Cum să ceri ajutorul necunoscuților pe internet

Stăteam eu și mă gândeam că internetul ăsta a eliminat multe bariere, dar ne-a făcut și mai nesimțiți în general. Nu de alta, dar eu primesc zilnic cereri de ajutor legate de Facebook, site-uri, curățarea imaginii online sau recuperarea de conturi pe nu știu ce platforme și 99% dintre cei care mă caută nu au auzit de bunul simț: cum să începi o conversație, la ce ore NU e ok să trimiți mesaje, cum să pui problema. Sunt lucruri banale, dar care fac diferența între Mark as spam și Hmm, sai să vedem cum putem rezolva.

De exemplu, în ziua de Revelion o tipă mă căuta printr-un mesaj pe pagina de Facebook, voia să o ajut urgent să șteargă niște rezultate compromițătoare din Google, ceva videochat probabil. Fără Salut, Bună, știu că sunt sărbătorile, tipa trecuse direct la subiect, avea o problemă și eu trebuia să o ajut pe loc, că scrisesem un articol despre gestioanarea imaginii online. Din păcate a ajuns instant în Spam, eu fiind încă animat de spiritul sărbătorilor și plin de bunătate.

Acum 2 zile un tip voia să îl ajut să spargă contul de Facebook al prietenei, și nu era un puști de 15 ani, ci om în toată firea, 30+. Lăsând la o parte cererea, că oricum nu făceam așa ceva, tipul lăsase comentariu pe blog, trimisese și un email și îmi mai spusese și pe Facebook că de ce nu răspund, doar era 1 ianuarie, ce naiba, eu nu sunt sclavul lui? Alt necunoscut cu tupeu, fără bună ziua, cu limbaj plin de greșeli gramaticale și zero respect. Mark as spam too.

Să nu credeți acum că sunt arogant, dar nu mai am nici un pic de chef să răspund la cereri de genul ăsta, pierd prea mult timp ca să le explic oamenilor că nu e ok ce fac sau nu mă interesează ce vor. Și zilnic vin mesaje similare, și poate că pe unii i-aș ajuta, dacă ar avea bun simț și nu mi-ar lua mult timp.

Da, pun pe blog informații generale, lucruri ce te pot ajuta să rezolvi o problemă. Vrei mai mult ajutor, ai nevoie de informații pe o problemă specifică?

 • Învață să saluți când începi o conversație, chiar și online.
 • Învață că NU e ok să cauți oameni pe messenger la 3 noaptea, mai ales dacă nu ai vorbit niciodată cu ei și mai ales dacă vrei să le ceri ceva. Hai să zicem că 9-17 e un interval ok pentru a aborda pe cineva.
 • Învață să ceri, să spui te rog frumos. Mulți au impresia că oricine e obligat să îi ajute pe internet, pentru că…chiar nu știu. Vine omul în casa ta, nu spune salut, nu începe o conversație, doar îți ordonă să faci ceva și se miră de ce e scos în șuturi afară.
 • Învață să te exprimi corect, chiar dacă e vorba de internet nu înseamnă că e ok să folosești tz și k și sal și pls, mai ales la început, când nu știi cu cine vorbești, și TU ai nevoie de ceva. Știu, sunt rău, exagerez, dar vorba aia, casa mea, regulile mele.

Văd eu greșit lucrurile sau s-a umplut internetul de nesimțiți care au impresia că pot să ceară orice favor, oricui, la orice oră, pe orice ton, și după aceea se miră că nu primesc răspuns sau sunt ignorați?6 Comentarii

 1. Oamenii stau prost cu *educatia si da sunt ignoranti si nu esti obligat sa le suporti asa ceva. Ajuta pe cine crezi cu adevarat ca merita si nu profita la maxim si e bine crescut. Te felicit pentru articol

 2. Ba chiar ai totala dreptate.
  Eu am unele anunțuri de vânzare postate pe site-uri de specialitate.
  Nu de puține ori se întâmplă ca unii TÂMPIȚI sa sune noaptea după ora 22 sa întrebe câte ceva deși nici măcar nu sunt cu adevarat interesați de bunul respectiv.
  Eu am o vorba: după ora 19 suni doar la 112 si nici măcar prietenii dacă nu este ceva absolut necesar si urgent.
  Ce sa faci cu astfel de oameni…dar oare pot fi numiți oameni?

 3. Nu, nu vezi lucrurile gresit. Sunt foare enervante persoanele astea. Si eu am patit asa. Dar cel mai tare ma enerveaza studentii sotului care ii scriu noaptea si il intreaba chestii supide de genul unde gasesc nu stiu ce creioane.

  1. Eu aș seta niște răspunsuri standard, intervalul decent pentru trimis mesaje este 9-17, sau… în acest moment profesorul tău favorit doarme, vă rugăm reveniți în timpul programului.

Știu că abia aștepti să îmi spui că nu am dreptate: