Simt mult optimism zilele astea. În ianuarie toți ne propunem ca anul ăsta să fim mai buni, mai deștepți, să câștigăm mai mulți bani, să fim mai fericiți. Iar la final de an, când vom trage linie, nu vom știi dacă ne-am atins obiectivele pentru anul care a trecut și ne vom complace spunându-ne că am avut un an bun, chiar dacă a fost sau nu așa.
De ce? Pentru că nu ne definim cum trebuie obiectivele, nu știm să ne stabilim obiective SMART. Nu îmi plac mie teoriile din cărți, dar chestia asta chiar funcționează, ne face mai eficienți. Pe scurt, atunci când ne stabilim un obiectiv ar trebui ca el să fie:
- S – specific;
- M – măsurabil;
- A – (de) atins/abordabil;
- R – relevant;
- T – încadrat in timp;
Cu alte cuvinte, e absurd să ne propunem pentru 2014 ca obiectiv Să fim mai fericiți, dacă nu știm cum să ne evaluăm gradul de fericire și cum putem deveni mai fericiți. Trebuie să fim mai specifici. Pentru unii fericirea înseamnă să citească săptămânal o carte bună, pentru alții să petreacă mai mult timp cu familia sau să călătorească în țări exotice.
Dacă știm deja ce ne face fericiți, e mai simplu să spunem că ne propunem să citim 1 carte pe săptămână timp de 3 luni sau că vrem să vizităm 3 țări străine până în decembrie 2014.
Idem și cu obiectivele de genul Anul ăsta vreau să pun mai mulți bani deoparte sau să îmi achit datoriile. E logic să facem un calcul: câți bani câștigăm lunar, câți cheltuim, cât putem economisi. E o diferență între Anul ăsta vreau să strâng bani și Anul ăsta vreau să bag într-un depozit 24.000 lei, câte 2000 de lei pe lună. După aceea putem vedea exact cum ne putem atinge obiectivul propus, de unde strângem cureaua sau cum facem pentru a câștiga mai mulți bani. Soluțiile vor apare, dacă ne punem mintea la contribuție și începem să lucrăm. Pași mici, dar în direcția potrivită.
Mulți zic că e o prostie să îți stabilești obiective, să pui presiune pe propria persoană, mai ales la început de an. E corect, nu trebuie neapărat să începem de la 1 ianuarie. Totuși, e bine să ne propunem niște obiective și să ne facem un plan pentru a vedea cum le putem realiza, acum sau peste 6 luni, iar începutul de an e la fel de bun ca martie sau aprilie pentru a stabili ce vrem de la viață.
E mai bine să îți propui lucruri mari și la final de an, când tragi linie, să constați că ți le-ai atins pe jumătate, decât să nu îți propui nimic. Obiectivele ne ajută să evoluăm.
Vă doresc ca la final de 2014, când trageți linie, să fiți mulțumiți de ce ați realizat!
Pana acum la inceput de an imi puneam si eu obiective puerile , de acum o sa ma gandesc serios si o sa imi pun niste obiective mai realiste. Multumesc pentru idee
[…] Cum ne putem atinge obiectivele în 2013 […]
[…] de obicei e legat de faptul că oamenii își propun diverse lucruri mărețe, dar nu își fac un plan de acțiune. Să nu ne amăgim pe noi înșine, dacă de la 1 ianuarie ne propunem să mâncăm mai sănătos, […]