fbpx

Parcă o ducem iar prea bine, nu?

Citeam articolul lui Radu despre cum a fost criza din 2008 și mă gândeam că parcă iar lumea o duce prea bine. Prețurile la imobiliare au luat-o din nou razna, lumea face credite pentru orice, cafenelele și restaurantele sunt mereu pline, văd prieteni care merg prin tot felul de vacanțe exotice, toți cheltuie de parcă sacul ar fi fără fund. Nu vreau să fiu cel care trage alarma, dar mă gândesc că tot consumul ăsta e artificial, nu am devenit brusc mai productivi, nu a explodat industria. Parcă iar ne distrăm pe datorie, nu?

Înainte de criza din 2008-2009 am avut noroc, eram tineri, fără rate, copii, obligații, lucram amândoi și câștigam bine pe domeniile noastre. Banii pe care îi făceam îi cheltuiam doar pe distracție, nu aveam planuri de economii, nu știam unde vrem să ajungem peste 10 ani și alte chestii din astea aspiraționale.

Nu zic că nu ne-a afectat criza, eu am schimbat vreo 3 joburi în anii ăia, abia prin 2010 am revenit cu veniturile la nivelul anterior, dar am avut și de unde tăia când a fost greu, că nu eram îngropați în datorii, cum au pățit alții.

Totuși, dacă e să privesc în urmă criza asta a avut un efect bun asupra mea, probabil dacă totul era roz și aveam salariul mare ca angajat nu aș fi ajuns niciodată să pornesc Advertica, plus toate schimbările legate de trecerea de la angajat la freelancer și antreprenor/lucrător pe propria plantație.

Revenind, de 1 an de zile am un deja-vu, văd lumea foarte relaxată, oamenii sparg banii pe orice, parcă totul merge muult prea bine. Economiștii zic că la 9-15 ani mai apare câte o criză economică, s-ar putea ca acum să fim pe vârf, s-ar putea să mai țină petrecerea câțiva ani. Până acum m-am înșelat, lucrurile merg bine, dar nu știu cât mai ține.

Voi ce ziceți, cât mai ține petrecerea?

Recomandă

2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *