Uneori trebuie să te lauzi și singur

Nu-i așa că vă plac galele și festivitățile alea unde toți se cunosc între ei, toți își dau premii între ei, și după aia scriu singuri comunicate spumoase despre ce mari și tari sunt firmele lor, că uite, au mai primit nu știu ce diplomă? Nu vă plac? Nici mie, mereu am zis că dacă îți faci treaba cum trebuie și ai clienți mulțumiți asta valorează mai mult ca orice diplomă, lumea recunoaște valoarea reală. Doar că nu e chiar așa, văd că în continuare sunt mulți oameni impresionați când văd un perete plin de diplome, o vitrină umplută cu trofee, chiar dacă ele nu reflectă mereu realitatea.

Caz concret, recent Advertica a fost nominalizată la o gală locală pentru antreprenori. Nu am dat șpagă ca să apărem pe o listă, nu a fost pe bază de pile, oamenii care au făcut selecția chiar au considerat că ne facem treaba bine, deși noi nu ne lăudăm des că avem clienți și din țară, și de pe afară, că am lucrat și pentru branduri pe care le vedem la TV. Nu am câștigat nimic la gală, nici nu era asta intenția, dar am primit o diplomă standard. Am pus și eu o poză cu diploma asta pe Facebook, la mișto, și pe lângă zeci de like-uri am primit și o mulțime de comentarii și mesaje private cu felicitări, de la cunoscuți și necunoscuți. Repet, pentru o diplomă de participare, nu am câștigat nimic, da?

Înțeleg într-un fel care e faza, oamenii nu vor să fie asociați cu pierzătorii, dar când ai impresia că cineva are succes parcă vrei și tu să te lipești de succesul lui, nu?

Dar ce vroiam să spun de fapt e că sunt mulți oameni care reacționează la chestiile astea, te văd că ai diplome pe perete, că primești nu știu ce premiu la concursurile din domeniul tău de activitate. Poate că tu știi cum merge de fapt treaba în interior, poate că multe dintre festivități sunt aranjate, în orice industrie se practică asta, dar lumea din exterior nu știe, și sunt clienți pentru care chiar contează astea, să lucreze cu cea mai premiată agenție, cel mai recomandat specialist etc.

Și cu asta ajung la ideea din titlu, că uneori e bine să te lauzi și singur, mai ales când știi că ești bun în ceea ce faci, că lumea te apreciază. Nu de alta, poate că ție nu îți place să te bagi în seamă, preferi să îți vezi de treaba ta, dar sunt zeci, sute de firme concurente care se laudă, deși nu au mereu rezultate concrete, nu sunt mai buni ca tine, din contră, și îți iau fața, ajung să fie mai vizibile ca tine, chiar dacă sunt mai slabe, pentru simplul motiv că țipă mai tare ca tine: Sunt bun, sunt cel mai bun, uitați-vă la noi!

Mă înșel?Știu că abia aștepti să îmi spui că nu am dreptate: