A apărut recent un studiu făcut de BCR care spune că 66% dintre tinerii între 14 și 25 de ani dețin un cont bancar, 45% au carduri, dar DOAR 29% dintre tinerii de 20-25 de ani folosesc internetul pentru a plăti facturi și 59% fac diverse achiziții online, procent care scade la 40% în cazul adolescenților cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. Și problema, zic eu, este că mulți nu au habar cum funcționează plățile online.
Nu mă refer doar la tineri, sunt o grămadă de oameni în toată firea care sunt speriați de plățile online, care evită să plătească cumpărăturile de pe net cu cardul, de frica să nu le dispară bani din cont. Și e trist, că lumea se teme, dar nu se informează.
Pe scurt plățile online cu cardul funcționează astfel:
O plată online cu cardul presupune ca magazinul online sau site-ul care vrea să îți ia banii pentru ce cumperi tu să aibă încheiat un contract cu un procesator de plăți, care mută banii din contul tău bancar în contul bancar al vânzătorului, în schimbul unui comision.
Printre cei mai cunoscuți procesatori de la noi sunt MobilPay, EuPlătesc, Plăți Online, Libra Pay, PrioriPay, mai nou BT. Este și PayU, dar lucrează doar cu clienții mari acum.
Afară mergeți la sigur cu Paypal, eu am plătit de multe ori și prin Alipay, procesatorul celor de la Alibaba, care e în top 3 în China. Mai sunt și mulți alții, prin State rupe Stripe, Google și Apple încearcă să rupă și ei din felia băncilor pe zona de procesare plăți, dar dacă vedeți un procesator nou când plătiți ceva pe net și nu ați mai auzit de el dați o căutare pe Google.
Ideea e că atunci când apăsați pe Plătesc în magazinul online sau pe un site ce vinde ceva sunteți redirecționați printr-o conexiune securizată către site-ul procesatorului, unde vi se cer datele cardului, date care nu sunt salvate nicăieri decât dacă activați voi de exemplu plata recurentă, la servicii cum ar fi utilitățile.
Dacă aveți card la ING (cred că și la alte bănci) vi se trimite un sms pentru a valida plata, pe numărul de mobil asociat contului, sau puteți genera un cod cu digipass-ul. Abia după aceea vi se iau banii din cont și ajungeți înapoi pe pagina de confirmare a achiziției.
Banii nu vi se iau instant din cont, durează până la câteva zile până se mută din contul vostru în cel al vânzătorului, timp în care puteți să faceți chiar și chargeback (cereți anularea tranzacției) , dacă ați constatat că vânzătorul v-a înselat, v-a trimis altceva decât ce ați comandat etc. Evident, trebuie să dovediți asta, dar ideea că e mai bine să plătești marfa la livrare, ca să nu îți iei țeapă, pică, poți să îți recuperezi banii și de la bancă.
Să nu uit, sistemul funcționează când cumpărați din magazine online cunoscute, nu când cumpărați de pe pagini de Facebook anonime și virați banii direct în contul bancar al unei persoane fizice.
În concluzie plățile online nu sunt un bau bau, nu vă fură nimeni banii din cont, trebuie doar să vă uitați de pe ce site cumpărați, pe ce site completați datele cardului, să nu faceți clic aiurea pe linkuri de plată primite prin email care vă duc pe site-uri de phishing și totul e bine. Și musai să activați confirmarea plăților prin cod, aplicație sau sms, în funcție de banca unde aveți cardul.
Cât despre faptul că tinerii nu prea fac plăți online în România, cum concluzionează specialiștii lu’ peste la finalul studiului de mai sus, răspunsul e chiar acolo, doar că nimeni nu l-a văzut: tinerii nu fac plăți online pentru că nu prea au bani, ori stau pe banii părinților, deci și plățile online sunt făcute cu cardurile părinților, că ale lor sunt goale.
Fiți atenți la finalul studiului:
În ceea ce privește sursa veniturilor, raportul arată că 51% dintre tinerii de 20-25 de ani sunt angajați, iar 58% câștigă cel puțin 1.000 de lei.
Când nu ai venituri nu ai cu ce să faci plăți online. Când ești tânăr și câștigi în jur de 1000 de lei pe lună nu îți bați capul cu plata facturilor online, te rogi de părinți să le achite, să ai și tu bani de o bere în oraș. Dar e greu tare cu studiile astea. Cu alte cuvinte: Aș plăti boss, dar cu ce?