fbpx

Ce faci când accesul la rețelele sociale este blocat la job?

Din fericire, nu am avut niciodată probleme de genul ăsta, să lucrez pentru o companie unde accesul la anumite site-uri, cum ar fi rețelele sociale, să fie restricționat, ba din contră, la unele joburi era parte din fișa postului să mă ocup de promovarea online, plus că sunt multe situații în care utilizarea social media de către angajați e benefică pentru companie.

Totuși, am prieteni care trec prin asta constant. În companiile mai mari sau în unele bănci, instituții sunt blocate site-urile consumatoare de timp, cum ar fi Facebook, Twitter, Youtube, Gmail, Yahoo, ba chiar și Google.

Există și varianta extremă, în care este permis doar accesul la anumite site-uri sau doar la intranet. Totul deoarece se pleacă de la prezumpția că angajații pierd prea mult timp pe net. E posibil să fie adevărat pentru unii angajați, dar eu cred că dacă un angajat nu are chef/nu vrea să își facă treaba va găsi oricum alte metode de a freca menta, cu sau fără acces la internet. Blocarea accesului la rețelele sociale s-ar putea să scadă și mai mult productivitatea muncii, în loc să o crească.

O primă soluție pentru a a avea acces la internet de la job, dacă el este blocat, este folosirea laptopului personal, al tabletei sau a smartphone-ului, cu un abonament de internet mobil. Totuși, sunt și companii care interzic accesul angajaților cu gadgeturi, caz în care angajatul recurge la alte soluții:

  • Folosirea de proxies pentru a accesa site-urile blocate;
  • Folosirea unor rețele sociale mai puțin cunoscute, care nu sunt cunoscute;
  • Folosirea unor aplicații online gen Hootsuite pentru verifica conturile online. Poate că accesul la Twitter.com și Facebook.com e blocat, dar cât timp poți acces Hootsuite.com din browser totul e ok.

Eu nu știu dacă aș putea lucra într-o instituție care blochează orice tip de comunicare prin internet, ca un fel de Big Brother care veghează mereu asupra ta. Poate și pentru că marketingul online necesită acces la internet, poate și pentru că eu cred că sunt alte metode mai bune de a motiva angajații să își facă treaba, nu doar supravegherea lor permanentă. Dar poate mă înșel.

La voi cum e, rețelele sociale sunt blocate la job sau puteți intra pe orice site? Cum vă descurcați dacă accesul la anumite site-uri e restricționat?

Recomandă

4 Comentarii

  1. La mine, da, insa doar FB, YM si trilulilu. Motivul oficial ar fi ca streamingu’ si chatul “aglomereaza” reteaua 😀
    Din fericire pot sa folosesc un modem mobil Digi si asa eludez restrictiile

  2. Cel mai simplu mi se pare remote connection, te connectezi pe compul de acasa si stai lejer pe orice retea sociala vrei, si mai frumos ca nu raman “urme” pe compul de la munca (cel putin nu usor vizibile), pentru asta Team Viewer isi face treaba de minune, am mai folosit si https://secure.logmein.com/ asta merge prin browser si din cate stiu nu instalezi nimic de pe calculatorul de pe care te logezi.

  3. Si la mine e restrictie dar numai la unele retele, ca pe celelate oricum nu le stiu.:)) Din pacate sau din fericire lucrez intr-un mediu unde social media este tabu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *