Cum e să muncești fără șef

În teorie pare foarte fain să muncești fără să ai șefi care să te bată la cap. Îți faci programul cum vrei, muncești când vrei, îți alegi oamenii cu care vrei să lucrezi. În realitate majoritatea freelancerilor și antreprenorilor sunt cei care au refuzat să mai lucreze 8 ore pe zi pentru alții, ca să poată lucra 12 ore pe zi pentru ei. Nu zic că e o viață nasoală, nu asta e ideea, ci că sunt plusuri și minusuri, depinde ce contează mai mult pentru tine în viață.

Nu ai șefi direcți, e adevărat, dar în realitate toți clienții tăi sunt un fel de mici șefi, trebuie să fie mulțumiți, să faci treabă bună, ca să îți plătească facturile.

Nu ai program, lucrezi cum te taie capul, dar uneori bagi 2 ore pe zi, alteori 14, depinde de client, deadline, proiect. Parcă uneori îi invidiezi pe cei care la ora 4 rup ușa biroului fără nici o grijă.

Îți alegi tu singur clienții, partenerii, colaboratorii, dar și aici, ca în orice firmă, trebuie să mai faci și compromisuri. Poate că sunt și clienți care nu au cel mai sexy domeniu de activitate, dar plătesc bine, poate că ai un colaborator cu obiceiuri ciudate, dar care e super profi pe domeniul lui, și tot așa, viața nu e mereu în alb și negru, cel mai des e în nuanțe de gri.

Ce vreau să zic este că mereu te vei uita pe gard și vei crede că iarba e mai verde de partea cealaltă.

Știu oameni care au plecat din joburi de la stat la privat deoarece simțeau că trece viața pe lângă ei și nu mai erau motivați, știu oameni care au renunțat la propria firmă și s-au angajat la patron deoarece erau prea stresați, știu oameni care au renunțat la salarii mari în privat pentru un job mai slab plătit, dar fără targete și ore suplimentare, la stat, și așa mai departe.

În funcție de perioada din viață în care te afli s-ar putea ca prioritățile tale să fie altele, și ce era foarte important cândva să nu mai conteze deloc acum. Singura constantă în viață e schimbarea, și probabil ar trebui să ne bucurăm mai mult de clipa prezentă, în loc să ne întrebăm mereu: Cum ar fi dacă…

Și uite că am reușit să termin un articol practic cu o nuanță filozofică. 🙂

Recomandă prietenilor!
  • 28
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
2 Comentarii
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Doc

Poți face o alegere . Și aia contează .Mult.