clienților care au venit la noi nu aveau deloc partea de SEO on site făcută, sau era făcută greșit. Am văzut zeci de site-uri unde titlul site-ului era Prima Pagină, și clientul se mira de ce nu apare în Google nici măcar cu numele brandului. Să vă mai zic de site-uri finalizate de programatori ce blocaseră indexarea în motoarele de căutare?

Abia după ce ai site-ul pus la punct, adică construit corect, optimizat cum trebuie pentru motoarele de căutare și ușor de folosit de către clienți poți intra la finețuri, gen crearea de conținut util pe site, marketing online, remarketing, email marketing etc.

Primele recomandări când vine vorba de SEO pentru un site sunt mereu aceeași:

  • SEO on site sau on page – optimizarea titlurilor paginilor, a descrierilor, setarea cuvintelor relevante pentru fiecare pagină, folosirea de subtitluri, ruperea frazelor lungi în propoziții mai scurte.
  • Crearea de conținut pentru căutările relevante din Google – content marketing.
  • Link building – obținerea de linkuri relevante pe alte site-uri către site-ul nostru, pe cuvintele cheie pe care vrem să urcăm în Google.

E important de reținut asta, nu e suficient doar să plătești un începător să îți pună o temă de pe net și să arunce 3 poze cu 2 texte copiate de pe alte site-uri.

Dacă dai 100 de euro pe un site vei primi un site care fix atât îți va aduce.

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *