fbpx

Nikon: cum supraviețuiesc camerele foto compacte în epoca smartphone-urilor

Răspunsul scurt e prin adaptare.

Dragilor, trăim vremuri istorice. Au ajuns și pe la noi primele camere foto compacte care au sistem de operare. Nu e iOs, ci Android, cum era de așteptat, că doar e un sistem gratuit, dar important e că este. Spuneți adio camerelor foto stupide, de pe care nu puteați nici măcar să încărcați o poză pe Facebook.

De câțiva ani am renunțat să car după mine o cameră foto compactă, din momentul în care smartphone-ul din dotare a început să facă fotografii destul de decente pentru a fi vizualizate pe laptop și/sau postate pe Facebook și alte rețele sociale. Vorbim de 4-5 megapixeli, culori decente, nimic extraordinar, iar majoritate telefoanelor actuale oferă asta. Nu mai zic de faptul că telefonul e mai ușor de cărat după mine, mai și sun de pe el din când în când, camera foto deja e o povară pentru fotografiile instant.

E 2012, compactele sunt abandonate în defavoarea telefoanelor, iar producătorii de camere foto contraatacă. Nu am primit comunicatul de presă Nikon, dar am aflat și eu ieri de pe net despre noutățile lansate, destul de interesante: o cameră foto aproape cât un card – Nikon S01, și o cameră foto cu sistem de operare Android – Nikon COOLPIX S800c, care pe lângă fotografi mai și filmează full HD. Camerele arată astfel:

Foto: engadget.comgo4it.ro

Camerele foto cu sistem de operare nu sunt chiar o noutate, în ianuarie Polaroid prezenta la CES modelul SC1630, cu un senzor de 16 MP, de care nu s-a mai auzit prea mult după aceea. Totuși, cred că ne vom obișnui cu camerele foto ce se pot conecta la Wi-Fi și pe care putem instala aplicații exact ca pe smartphone, doar că nu le vom mai percepe ca simple camere, ci gadgeturi multifuncționale, care fac și fotografii la o calitate bună. Va fi un fel de device universal pentru jocuri, ascultat muzică, făcut fotografii.

Cât despre modelul Nikon mic cât un card, nu sunt sigur de succesul lui. Camera e frumoasă, dar dacă e targetată către domnișoare s-ar putea să fie un pariu pierdut, majoritatea tipelor pe care le văd eu fac poze cu telefonul din dotare. Totuși, presupun că s-a făcut o analiză a cerințelor de pe piață înainte de realizarea camerei.

Găsiți un articol detaliat la Dan, Pe Nikoniști sunt specificațiile tuturor camerelor Nikon lansate ieri.

Voi cu ce gadget realizați majoritatea fotografiilor acum: telefonul din dotare, o cameră compactă sau un DSLR?

Recomandă

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *