Ce au învățat românii din ultima criză? Mai nimic

Discutam cu niște prieteni despre următoarea criză (poate la anul, poate în 2020, sper să vină cât mai târziu) și ei îmi spuneau că totuși, de data asta nu vom mai fi la fel de afectați. Sunt mulți români care s-au fript cu credite acum 10 ani de zile ziceau ei, și-au învățat lecția și sunt mult mai prudenți acum. Eu am zis că nu, ca popor cred că nu prea învățăm din greșeli, din contră, se fac și mai multe credite acum, că generația tânără vrea și ea să cumpere chestii, și cei între 20-30 de ani au prins doar perioada de creștere economică, când salariile și puterea de cumpărare au crescut. Ei bine, se pare că nu m-am înșelat, românii au ajuns să datoreze peste 132 de miliarde de lei băncilor (via Vali), un record al ultimilor zece ani. Vi se pare cunoscută situația? Fix așa era prin 2008, se făceau credite pentru orice.

Dar Marius, veți zice, oamenii trebuie să își cumpere case, altfel cum putem menține titlul de țara cu cei mai mulți propietari din UE?

Peste 95% dintre cetățenii români erau în 2016 proprietarii caselor în care locuiau, acesta fiind cel mai mare procent de proprietari de case din rândul statelor membre UE, în timp ce în Germania mai puțin de jumătate (49,8%) dintre cetățeni dețineau propria lor locuință, arată datele publicate joi de Eurostat.

În principiu nu am o problemă cu creditele imobiliare, deși am o problemă cu ratele făcute cu mult peste venituri, de exemplu dacă tu dai la bancă peste 40% din veniturile lunare s-ar putea să ai o problemă, când economia o ia la vale. Sau dacă ajungi să cumperi acum cu 100.000 euro un apartament ce valora cu 2 ani în urmă 75.000 euro, că nu i-a crescut valoarea cu 25% în 2 ani doar așa.

Dar ideea e alta, apropo de creditele românilor:

Cel mai mult a crescut creditul de consum, luat rapid, chiar într-o singură zi, pentru mici reparaţii în casă, excursii, maşini sau mai nou studii. Numai în ultimul an, românii s-au împrumut cu aproape 4 miliarde de lei şi au ajuns la o datorie de 58 de miliarde de lei numai la creditele „de consum″, adică pentru nevoi personale.

Sunt 2 posibile explicații aici:

  1. Suntem rupți de foame și nu avem economii, deci când apare o problemă urgentă apelăm la bănci sau IFN-uri pentru a face rost de bani rapid. Un studiu ING confirmă varianta asta, în 2017, la nivel european, o pondere de 29% dintre indivizi afirmau ca nu dispun de nici o formă de economisire, dar în Romania procentul ajungea la 45%. Cu alte cuvinte, jumătate dintre români nu au economii, nici un plan de backup, nimic.
  2. Cumpărăm prea multe prostii. Vecinul Gigel care câștigă 3000 de euro pe lună a mers în vacanță în Bora Bora? Nici o problemă, facem și noi un credit rapid și mergem, chiar dacă câștigăm doar 500 de euro. Ce, noi suntem mai fraieri?

Nu am o concluzie clară, dar cred că nu am învățat prea multe din ultima criză. Să nu credeți acum că sunt specialist în finanțe sau economie, dar citesc pe domeniu și încerc să învăț de la alții. Teoretic mă învârt prin bule cu oameni de afaceri, venituri medii spre mari, dar chiar și în zonele astea găsești puțini oameni educați financiar care planifică și pentru ziua de mâine.

Voi sunteți pregătiți pentru o posibilă criză?

Recomandă prietenilor!
  • 78
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
3 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Andrei

Românii au învățat din criză un singur lucru, să nu lese pe mâine ce pot cheltui azi.

Claudiu

Eu chiar o aștept. dar nu mai vine odată. :)) Stau cu cașcavalul la saltea de aprox. 1 an… 🙂 În așteptare. De abia aștept să văd prețul activelor. :))