fbpx

Tot aud prin jur mulți prieteni și cunoștințe care zic că își doresc un copil, dar tot amână momentul pentru că acum nu e ok, să mai avanseze un pic în carieră, să le mai crească un pic salariul, sau să dezvolte mai mult afacerea, dacă vorbim de antreprenori. Și sincer mi se pare cea mai mare prostie să gândești astfel.

Am mai zis deja pe blog, după ce am trecut prin ultimii ani alături de fete, cred că e bine să faci copii când ești tânăr. Dacă nu vrei să faci un copil nici o problemă, e ok și așa, nu toți vrem să lăsăm moștenitori, dar dacă vrei un orăcăitor din ăsta mic pe lângă tine nu folosi cariera, jobul sau banii ca scuză, că e penibil.

Mi se pare normal să ai un minim de chestii înainte să apară copilul, gen un acoperiș deasupra capului și niște bani în cont, dar restul sunt mofturi, nu ai nevoie de mașină de ultima generație, de casă cu 3 etaje și 1 milion de euro în bancă ca să îi poți asigura totul. Astea sunt scuze.

Și legătura dintre copii și job sau carieră e următoarea: deși la început când ai un copil el îți mănâncă tot timpul liber, chiar și cel pe care nu îl ai, în timp lucrurile se reglează, și un copil te disciplinează, te face mai focusat, mai determinat, mai motivat.

Gestionarea timpului

Poate că înainte de a avea copilul știai doar că trebuie să mergi la job și restul timpului era doar pentru tine și relaxare. După ce apare copilul totul trebuie planificat din timp, trebuie să vezi cum strecori în calendar tot ce ai de făcut de-a lungul zilei, pe lângă nevoile lui. Și asta te face să realizezi că multe dintre orele din zi sunt pierdute aiurea, în 1-2 ore poți realiza o mulțime de chestii, dacă ești atent.

Indiferent că lucrezi pentru tine sau pentru alții, faptul că ești mai atent la timp și cum îl folosești proactiv, fără a pierde vremea aiurea, te ajută să fii mai productiv.

Motivația de a crește

Personal până să apară fetele în peisaj am avut joburi ok, am mai făcut și freelancing pe lângă, dar nu aveam planuri de ajunge să lucrez mereu pe cont propriu. Dar uite că lucrurile s-au așezat astfel încât acum trag la Advertica și am tot interesul ca treaba să meargă, deoarece am un program flexibil, și pentru mine contează enorm. Poate că sunt zile când lucrez 3-4 ore, altele când lucrez 10-12 ore, dar avantajul e că le pot aranja eu în agendă de-a lungul zilei, astfel încât să acord timp și fetelor, când au nevoie de mine.

Acum știu ce veți spune, bine Marius, și ce treabă are asta cu noi, că poate lucrăm în corporație? Ei bine, am mulți prieteni care lucrează prin firme mari și îmi zic că sunt mult mai motivați să tragă tare la job, deoarece când ajung acasă vor să se relaxeze în familie, să petreacă timpul cu cel mic, nu să stea cufundați în emailuri. Ai ajuns la job, ai băgat tare 8 ore ca să meargă treaba și când sună clopoțelul gata, e family time.

Focus

Nu știu cum să exprim simplu, dar de când au apărut fetele știu cam unde vreau să ajung, îmi fac planuri, obiective pentru anul următor, chestii care păreau stupide pe la 20 și ceva de ani, când mă mulțumeam doar să crească salariul.

Acum trebuie să planific din timp, să ofer copiilor stabilitate, și asta înseamnă că nu schimb planurile de la o lună la alta.

Da, și chestia asta te poate ajuta în job sau în dezvoltarea unei afaceri. Când ești singur planurile țin de unde mergem în weekend, pe unde ne mai facem concediul, ce mașină ne vom cumpăra. Când apar și copiii te gândești ce nevoi vor avea peste 5 ani, ce cheltuieli vor apare, și începi să te focusezi pe firmă sau job, să le crești, ca să poți oferi stabilitate.

Nu știu dacă v-am convins asupra faptului că cei mici nu vă afectează viața profesională,  din contră, vă pot ajuta să vă dezvoltați. De fapt nici nu intenționam asta, vroiam doar să vă conving să nu mai folosiți munca și cariera ca scuză pentru a nu face copii.

La voi cum e?

RECOMANDĂ
  • 18
  •  
  •  
  •  
  •   
Abonează-te
Anunță-mă
guest
6 comentarii. Tu ce părere ai?
Ultimele
Primele Top voturi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Maioni
14 octombrie 2016 09:37

Cam asa este si la noi. Avem 1000 de scuze care ne alimenteaza convingerea ca “nu este momentul potrivit”. Pentru ca suntem frustrati din cauza timpului liber (putin!) pe care il avem si ni se pare ca nu apucam sa facem tot ce ne-am dori. Si ne gandim ca daca am avea un copil ar fi si mai greu de atat. Dar iti dau dreptate, cu gestionarea timpului, am senzatia ca ne-am organiza mai bine timpul astfel incat sa ne ajunga. Bineinteles, s-ar schimba si prioritatile. Cu job-ul, este discutabil. Mai ales pentru o femeie.

ines
14 octombrie 2016 10:36

Chiar ieri mă gândeam la asta: cât de multe griji îmi făceam când eram însărcinată – că n-o să mai am timp să lucrez, că vai, câte nenorociri o să mi se întâmple. Dar adevărul este că ori se dilată cumva timpul, ori sunt eu mai organizată. Nu numai că reușesc să le fac pe toate, dar îmi mai rămâne și timp de scroll pe Facebook.

Deci, da, cariera nu e decât o scuză.

Mihai
22 octombrie 2016 23:49

Și la noi s-a dovedit: copilul te schimbă în bine. Personal, „trag” tare la job gândindu-mă ce jocuri hazlii mă așteptă când ajung acasă. Ba chiar când prind o pauză, mai caut pe internet ce jocuri ași putea implementa acasă, astfel încât să-i dezvolt o personalitate puternică.

Și, da avem timp și pentru noi. Ba chiar ne pregătim și pentru venirea pe lume a unui alt copilaș.

Voință să fie, că toate se fac cu bucurie!

IRINAELENA
IRINAELENA
11 martie 2018 16:43

Marius, iti multumesc din suflet pentru acest articol!

IRINAELENA
IRINAELENA
11 martie 2018 16:47

Sau chiar mai putin! 🙂

6
0
Lasă un comentariux
()
x