fbpx

BeReal, un fel de trăiește clipa și spune-le tuturor prietenilor

Facebook la început era mișto, pe ideea în care lumea chiar posta ce mai face, pe unde mai umblă, ce mai vizitează. În timp platforma asta și restul aplicațiilor de socializare au ajuns tot mai false, locuri în care oamenii cosmetizează tot ce distribuie, sperând să îi impresioneze pe cei din jur, pe influencereală. Când au mai intrat și brandurile în joc cu bugete de marketing deja era game over, iar atunci când băieții deștepți au descoperit că internetul poate fi utilizat pentru a manipula mase de oameni, a influența alegeri politice și a ridica sau răsturna guverne deja problemele nu mai puteau fi rezolvate, în locul pozelor cu pisici ne-am umplut de fake news.

BeReal teoretic vine ca un fel de reset, întoarcere la origini. Aplicația îți trimite o notificare în fiecare zi, și ai 2 minute de când o deschizi timp să postezi ce vezi în fața ta și pe tine, fără filtre și sclipici. Adaugi doar prieteni în aplicație și aia e, ai un loc mai cozy în care nu trebuie să pretinzi că ești altcineva, poți fi tu.

Mă rog, asta e unique selling proposition. Îmi făcusem și eu cont prin primăvară, anul ăsta a prins tracțiune, cu 28 de milioane de descărcări și aproape 22 de milioane de utilizatori activi lunar, a apărut inclusiv pe Saturday Night Live. Mă găsiți pe acolo, deși în 90% din poze veți vedea ecranul laptopului, că viața reală e destul de plictisitoare, nu ca pe Instagram. Apropo, Instagram clonează deja și funcția BeReal, se putea să nu?

Problema e alta, că oricât de autentic ar fi BeReal, e încă un loc în care stai să îți expui viața, în loc să o trăiești.

2 minute pe BeReal, 5 pe Instagram, 10 pe Facebook, încă 30 de minute aiurea pe TikTok și hei, când a trecut ziua de muncă? În al doilea rând, eu am o problemă cu conținutul care dispare, indiferent că e pe Bereal sau Stories. De ce să muncesc pentru a crea conținut care dispare mâine, pe o platformă pe care nu o controlez, când pot să scriu pe blog, unde dețin controlul?

Recomandă

7 Comentarii

  1. Sunt multe informatii pe internet care cosmetizeaza realitatea in general vorbind, in special acum, cu acest conflict langa noi. BeReal este un pas mic pentru consumatori de “social media”. Consider de apreciat initiativa, chiar educativa !

  2. Cineva imi daduse o sugestie acum ceva timp: decat sa ma axez PE O SINGURA retea, mai bine m-as diversifica. FARA sa renunt la una dintre retele.

    Altfel spus, decat sa am 6 postari pe Facebook intr-o zi, mai bine am 1 postare pe Fb, una pe Twitter, una pe Instagram, una pe TikTok, una pe BeReal. Si poate una pe MeWe.

    Cumva m-a pus pe ganduri, chiar daca n-am pus in aplicare sugetia.

    • Prea obositor, depinde ce obiective ai. De exemplu pe Twitter stau pentru că e foarte rapid pe breaking news și văzut ce mai discută lumea pe anumite nișe, Facebook pentru prieteni, iar pe Instagram nu prea mai găsesc motive, că pentru video scurt pot să merg direct la sursă, pe TikTok.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *