fbpx

Mă uitam că în perioada asta cât am fost izolați a crescut respectul oamenilor pentru joburile normale. Am văzut articole și campanii de mulțumire pentru medici, clipuri virale pe Facebook cu desene făcute de copii pentru gunoieri, cuvinte frumoase pentru vânzătorii din magazine ce fac ore suplimentare ca să avem noi de toate, laude pentru curierii și livratorii ce aduc acasă mancarea ori coletele.

Și mă întreb, oare va ține faza asta, oare vom înțelege că lumea nu se învârte doar în jurul antreprenorilor sau a vedetelor de carton? Abia când suntem nevoiți să ne întoarcem la nevoile de bază descoperim cât de falsă a devenit societatea din jur.

Care e faza cu joburile normale

Realitatea e că avem nevoie și de livratorii ce ne aduc mâncarea acasă de la restaurante sau magazine, și de gunoierii ce golesc pubelele, și de măturători ce curăță praful din fața blocului, și de doctori, și de asistente, și de vânzători, și de cei care lucrează în fabrici, și de bucătari, cam orice meserie ce ajută la funcționarea economiei și a societății a devenit foarte apreciată acum, pentru că fără ele nu putem funcționa normal.

Evident, avem nevoie și de antreprenori, programatori, social media manageri, artiști, poeți, dansatori, psihologi, dar când vremurile sunt dificile prioritățile se schimbă.

Și asta ar trebui să ne pună pe gânduri un pic. Cu puțin noroc ne vom reveni, economia va reporni, poate că în câteva luni vom avea o viață relativ normală, cu măsurile de precauție necesare, evident.

Totuși, voi ce ați fi făcut dacă pandemia dura ani de zile, dacă intram într-o criză economică severă? Jobul vostru ar fi ajutat societatea sau ar fi devenit irelevant? Sunteți pregătiți să vă schimbați domeniul de activitate, să învățați ceva nou, să vă adaptați sau chiar să o luați de la zero, cum povestea Andressa?

Repet, nu cred că va fi nevoie, ne vom reveni, dar un duș rece ajută ca să îți dai seama cât de util ești de fapt societății, cât valorează ceea ce faci tu zi de zi.

Și mai e o chestie, eu nu îi înghit pe cei care se cred superiori altora doar pentru că au un job bine plătit, au mulți bani sau vin dintr-o familie bună. Eu încerc să judec oamenii din fața mea în funcție de cum se comportă cu mine și cei din jur, nu după statutul social sau contul bancar. Avem mereu de învățat, indiferent de cei cu care interacționăm.

Nu cred că la nivel de societate ne vom schimba mult, dar sper ca la nivel individual să devenim un pic mai buni. Să ne știm locul, să nu mai fim așa de aroganți dacă avem noroc sau mulți bani, să îi apreciem pe toți cei care au joburi normale, dar vitale. Și să zâmbim mai des când ieșim afară și e soare.