fbpx

O reclamă faină BRD pentru Centenarul Marii Uniri #1decembrie1918

Anul ăsta se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Cu siguranță vom vedea multe branduri ce încearcă cumva să se lipească de acest moment important pentru români, unii cu succes, alții mai puțin. Deocamdată mi se pare fain ce a făcut BRD, campania peste100deani.ro, toată stima pentru ei. Știam despre Samoilă Mârza, fotograful amator ce a realizat singurele imagini de la Marea Unire, deoarece, surpriză, fotograful oficial nu a ajuns la eveniment. Mă bucur că cineva a decis să îl readucă pe buzele românilor, a avut o poveste de viață fascinantă. Și da, avem nevoie de modele, de inspirație, mai ales în această perioadă.

În dimineața lui 1 Decembrie 1918, Samoilă Mârza își urca pe bicicletă aparatul cu burduf, trepiedul și plăcile fotografice, și pornea spre Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.
Doar 11 km îl mai despărțeau de momentul în care avea să devină dintr-un fotograf de război în fotograful Unirii.
Samoila Mârza avea 32 de ani și se întorsese abia cu patru zile înainte în Galțiu, satul său natal, de pe frontul italian al Primului Război Mondial.
Ajuns în Alba Iulia, lui Mârza nu i s-a permis accesul la semnarea Declarației de Unire, pentru că nu avea “credențional”, nu era delegat oficial.
În loc să renunțe, Mârza și-a instalat aparatul și trepiedul în mulțimea de afară și a realizat singurele imagini pe care le avem din ziua în care s-a născut România modernă.

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *