fbpx

Cum afectează cenzura online viitorul unei țări

Apăruse mai demult vestea că Google încearcă să lanseze în China o versiune cenzurată a motorului său de căutare, vorba aia, 770 de milioane de utilizatori de internet nu sunt deloc de neglijat. Și deși discuțiile s-au învârtit în jurul guvernului chinez care blochează cam toate site-urile și aplicațiile străine, puține articole au încercat să prezinte cum e viața în China pentru tineri și ce implicații are cenzurarea internetului asupra viitorului lor. A Generation Grows Up in China Without Google, Facebook or Twitter merită citit, fiind excepția.

Faza e următoarea, datorită cenzurii din China au apărut companii locale puternice ce oferă alternative online la tot ce cunoaștem noi. Nu ai Google, dar ai Baidu. Nu ai Whatsapp sau Facebook Messenger, dar ai Wechat. Nu ai Instagram sau Twitter, dar ai Tik Tok. Și lista continuă.

Partea mai interesantă e alta, tinerii chinezi cresc fără să realizeze ce se întâmplă în afara țării, ba unii chiar cred că e ok ca guvernul să îi protejeze de lumea exterioară, rea și plină de războaie, nu cred că lipsește ceva, în bula lor sunt fericiți. E fix la fel ca în 1984, doar că aici vorbim de realitate, ajungi să fii atât de spălat pe creier încât închisoarea pare chiar un loc fain. Și multe alte țări încep să reproducă sistemul chinezesc, ok, hai să dăm internet oamenilor, dar le dăm unul cenzurat cum vrem noi.

Revenirea la realitate apare abia când tinerii pleacă din China în alte regiuni ale globului, și realizează că tot ce au învățat despre internet și lumea exterioară e greșit, că viziunea lor e îngustă, iar pentru a se descurca online trebuie să învețe să utilizeze alte site-uri, aplicații, să își creeze un alt sistem de valori etc.

Și cred că putem să facem o legătură între cele de mai sus și motivele pentru care industria IT s-a dezvoltat intens la noi, iar tinerii români se adaptează rapid oriunde. Gândiți-vă un pic, cum ar fi fost viața noastră dacă rămâneam sub comunism, și poate aveam și noi niște rețele sociale și aplicații online controlate de stat. Rombook în loc de Facebook, RomTube în loc de Youtube, Redstagram în loc de Instagram, din astea. Am fi fost rupți de realitate, la fel ca chinezii.

Avantajul nostru e că am crescut mâncând engleză pe pâine la televizor după 89, aplicațiile și rețelele sociale folosite de noi sunt tot cele pe care le utilizează vestul și americanii, și mentalitatea tinerilor e apropiată de cea din țările capitaliste. De aceea tinerii emigrează și se integrează ușor în alte țări, deoarece am crescut cu valorile occidentale. O să sară patrioții pe mine, dar asta e realitatea, tinerii români sunt pregătiți pentru emigrare, își pot croi un viitor oriunde, e vina țării că nu își păstrează oamenii valoroși aici.

Gândiți-vă cum ar fi fost viața noastră într-un stat similar celui chinez. Nu e o perspectivă plăcută, nu?

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *