fbpx

Când se va sparge bula cu influenceri

Pe vremuri bloggerii erau vedetele în campaniile online făcute de branduri, că rețelele sociale nu erau chiar pe toate gardurile. În ultimii ani blogul la mine a fost mai mult un hobby, nu trăiesc din asta, dar știu că în perioada de glorie a blogosferei se plăteau și sute de euro pentru un articol, dacă aveai trafic și comunitate. Între timp apele s-au mai calmat, se fac campanii cu bloggeri dar mai rar, și accentul e pe influenceri acum, vedetele de pe Facebook, Youtube și Instagram. Problema e că la bloggeri măsurai mai ușor rezultatele la articole, te uitai la clicuri, vizualizări, vânzări, nu doar reach-ul vieții. La influenceri cum măsori eficiența unei campanii de promovare?

Nu zic că reach-ul unei poze în care apare și produsul brandului nu ajută vânzările, dar de aici până la a plăti sute de euro unei fashioniste să se pozeze cu brandul tău pe Instagram e cale lungă. Și poate că râdem noi de vedetele din America, gen Kim Kardashian, dar femeia aia când apare pe net cu o rochie de firmă sau pozează pe Instagram cu o poșetă specială generează goliri de stocuri. La noi nu știu nici o vedetă, online sau offline, care are o astfel de influență. Văd asta în multe campanii de afară, da, brandurile lucrează cu influenceri, dar vedetele alea online chiar vând.

La noi am senzația că agențiile încă recomandă anumiți influenceri de-ai casei, încă nu se măsoară ce trebuie, se merge pe prietenie, pile și relații. Până când se va sparge bula și vor începe clienții să întrebe unde sunt totuși vânzările, că nu se face primăvară cu o poză pe Insta sau un clip video pe Youtube.

Și da, Cristina are dreptate, o să avem o mulțime de influenceri din ăștia tineri deprimați, care s-au trezit de mici pe culmile succesului și își apreciază valoarea doar în funcție de vizualizări și like-uri. Și pe vloggerul Ilie nu l-am înghițit niciodată, nu îl cunosc personal dar să te prostești în fața camerei când treci de 25 de ani, pentru o audiență formată din puștani nu mi se pare ok, ca să nu mai zic de cerșitul banilor de la minori.

Recomandă

Un comentariu

  1. Ce să zic… Personal sunt uimită cum un om, indiferent de vârsta lui, poate să devină un influencer. Deprimați sau nu, sincer, eu îi admir pe toți. Nu-i usor.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *