fbpx

Ideea articolului a plecat de la o discuție de pe grupul Bloggerilor din Iași. Unii bloggeri îi critică pe cei care au ajuns să facă bani din blogging, cred că acei bloggeri se murdăresc pentru că primesc bani pentru unele din articole. Alții zic că e normal, e doar o evoluție a faptului că scrii despre ceea ce îți place și sunt companii dispuse să plătească pentru a fi menționate în articolele tale. Adevărul eu zic că e undeva pe la mijloc.

În primul rând trebuie să ținem cont de faptul că blogurile au evoluat foarte mult de la primele jurnale personale postate pe internet până la nivelul actual. Sunt foarte multe site-uri de știri ce rulează pe WordPress de exemplu, dar asta nu înseamnă că ele sunt neapărat bloguri, ci platforme media ce folosesc WordPress ca CMS. La fel, sunt foarte multe persoane ce crează conținut pentru astfel de publicații online, dar nu sunt neapărat bloggeri, ci content writeri sau editori.

În opinia mea, un blogger nu se ocupă numai de scris, ci știe și cum să instaleze un plugin, să editeze un fișier al unei teme, să creeze un banner. Un blogger nu stă doar în fața monitorului, ci interacționează cu alți bloggeri, participă la evenimentele de interes pentru el, se implică în campanii, fie că sunt pe bani sau pro bono. Un blogger încearcă să aducă ceva nou prin blogul lui, nu se mulțumește să rescrie știri din alte surse.

Pentru mine bloggingul este un job, un job de care mă ocup cu plăcere. Nu e un job în sensul de serviciu cu program de la 9 la 5, șef și colegi. Programul e 24 din 24, dacă am o idee bună noaptea e posibil să stau treaz până o pun pe hârtia … electronică. Șeful pe blog sunt eu, dar trebuie să fiu mai aspru decât un șef normal, pentru că trebuie să mă critic și să mă evaluez singur, dacă îmi fac treaba cum trebuie. Cât despre colegi, ei sunt ceilalți bloggeri, oamenii cu care interacționez online, cu care pot face schimb de idei și sugestii.

Totuși, e un job pentru că încerc să scriu zilnic pe blog, pentru că mă documentez, pentru că mă perfecționez, la fel ca în cazul unui job. Dacă ar dispare plăcerea cu care scriu probabil aș renunța la blog, dar nu cred că se va întâmpla prea curând.

Blogul de față a început în joacă, a continuat pentru că am avut niște avantaje personale și profesionale, iar acum mi-a intrat în sânge, de mai bine de 5 ani. Dacă nu scriu zilnic măcar un articol am senzația că ziua nu este completă, că nu mi-am făcut treaba pe ziua respectivă. Aprecierile nu se măsoară doar în bani sau alte beneficii, ci și în comentarii, feedback de la cititori, oameni noi pe care îi cunosc datorită blogului, networking, oportunități de afaceri.

În plus, cred cu tărie că blogul m-a făcut o persoană mai bună. M-a obligat să mă dezvolt, să îmi extind vocabularul, să citesc, să nu mă mulțumesc cu ceea ce știu în prezent, ci să aspir la mai mult. Fără blogul de față probabil nu eram acum unde sunt, personal și profesional.

Doar atât, eu zic că bloggingul te poate ajuta să devii mai bun în timp.

Cât despre corvoada de a scrie pe blog, eu zic că atunci când dispare cheful de scris e bine să mai iei câte o pauză, iar atunci când ai prea multă inspirație să lucrezi mai tare, pentru a avea articole și în zilele secetoase. Cam atât, încercați să puneți pasiune în fiecare articol, nu scrieți articole doar pentru a fi scrise, din obligație.

Voi ce credeți, bloggingul este un job sau o pasiune?

7 Comentarii

 1. Eheeei, cate sunt de spus aici, mai ales despre invidia si raca dintre bloggeri. Partea proasta e ca toata invidia asta este complet gratuita. Blogul e un jurnal personal si e problema fiecaruia ce si cum scrie. Criticile sunt absurde in cazul acesta, mai ales in ceea ce priveste alegerea subiectelor. Evident, iti poti exprima opinia despre subiectul unui post dar in masura in care discuti despre subiect si nu despre alegerea bloggerului de a scrie despre subiectul respectiv. Sper ca m-am facut inteles pentru ca e cam alambicata situatia.
  Apoi, poti privi bloggingul ca pe un job insa automat devii comercial si trebuie sa-ti asumi asta. Invevitabil cred ca majoritatea devenim, asa ca nu e mare filosofie. Se mai pune apoi problema tipului de continut platit pe care alegi sa-l publici si a cantitatii lui. E clar ca daca scrii doar advertoriale vei fi automat vazut ca fiind foarte comercial si probabil vei pierde din atentia cititorilor. Totusi nu doar cantitatea poate fi periculoasa, ci si modul in care alegi “contractele” si implicit subiectele articolelor platite. Chiar si eu am facut alegeri proaste in trecut si am scris despre subiecte pe care acum nu le-as mai aborda, refuzand implicit si anumiti clienti. Dar, din greseli invatam si important este sa nu perseveram in greseala.
  Eu sunt de parere ca bloggingul adevarat il faci abia dupa vreo 3-4 ani de scris si ca “tinerii” ar trebui mai degraba sa aiba rabdare decat sa ii invidieze pe cei mai vechi. E un domeniu in care trebuie sa ai rabdare si sa cresti natural, altfel risti sa nu fii cool inainte de a fi cool. 😉

   • Eu am un blog mai special, nu scriu despre mine cum sunt acasa, ci mai degraba intr-un cadru profesional.
    Am un an de cand scriu saptamanal sau bisaptamanal si asta mi-a pus mai multa ordine in idei. Mi-a cizelat putin vocabularul si sunt cu 10% mai putin romglez.
    Pe de alta parte, nu sunt inca destul de comercial sa primesc cereri de review.

 2. Multi vorbesc despre blog care despre un spatiu in care au invatat sa scrie. Dar daca traiesti din scris? Atunci e spatiul in care scrii altfel, cel putin pentru mine. Si da, e suta la suta pasiune!

 3. Parerea mea este ca bloggingul ar trebui sa fie un job facut cu pasiune, asta daca doresti sa abordezi si altfel de subiecte decat micul dejun si vanataia de pe pulpa dreapta.
  @Monoranu, as avea acelasi sfat pentru cei ca mine, la inceput de blogging: sa avem rabdare, sa nu invidiem pe bloggerii mai “vechi” si vom ajunge si noi acolo. Ideea e ca peste cinci ani, cand vom avea experienta in blogging cat aveti voi acum, voi veti avea inca 5 ani in plus… Iata ca motivul invidiei nunse pierde (sper ca ai gustat glumita). 🙂
  Am castigat din blogging pana acum mai mult decat am castigat in ultimul an la jobul meu normal. De ce nu ma las? Pentru ca si acel job e un proiect pe care il fac cu pasiune.
  Concluzia: jobul pasional e idealul. L-am gasit si in blogging.

 4. Pentru mine, e o pasiune. Mi-a placut de mica sa scriu, iar calatoriile nu le fac din obligatie, ci din prea multa placere:D Si daca pot sa scriu despre ele, sa promovez un pic frumusetea din Romania, sunt multumita. Consider ca trebuie sa-ti gasesti o nisa despre care sa scrii mereu cu placere, sa iubesti ceea ce faci. Altfel, e doar un alt “scarbici”.

 5. Pingback: 2012. Se (mai) poate trăi din blogging? - Marius Sescu

Lasă un comentariu