fbpx

Comoditatea și frica mai țin turiștii români în țară

Lăsând la o parte discuțiile despre locurile faine din țară, unde știm deja că stăm foarte bine, e clar că turismul românesc nu se ridică la înălțimea celui extern. Și mă gândeam la o chestie, că tot se apropie vacanța de 1 Mai și vom vedea știri la televizor despre cum stațiunile despre litoral sunt arhipline și se formează cozi pe drumurile spre munte: la noi încă se poate face turism speculând comoditatea și frica unor români de a pleca din țară.

Să nu mă înțelegeți greșit, nu zic că toți cei care se apucă de vizitat locurile faine din țară sunt leneși sau se tem să iasă din țară, dar mulți dintre turiștii români încă se amăgesc singuri cu scuze de genul E mai ieftin la noi, Pierd prea mult timp pe drum, E cam riscant să zbor cu avionul, Ce au străinii în plus față de noi… și așa mai departe. Și nu e chiar așa.

Mă uitam la costurile cu excursia făcută în Italia, timp de vreo 6 zile, cu cazări, transport, mâncare, tot tacâmul. Dacă dăm la o parte shoppingul de haine care nu era în plan pot spune că am cheltuit la fel ca în cazul unei excursii la noi la munte pe aceeași perioadă, cu diferența că am venit cu amintiri mai faine.

Nu mai zic de mare, oricât am încercat noi stațiunile de la Marea Neagră, după ce dai de insulele din Marea Egee sau Marea Mediterană nimic nu mai e la fel, și vorbim de cheltuieli similare. Diferența e la servicii, experiența de ansamblu, amintirile cu care vii acasă, relaxarea aia pe care la noi o găsești mult prea greu, liniștea pe care o simți.

Fetele deja știu că vine vara și vom merge la marea noastră, și se referă la Thassos, nu la 2 Mai. Ar fi putut fi altfel, dar nu e. Știu că Thassos e văzută deja ca un fel de Mamaia 2, dar încă e mult peste ce ne poate oferi litoralul românesc.

Poate că se vor schimba lucrurile și în turism, dar cred că va mai dura mult, la noi încă se practică tunurile de sezon, încărcatul prețurilor în perioada estivală, fără oferirea de experiențe, beneficii concrete, și nu știu cât va mai merge cu sistemul ăsta, nu de alta, dar tot mai mulți români descoperă că 2 ore cu avionul până într-o capitală europeană nu sunt deloc greu de făcut, iar dacă ai bani ești primit cu brațele deschise de industria turistică de oriunde ai merge, chiar dacă nu le rupi prea bine cu limbile străine.

Voi de unde ați venit cu amintiri mai faine, din concediile petrecute în țară sau în străinătate?

Recomandă

5 Comentarii

  1. Multi nu calatoresc din cauza faptului ca nu au cunostinte despre cum sa ia un bilet de avion sau sa faca o rezervare on-line. Mai comod decat a-ti cumpara o vacanta stand la cafea nu cred ca se poate, dar daca vb de tinerii din orasele mari acestia calatoresc destul de des conform statisticilor din ultimii 5 ani.si asta cred ca se datoreaza in special blogurilor de calatorii diy .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *