Anul acesta a fost anul ransomware, sute de mii de calculatoare au fost infectate în 2017 cu virușii WannaCry și Goldeneye, cu pagube de miliarde de dolari. Evident, pagubele au fost cauzate mai ales în rândul companiilor și instituțiilor de stat, dar nici utilizatorii fizici nu sunt de neglijat, Bitdefender a făcut un studiu din care reieșea că 52% dintre utilizatorii de internet români ar plăti în medie 550 de lei pentru a își recupera datele de pe calculatorul blocat. Și de la Nu mi se poate întâmpla mie până la Uite ce mesaj ciudat am primit, vor unii să le dau bani că altfel îmi șterg pozele din concediu și documentele de pe laptop e doar un pas. Nu mai bine îți instalezi Bitdefender Total Security 2018, care vine cu protecție sporită pentru ransomware?
Anul ăsta se fac 6 ani de când laptopurile de acasă și de la birou sunt protejate cu Bitdefender, și chiar dorm mai bine noaptea. Evident, sunt paranoic un pic, am backup la backup și în cloud, și pe un hard extern, pentru poze, documente importante, dar cel mai important e să știu că pot naviga în siguranță pe internet, de pe orice dispozitiv.
Bitdefender a lansat recent noua ediția a antivirusului, și pe lângă protecția excelentă de până acum mai vine cu ceva noutăți:
Tehnologia Advanced Threat Defense identifică trăsăturile și comportamentul specifice atacurilor ransomware și îmbunătățește performanța detecției de cod periculos, iar al doilea strat de protecție împiedică criptarea datelor personale din directoare ca My Documents, My Pictures, iar pe Mac sunt protejate și copiile de siguranță din Time Machine.
Protecția pentru camera web notifică utilizatorii atunci când o aplicație neautorizată încearcă să acceseze camera web, ca să nu mai pui bandă scotch pe ea.
Asistență parentală, acum e disponibilă și pe iPhone/iPad. Prin ea părinții pot monitoriza ce fac copii pe internet și pot afla locul în care se află aceștia. Nu de alta, dar unul din sapte minori are simultan telefon si calculator, tot Bitdefender a făcut un studiu și pe tema asta, și sigur nu le folosesc doar pentru vizionatul clipurilor de pe Youtube. Prin apăsarea unui buton în aplicația de iOS sau Android copii pot să își anunțe părinții că au ajuns în siguranță la destinație, când pleacă de acasă, iar accesul la anumite aplicații, site-uri, Facebook poate fi restricționat sau limitat un număr de ore.
Fișiere Sigure – funcția interzice modificarea neautorizată a fișierelor importante, care trebuie să fie configurate de utilizatori prin adăugarea directoarelor unde se află în lista de monitorizare. Fișierele monitorizate nu pot fi redenumite, șterse, mutate sau criptate, iar dacă vrei să permiți accesul unui program la ele trebuie și asta.
Ștergere definitivă a fișierelor confidențiale. Dacă lucrezi cu date confidențiale sau nu vrei ca anumite fișiere personale să mai poată fi accesate de cineva după ce le ștergi, atunci trebuie să le ștergi definitiv, și nu e suficient să apeși Delete, fișierele pot fi recuperate cu anumite programe. Singura metodă de a șterge definitiv fișiere este să le rescrii pe hard, și Bitdefender Total Security 2018 oferă asta, dându-ți posibilitatea de a elimina definitiv fișiere și foldere de pe calculator din meniul accesibil la clic dreapta.
Bonus, pentru utilizatorii de smartphone este disponibil și Bitdefender Mobile Security pentru iOS și Android, gratuit.
Voi ce antivirus folosiți?
Notă: am primit o licență Bitdefender Total Security înainte de a scrie articolul, dar folosesc și recomand antivirusul de câțiva ani, atât pentru uz personal și mai ales pentru afaceri.
Bitdefender TS 2017, dar imi expira in curand. De ce folosesc asa ceva? Pentru ca e foarte bine cotat, are protectie pentru mai multe dispozitive si contra ransomware, nu m-a dezamagit, iar 2018 aduce in plus ceva ce ma intereseaza, precum protectia webcam. Nu am posibilitate sa ajung in curand pe drumul cetatilor, astfel nu as participa la tot felul de concursuri in speranta sa primesc si eu o cheie:)
Aia cu drumul cetăților a fost mai mult pentru PR cred eu, dar a prins bine.