fbpx

Am tot văzut imaginea de mai jos circulând pe net, cu diferența între un hard disk de 5 MB în 1956, ce era practic un dulap masiv, și un card de 1 TB în 2020, adică un milion de MB, care acum cântărește doar câteva grame. Mulți nu realizăm progresul tehnologic făcut de oameni, deoarece am prins o mare parte din el, perioada de boom, dar pentru cineva din anii 50, când nici măcar radiourile nu erau așa de populare, e fantastic la ce nivel am ajuns.

Aveți aici mai multe exemple legate de progresul tehnologic, și nu e vorba doar de faptul că au apărut tot mai multe tehnologii, ci e vorba mai ales de accesul la ele, practic în 2020 cu 100 de euro oricine își poate cumpăra un smartphone cu acces la internet, și îl poate folosi pentru educație, comunicare, distracție, lucruri care costau foarte mult în urmă cu câțiva ani.

Senzația acum este că suntem într-o perioadă de stagnare, nu mai apar tehnologii inovative pe bandă, până și numărul de tranzistori care pot fi plasați pe un circuit integrat se dublează la 3 ani, nu mai e valabilă legea lui Moore așa cum a fost formulată inițial. De fapt tehnologia accelerează, doar că ne-a obișnuit noi cu un ritm foarte susținut, și multe schimbări nu sunt vizibile.

Probabil prin 2070 vom avea mașini zburătoare, zborurile spațiale vor fi ceva obișnuit, smartphone-urile vor fi niște cipuri implantate sub piele cu niște ochelari VR, și vom privi înapoi gândindu-ne ce înapoiați eram în 2020. Nu?

Lasă un comentariu