Mai apar și vești bune, cum ar fi proiectul de lege de a introduce educația financiară în școli. În mare, ideea este de a-i învăța pe elevi diferența dintre active și pasive, cum funcționează creditele, diferența dintre cardul de credit și cardul de debit, cum funcționează IFN-urile, care este importanța economisirii și informații de bază despre investiții la bursă.
Sunt 2 variante acum, râdeți și credeți că astea de mai sus sunt banalități, sau vă uitați în jur și realizați că mulți oameni nu au noțiunile de bază despre bani, cum se fac, cum se cheltuie, cum funcționează instrumentele financiare, că tot suntem noi pasionați de educație financiară.
Hai să vă dau o temă de gândire. Circula un link zilele astea pe net către un simulator de genul Vezi cât de bine câștigi față de restul lumii. Aparent, dacă câștigi în jur de 5000 de euro lunar ești în top 1% la nivel mondial, chiar dacă ai familie și copii.
Cu toate astea, eu știu persoane care fac banii ăștia, dar se plâng că nu au suficienți bani. De ce oare?
Principala explicație este că oamenii își cresc nivelul de trai direct proporțional cu creșterea veniturilor, și nu prea știu când să se oprească, să zică Uite, o duc suficient de bine, îmi ajunge mașina asta de 30K, casa asta de 100k, concediile de 3k de 3 ori pe an.
Mereu vrem mai mult, o mașină de 100k, o casă de 300k, concedii de 10k și așa mai departe.
Mă și amuză când văd titlurile de cancan, de genul Vezi ce bogată e vedeta X sau Y, pentru că majoritatea au banii băgați în chestii care papă bani, nu care aduc bani: mașini, case, haine scumpe și cam atât. Dacă câștigi lunar 10k dar cheltui tot pentru a îți întreține stilul de viață nu ești bogat.
Nu zic că e un lucru rău să îți dorești mai mult de la viață, e chiar aspirațional, dar ajută uneori să știi când ești suficient de ok încât să nu bagi toți banii care vin din creșterea veniturilor în chestii de care nu ai nevoie, doar pentru a epata.
Dacă știi de câți bani ai nevoie pentru a trăi decent, ce faci în plus e extra, și banii extra pot să meargă în niște investiții care să îți asigure și prosperitate pe termen lung.
Știu că e complicat cu banii, să înveți despre ei, mai ales dacă nu îi ai. Mie abia pe la 30 de ani au început să mi se aprindă beculețele, să înțeleg de ce e bine să ai fond de urgență, să cheltui mai puțin decât faci, să înveți despre investiții, din astea. Singurul regret e că nu m-am deșteptat mai devreme.
E și mai greu atunci când ai salariul minim pe economie, sau când abia îți ajung banii pentru cheltuielile zilnice.
Faza e asta, cine nu învață cum funcționează banii atunci când câștigă puțin nu va învăța nici când câștigă mult. Am văzut și din astea, oameni care ziceau că vor economisi și investi atunci când vor câștiga de 2 ori sau 3 ori mai mult. Unora le-au crescut veniturile mult mai mult, dar tot pe zero sunt.
Nu te trezești peste noapte că faci de 10x veniturile de acum 10 ani și zici gata, de mâine cheltui mai puțin, fac economii, mă apuc de investit și reduc cheltuielile stupide.
No, cam asta e cu bogăția și prosperitatea, poți fi în top 1% la nivel mondial din punct de vedere al veniturilor, dar dacă la active ești pe zero, pentru că tot ce câștigi se cheltuie, pe termen lung sunt șanse mari să rămâi sărac.
Eu provin dintr-o familie modesta si tin minte si acum cum in copilarie parintii isi calculau cu cea mai mare atentie cheltuirea banilor: atat pentru mancare, atat pentru facturi, atat pentru cheltuielile cu copiii, atat pentru cheltuieli diverse, atat pentru fondul de rezerva. Cum nu aveau salariile prea prietenoase la vremea respectiva se intampla uneori sa mai taie din cheltuieli unde se putea: luna aceasta nu luam decat 10 oua, 2 litri de lapte, 3 kg de cartofi etc. Au fost niste vremuri dificile insa mi-a ramas in minte si in obiceiuri chibzuiala cu care isi organizau cheltuielile si cum imparteau veniturile sa ajunga pana la urmatoarele salarii. Impactul a fost atat de puternic incat am ramas cu aceleasi obiceiuri si intotdeauna planific cu sotia cum se vor imparti cheltuielile in fiecare luna si mereu adaugam o suma, oricat de mica, la fondul de rezerva destinat cheltuielilor neprevazute sau exceptionale.
Eu am trecut pe digital, folosesc Wallet pentru a nota cheltuielile, și mă uit la final de lună dacă am cheltuit prea mult pe vreo categorie, cât am cheltuit, cât a rămas sau nu, din astea.