Titus are un articol care readuce în discuţie tema calculării preţurilor pentru articolele publicate pe bloguri. Exemplul lui mi se pare complet greşit:
Eu calculez așa: Nr. ore de lucru pentru articol X salariu / Nr. ore lucrate la job X multiplicator timp liber
De ce zic că e greşit? Pentru că atunci când un brand vrea să se promoveze pe blogul tău el nu este interesat doar de articol, ci mai ales de comunitatea din spatele blogului tău, de reacţii. Ai muncit luni, poate chiar ani de zile ca să aduni cititori pe blog, oameni pasionaţi de ceea ce scrii, oameni care te citesc şi care ţin cont de părerile tale.
Asta contează în primul rând pentru un brand care se promovează pe bloguri, expunerea lui în faţa cititorilor. Articolul propriu zis e doar punctul de plecare. De acolo urmează comentariile, reacţiile, influenţarea deciziei de cumpărare, poate chiar vânzarea produselor ce apar sub acel brand.
Când calculezi cât poţi cere pentru publicarea unui articol pe blogul tău pe lângă timpul alocat realizării lui trebuie să ţii cont de faptul ca tu prezinti un produs cititorilor tai, te foloseşti de reputaţia ta pentru a face recomandari. Cu alte cuvinte, e vorba şi de brandul tău personal pe care îl foloseşti pentru a promova acel produs sau serviciu.
Ok, dacă eşti la început, ai un blog pe care scrii despre orice sau nu ai cititori e clar că nu poţi cere prea mult pentru articole, dar trebuie să ai grijă să nu cazi în extrema cealaltă, să promovezi orice pe blog. În timp, când începi să primeşti tot mai multe cereri de colaborare, când observi că ai o comunitate pe blog, că articolele tale chiar ajută brandurile pe care le promovezi poţi începe să faci calcule mai elaborate.
Cât să ceri pentru un articol pe blog? Suficient cât să acopere timpul alocat realizării articolului dar şi promovării brandului menţionat pe blogul tău.
P.S: încetaţi cu Am page rank 6, vreau mai mulţi bani, ăsta nu e un argument valid în campaniile pe bloguri.
încetaţi cu Am page rank 6, vreau mai mulţi bani, ăsta nu e un argument valid în campaniile pe bloguri.
Cand aveam PR0 scriam pe 30, acum cu PR3 (am avut si 4) cer 50. si ofertele curg 🙂
Ma refer la campaniile pentru branduri care vor notorietate, promovarea unor oferte noi etc, nu cele pt SEO.
am inteles 🙂
50€ pe un advertorial pe relansat.ro ?
lei, ron, dragule. ca „estem” in romania 🙂
De aceea întrebam așa mirat fiindcă părea o sumă mult prea mare. În plus pe internet afacerile se fac în euro datorită faptului că cele mai multe site-uri de transfer au moneda setată în dolari sau euro, dragule.
Te-ai contrazis. Ori sunt complet greșit ori folosești parte din raționamentul meu în concluzie: ”Suficient cât să acopere timpul alocat realizării articolului …”.
Totuși, aștept să văd un exemplu pornind de la ideea ta – care include comunitatea, brandul personal, eventual traficul și influența.
Nu m-am contrazis, am zis că trebuie să calculezi ţinând cont de mai multe criterii, nu doar de valoarea timpului tău: nişa blogului, cititori, autoritatea în domeniu, afinitatea bloggerului faţă de brandul respectiv etc.
Nu am cum să ofer un exemplu clar, tocmai pentru că sunt criterii subiective. Ca idee însă, dacă un blogger consideră că are un blog valoros dar brandurile nu se îngrămădesc cu ofertele totuşi preţurile poate sunt prea mari. Totul se ajustează între cerere şi ofertă. Sunt bloggeri care scriu pe 10 euro, sunt bloggeri care scriu pe 100 de euro, sunt bloggeri care cer 400 de euro dar nu scriu decât o dată pe an. Depinde de fiecare.
Bine, tu cât ceri pentru un brand mediu, 1 articol?
De obicei sunt campanii integrate pe blog, Twitter, Facebook, cu mai multe articole. Am scris si pro bono daca erau cauze umanitare, ONG-uri, chestii benefice societatii. Am scris si pe 100 de euro, si pe 300, depinde de campanie, brandul promovat, cerintele agentiei. Mai ales in ultima perioada nu se cauta simple articole, ci campanii care sa implice bloggerul, deci lucrurile se complica.
Așa e, dacă sunt proiecte speciale, iei în calcul implicarea în Social Media, managementul reacțiilor, gradul de endorsment și scoți niște sume destul de frumușele. Totuși, și acolo trebuie să ai un barem, ca să nu te/îi păcălești.
conteaza f mult si tipul blogului. daca este un blog de nisa, cu vizitatori targetati, atunci normal ca o sa ceri mai mult pe un advertorial de la cineva tot pe nisa respectiva. daca e un blog general, teoretic scade pretul sub jumate, zic eu…
Nu cred ca mai exista campanii in care sa nu se implice bloggerul. Articolele pentru SEO nu se pun.
Acsel, vrei niște linkuri? 🙂
Chiar sunt curios! 😀
Ia blogurile mari(asa numitul A-list) la rând, vezi ce au scris despre branduri mari în ultimele 12 luni și o să vezi exact despre ce vorbesc.
ce porcarie ! inteleg ca blogerru’ se institutionalizeaza . banuiesc ca e de bine pentru lenesi care pot da copypaste la orice :)))))))))))))))