fbpx

Din când în când mai apar articole despre cât de mișto e viața în București, ultimul fiind despre cât de mult timp petrec bucureștenii blocați în trafic anual, adică vreo 27 de zile lucrătoare pe an, primul loc în UE, să îi mulțumiți doamnei Firea. Cum ar veni, în fiecare an ai putea să muncești o lună în plus, dacă nu ai sta în trafic. Să nu credeți acum că doar Bucureștiul are problema asta, toate orașele mari de peste tot se confruntă cu creșterea numărului de mașini, doar că unele orașe mai caută și soluții, mai pun la punct transportul în comun, au centuri ocolitoare, încurajează bicicletele, la noi nu se face nimic.

Calculul nu cred că e exagerat, majoritatea prietenilor din București îmi spun că petrec 1-2 ore pe zi în trafic, cel puțin. S-ar putea să fie chiar mai mult de o lună pierdută doar așteptând la semafor, în fiecare an.

Dar toți îmi spun că nu pot pleca din București. Acolo sunt banii, companiile, colaborările, oportunitățile. Acolo se dă ora exactă. Nu contrazic afirmațiile, dacă vrei carieră, bani mulți, să îți faci un nume, trebuie să fii acolo.

Întrebarea e dacă merită Bucureștiul toate compromisurile astea? Și nu e doar timpul pierdut în trafic, ci și zgomotul, stresul, aglomerația. Eu încerc să ajung în București doar în weekend, ultima dată când am petrecut o săptămână lucrătoare în capitală o luam razna când vedeam cum fac 6 kilometri într-o oră cu mașina.

Știu, banii sunt buni, dar când vezi cum trec anii pe lângă tine începi să te întrebi dacă merită, că la final de zi tot între 4 pereți stai, tot la o masă mănânci.

Dacă stați în București spuneți-mi și mie, ce vă face încă să stați acolo?

10 Comentarii

 1. Eu fac o ora dimineata si una seara in conditiile in care las copilul la cresa si nevasta la birou. serios acum, astia care se plang ca stau cu orele in trafic, in general sunt lepre care prefera sa isi plimbe curu in masina proprie si pleaca cu masina din berceni in pipera

  • Eu am avut o singura data ‘sansa’ de a vedea traficul din Bucuresti si sincer m-am speriat. In vara, 6 august mai exact, am venit sa ne luam rezultatele medicale si apoi sa ajungem la Ambasada pentru interviu. Am ajuns la 8 dimineata in Bucuresti si ne-au trebuit 2 ORE sa ajungem de unde eram in Floreasca, unde e clinica. 2 ORE!

   Apoi inca o ora spre Baneasa. In conditii de vara, deci concedii, mai putine masini in trafic, trecut de ora la care lumea e in general deja la job.

   Nu vreau sa-mi imaginez cum este acum, cand e vreme friguroasa si au inceput cursurile la scoli si universitati.

   Trist este ca nici la noi in hogeac, Timisoara, nu e mai bine, incepe sa fie traficul tot mai sufocat, ca si noi avem un primar competent foc.

   • Asta mă gândeam și eu, cred că ai avut noroc în august. 🙂
    Lasă, dacă se strică treaba și în Timișoara te retragi la casă, am văzut că aveți vecini faini. 😀

    • Momentan ne retragem mai la stanga pe harta, sa vedem cum se rahatesc porumbeii pe Statuia Libertatii. Casa de la tara intra in conservare si o vom vedea in vacante. Sa stii ca ne gandeam foarte serios la varianta mutat la sat, macar inca 2 ani, pana intra fie-mea in clasa zero. Dar, daca ne-au mers treburile in aialalta directie, incercam varianta emigrarii, vedem mai apoi. In TM s-a chiftelit oricum situatia deja, traficul e tot mai prost si aici 🙁

     • Te înțeleg perfect, o grămadă de prieteni oscilează acum, nu știu dacă să se mai agite aici sau să își caute viitorul în altă parte. Mult succes, oamenii buni se descurcă oriunde. 🙂

 2. Stam in Sibiu (intr-un cartier marginas) si facem o ora pe o distanta de… 2 km. Deci se poate si mai rau 🙂

  • Bine, acum vine iarna, dar vara nu ajungi mai rapid cu o bicicletă sau pe jos? 2 kilometri îi faci în 25-30 de minute pe jos, dacă e chiar așa de aglomerat drumul.

   • Da si sunt destul de multi care merg pe jos sau cu bicicleta. In cazul nostru: 1 copil la gradi, unul la scoala, serviciul in alta zona inaccesibila autobuzelor. Imposibil fara masina.

Lasă un comentariu