#EnelFocusOn – viitorul este electric și conectat la internet

Acum 2 ani când mi-am schimbat mașina, mă gândeam că în 10 ani probabil voi lua în calcul și o mașină electrică, dacă tehnologia avansează suficient de mult, adică să avem mașini accesibile, sub 20.000 euro, care să meargă cu o singură încărcare minim 600 de kilometri. Ei bine, a trecut puțin timp, și după ce am participat la #EnelFocusOn sunt convins că în 5 ani multe din mașinile pe care le vedem în jur vor fi electrice. Și asta e doar una din schimbările pe care eu personal le asociam cu viitorul îndepărtat, dar sunt deja aici. Dacă vă pasionează felul în care tehnologia ne schimbă viața dați un clic, am aflat multe lucruri noi despre energia electrică, internet și cum aceste domenii sunt conectate.

#EnelFocusOn e un eveniment organizat de mult timp de Enel, a doisprezecea ediție a avut loc la București zilele trecute, și am avut onoarea de a mă afla printre invitați.

Tema ediției? Cum influențează Internet of Things industria energetică, mai precis schimbările ce au loc în domeniu și cum arată viitorul. Deja era tentant evenimentul de când am aflat subiectul, că mă știți pasionat de tehnologie, dar m-au convins să merg când mi-au spus și locația evenimentului, Centrul de Fizică Nucleară ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) din Măgurele, acolo unde se află cel mai mare laser din lume.

În România, grupul Enel are 3 milioane de clienți, derulează activități de furnizare și distribuție a energiei electrice, și operează unități de producție a energiei din surse eoliene și solare. De curând au lansat în România Enel X care, prin divizia sa de e-Mobility, va construi o rețea de 2.500 de puncte de încărcare pentru mașini electrice.

O să vă spun imediat și toate informațiile interesante de la eveniment, am făcut un rezumat dacă nu aveți timp să vă uitați pe înregistrarea evenimentului, care a fost transmis live. Totuși, v-aș sugera să vă uitați cel puțin la prezentarea lui Tom Raftery, Futurist și Innovation Evangelist la SAP (apropo de joburi futuriste). Prezentarea începe la minutul 28, tipul a ținut un discurs foarte la subiect, cu multe date și informații concrete despre cum internetul influențează toate domeniile, iar transporturile și domeniul energetic sunt printre primele vizate.

Cum e la Centrul de Fizică Nucleară de la Măgurele?

Aș putea spune că e laser frate, dar trecând peste glume e impresionant ce se realizează acolo, vorbim de un proiect internațional unde toți cercetătorii din domeniu își doresc să lucreze. Momentan sunt 185 de angajați, vor ajunge la 324 în 2023.

Laserul încă nu e funcțional, dar construcția lui e într-un stadiu avansat. Am vizitat clădirile, am văzut câteva dintre echipamente, din zona accesibilă publicului, ce este acolo e cu adevărat wow.

Când va fi finalizat laserul de mare putere (cu două braţe de 10 petawaţi în total, 10 petawaţi însemnând 10% din puterea Soarelui), acesta va fi utilizat de către cercetători nu doar pentru probleme de fizică teoretică sau accelerarea particulelor, ci și pentru aplicații concrete – noi tratamente revoluționare pentru cancer, filtrarea pacienților cărora chimioterapia nu le-ar fi de folos sau simularea radiației cosmice, pentru a pregăti viitoarele călătorii ale oamenilor în spațiu și navetele de care vom avea nevoie.

 

View this post on Instagram

 

Take it slow. #slomo #EnelFocusOn

A post shared by Marius Sescu (@mariussescu) on

Câteva imagini din interiorul Centrului de Fizică Nucleară, inclusiv camera unde va fi amplasat laserul de care vă povesteam, cu pereții de beton groși de 2 metri, pentru filtrarea radiațiilor. Apropo, știați că pădurea din jurul Centrului de Fizică Nucleară este una ce a fost plantată artificial, tocmai pentru a filtra mai bine radiațiile emise de echipamentele de aici?

Revenind la #EnelFocusOn, în primul rând vreau să vă arăt cum folosește Enel realitatea augmentată și pe cea virtuală pentru eficientizarea activității și monitorizarea consumului de energie electrică.

Folosind ochelarii AR sau aplicații dedicate pentru smartphone-uri angajații pot afla imediat o mulțime de informații despre contoarele electrice și starea rețelei electrice:

Folosind realitatea virtuală angajații Enel de pe teren se pot pregăti în siguranță, simulând diverse operațiuni înainte de a le realiza efectiv. Pare SF, dar viitorul e aici:

În ceea ce privește discuțiile cu influencerii din timpul evenimentului ce a fost transmis live, pot să vă zic doar că nivelul era atât de ridicat și oamenii știau așa de multe despre tehnologie, IOT și cum se va schimba domeniul energetic încât eu m-am făcut mic în spate și am preferat să iau notițe.

Câteva idei care vă vor pune pe gânduri:

 • Domeniul energetic e atractiv și tot mai mulți jucători vor să intre aici deoarece cererea de energie electrică va crește de 3 ori, dacă toate mașinile, autobuzele, camioanele vor fi electrice.
 • 9% din autobuzele noi vândute în Europa sunt autobuze electrice.
 • Cărbunele nu mai este atractiv ca sursă de energie, pe termen lung costul producerii de energie curată (eoliene, panouri solare) va coborî atât de jos încât vom renunța la combustibilii fosili.
 • Producătorii de petrol intră pe piața de energie electrică. BP și Shell au cumpărat companii ce dețin stații de încărcare electrică, deci să nu vă mirați dacă în câțiva ani la benzinărie ne vom încărca și mașinile electrice…asta dacă benzinăriile nu vor dispărea complet.
 • Tot mai multe sisteme de producere și stocare a energiei solare sunt conectate la rețelele electrice pe glob, astfel încât producerea și distribuția energiei electrice se schimbă.
 • Crește și capacitatea de stocare a energiei electrice de către consumatorii finali, de exemplu în State bateriile electrice de la Tesla pentru case au priză la public mai ales în zonele friguroase sau unde sunt căderi dese ale rețelei, iar acoperișurile cu panouri solare sunt deja comercializate de 2 ani.
 • Pe termen lung se va ajunge la sisteme descentralizate, nu vom mai avea o singură centrală electrică de unde primim energia prin liniile de înaltă tensiune, producția și consumul de energie se va întâmpla pe distanțe mult mai mici.
  Internet of Things schimbă felul în care monitorizăm consumul de energie, putem avea un control mai bun asupra echipamentelor electrice, pentru a optimiza felul în care sunt utilizate. Vom ajunge să avem probabil în casă un computer dedicat ce supravegheză toți consumatorii de energie din casă, oprește și pornește anumite aparate, verifică producția de energie de la panourile solare amplasate pe casă și consumul făcut de dispozitive etc.
 • Enel folosește IOT pentru optimizarea consumului și a iluminatului public, mai ales în Italia.
 • Tot datorită IOT consumatorii vor avea aces la datele despre consumul de energie electrică în timp real, practic vom vedea în aplicații dedicate pe telefon când avem consumul mai ridicat, ce aparate sunt mai înfometate de energie, iar distribuitorul de energie electrică va putea ajusta mai bine energia din rețea, pentru a nu apare căderi de tensiune sau avarii.
 • Deși uneori avem senzația că omenirea o duce tot mai greu, la nivel global omenirea e în cea mai bună perioadă a ei. A scăzut mortalitatea, sărăcia extremă, a crescut numărul oamenilor educați, democrația ca formă de guvernare, numărul copiilor vaccinați etc.  De la Tom Raftery, sunt grafice în pozele de mai sus.

Și ca să închei vorbind tot despre mașini electrice, că subiectul e pe val acum, prin proiectul Enel X se vor instala 2500 de puncte de încărcare electrică în România, până în 2023. Evident, vor mai apare și alții jucători pe lângă Enel, deci în timp se va rezolva și problema încărcării mașinilor electrice, important acum e să devină mașinile electrice cât mai accesibile și cu o autonomie comparabilă cu cea a mașinilor ce merg pe benzină sau diesel.

Eu abia aștept viitorul ăsta, când vom depinde tot mai puțin de combustibilii fosili și vom produce energie curată. M-am întors de la eveniment foarte entuziasmat, erau acolo oameni ce călătoresc peste tot pe glob și văd schimbările astea cum se întâmplă.

Totuși, parcă am o urmă de îndoială, noi prindem primul tren, adică în câțiva ani se schimbă și la noi totul, mașini electrice, eoliene peste tot, going eco, sau mai trec 30 de ani și noi tot cu Dieselul vom umbla?

Recomandă prietenilor!
 • 84
 •  
 •  
 •  
 •   

2
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Andrei
Vizitator
Andrei

S-au înmatriculat câteva sute de mii de mașini SH din vest la noi, și mă îndoiesc că cei care le-au cumpărat vor trece pe mașini electrice prea curând, abia dacă au avut câteva mii de euro pentru mașini la mâna a doua.
La partea cu energia electrică sunt de acord, mă uitam că Dobrogea e plină de eoliene, dar durează până vedem noi contoare cu internet prin blocurile noastre.