fbpx

Acum vreo 3 luni comandasem o chestie ieftină de pe Aliexpress, costa vreo 2 dolari. De Crăciun încă nu ajunsese, așa că i-am cerut fratelui chinez banii înapoi, ceea ce a și făcut, că ei se tem de recenzii proaste mai mult decât să piardă niște mărunțis. Evident, coletul a ajuns în ianuarie, mulțumită Poștei Române care l-a plimbat o lună prin țară. L-am căutat pe chinez și i-am trimis doi dolari, și poate că data următoare când va mai avea clienți din .ro chinezul va ține minte că românii sunt corecți, plătesc chiar și atunci când pot să tragă țepe. Și cred că așa ar trebui să ne facem brandingul de țară, om cu om, să ne purtăm corect când interacționăm cu străinii, chiar dacă am putea să nu o facem.

Faza e că avem impresia despre reputația unei țări că se construiește prin programe ample de marketing turistic, campanii răsunătoare de promovare și poziționare și participări pe la târguri de turism. Sunt utile și astea, nu zic nu, dar majoritatea ne formăm impresia despre o țară când interacționăm cu locuitorii ei. De aia zicem că nemții sunt muncitori, francezii boemi și grecii leneși, că am interacționat cu câțiva dintre ei și ne-am conturat niște impresii.

Recunosc, și eu am tendința când interacționez cu străinii care mă întreabă cum e prin România să îi spun că avem politicieni corupți, mulți români cu mentalități din evul mediu sau oameni nesimțiți, drumuri cam proaste, dar întrebarea e: asta ne reprezintă pe noi, ca țară? Asta vrem să știe străinii despre noi? Ce impresie vrem să lăsăm oamenilor din alte țări?

Așa că data următoare când interacționăm cu străinii ce vor să ne viziteze poate că le spunem și că majoritatea tinerilor de la noi vorbesc cel puțin 2 limbi străine, și se pot înțelege cam cu oricine. Poate că le spunem și că avem munți, mare, deltă și peisaje ce te fac să zici WOW la fiecare 5 minute. Poate că le spunem că pot face un concediu de vis prin România, și că plusurile sunt mai mari decât minusurile. Poate că facem astfel încât când aude cineva de România să zică că suntem băieți de treabă. Numai zic.

Nu știu dacă realizați, dar am observat că cei care trăiesc în România sunt mult mai pesimiști legat de țară, comparativ cu românii care revin după ce au lucrat în străinătate.

Vorbeam recent cu români ce au revenit și vor să facă niște afaceri pe aici. Eu eram oarecum pesimist, cu politicienii, economia în picaj și previziunile sumbre pentru următorii ani, ei îmi spuneau că de când au plecat văd schimbări majore în societate, progrese, și erau încrezători că pot să își construiască un viitor aici. Bule diferite, cum s-ar zice, dar poate că noi am fost prea mult închiși în bula negativă.

Știu că e wishful thinking, dar poate schimbăm imaginea țării și opinia despre România prin ceea ce facem când interacționăm noi cu străinii, la noi sau prin țările lor, nu așteptând să facă guvernul sau nu știu ce asociație un miracol.

2 Comentarii

  1. comandat chestie de 200€ pe amazon.de. nu venit la timp, nu venit după 2 luni. fac cerere de retrimis produsul, sellerul îmi spune că în 24 de ore îl trimite, a doua zi dimineață mi-a ajuns la ușă. i-am scris omului că a venit, mi-a mulțumit de vreo 3 ori.

Lasă un comentariu