fbpx

Cum să alegeți cel mai bun nume pentru copilul vostru. Reguli de bun simț.

Cred că mulți părinți nu își dau seama că atunci când aleg numele copilului ei de fac fapt naming și branding și influențează viitorul copilului. Poate că nu pare un lucru foarte important, dar așa cum numele ales pentru un brand poate să împingă vânzările brandului respectiv și popularitatea printre clienți dacă potrivirea e bună, tot la fel și un nume ales cu atenție pentru copil poate să îl ajute sau să îl defavorizeze în viață.

Da, poate exagerez, dar adevărul e că atunci când cunoaștem prima dată o persoană ne luăm după aparențe, iar numele e primul element pe care îl aflăm despre o persoană. Cu cât un nume e mai plăcut cu atât suntem mai tentați să interacționăm cu persoana respectivă.

Nu o să spun acum că am descoperit rețeta perfectă în alegerea numelelui pentru un copil, dar sunt câteva lucruri pe care le-am observat la mulți părinți și de care eu am ținut cont când am ales numele copilului nostru. Da, online sunt o mulțime de site-uri care prezintă semnificația diverselor prenume pentru copii, sugestii de nume, topuri cu cele mai populare nume anul ăsta și așa mai departe, dar nu sunt niște reguli de bun simț legate de alegerea numelului. Deci, dacă trebuie să alegeți un nume pentru copil, citiți și sugestiile de mai jos.

Alegeți un nume ușor de pronunțat și de reținut

Eu am doua prenume, dar folosesc doar unul dintre ele, al doilea nu m-a atras niciodată. Știu, mulți părinți pun două prenume copiilor pe ideea – lasă să aibă de unde să aleagă când va crește mare, ceea ce mi se pare o prostie. Chiar cred în teoria numelor scurte, cred că atunci când cunoști pe cineva îi reții mai ușor numele dacă e ușor de pronunțat și e scurt, plăcut auzului. Nu am nici o problemă cu numele lungi, puteți să puneți și 5 prenume copiilor voștri, dar când vor fi strigați la catalog ei se vor simți nasol, nu voi.

Alegeți un nume care să sune bine atât în română cât și în alte limbi

Pedro, Hana, Juanita sunt doar câteva nume pe care le-am auzit în ultimii doi ani la copii. Dacă soțul sau soția e străină sau dacă copilul va crește într-o țară străină ar mai avea ceva sens să mergi pe un nume cu origine italiană, spaniolă, arabă etc, dar cât timp ambii părinți sunt români și copilul va crește în România de ce să îl faci să se simtă special de fiecare dată când va fi strigat, și nu în sensul bun al cuvântului? Mie mi se pare mai logic, dacă tot vă doriți un nume care să sune bine, să alegeți un nume pentru copil care să nu pară ciudat nici în română, dar să poată fi ușor de pronunțat și în alte limbi. Daniel, David, Gabriel, Luca, Adrian la băieți sau Izabela, Ema, Olivia, Sofia, Ana, Gabriela, Andreea, Maria, Diana la fete sunt nume care sună bine atât în română cât și în alte 20 de limbi, pe verificate. Doar câteva exemple, dacă vă documentați mai găsiți și altele.

Nu alegeți un nume doar pentru că e popular în perioada nașterii copilului

Anul ăsta toți copii sunt botezați cu Luca și Monica (să zicem), la anul vor fi la modă Cristina și Andrei. Gândiți-vă cum e la școală când vor fi 15 Monici și 10 Luca la catalog. Sau când strigați Monica în parcul pentru copii și vreo 5 fete întorc capul. Doar pentru că un nume e mainstream acum nu înseamnă că trebuie să îl puneți copilului vostru.

Nu alegeți nume ciudate, exotice

Ok, am spus să nu alegeți un nume comun, acum vă zic să nu mergeți nici în cealaltă extremă. Încercați să găsiți soluția de mijloc, un nume ușor de pronunțat, pe care ceilalți îl vor rosti cu plăcere și îl vor putea asocia cu elemente familiare lor. Fără Tutankamon sau Pocahontas, da?

Nu combinați nume foarte diferite între ele, dacă vreți neapărat să puneți două nume copilului

Dacă tot ați ales să puneți două prenume copilului, încercați să alegeți două prenume care au legătură unul cu altul. Maria Ioana sună bine, se lipesc unul de altul, Maria Filofteia nu prea sună bine, e o alăturare ciudată. Cred că ați prins ideea.

Ține cont și de numele de familie, cum va suna el lângă numele copilului

O cunoștință și-a botezat fetița Cătălina Paraschiva, iar numele de familie deja era compus din numele ambilor soți, dintre care unul era un nume străin, mai greu de pronunțat și scris. Imaginați-vă cum va fi marcată fetița la școală și pe terenul de joacă, când va aștepta 5 minute pentru a fi strigată corect sau pentru a se prezenta cu numele complet.

Cred că mai sunt multe de scris legat de alegerea celui mai bun nume pentru copilul vostru, în final nu pot spune că ce am scris eu e literă de lege, ci doar niște sugestii din experiența proprie și ceea ce am văzut în jur.

Totuși, țineți minte un lucru – nu puteți să schimbați numele de familie al copilului, dar vă puteți asigura că are un prenume frumos, ușor de reținut, care să sune bine rostit la un loc cu numele de familie, un nume de care să fie mândru. Lăsați prejudecățile la o parte și gândiți-vă și la viitorul lui, nu doar la ce vă place vouă.

Recomandă

20 Comentarii

 1. Eu cred ca poate sa nu-ti placa un nume sau sa ti se para ciudat, dar sa inceapa sa-ti sune chiar bine cand te obisnuiesti cu el.
  Acum 5-6 ani, cand am spus ca pe baiatul meu il va chema Nectarie, toata lumea m-a privit super extra urat si s-a strambat. Astazi, numele a devenit mai cunoscut si mai folosit si, desi mai zgarie pe unii la ureche, nu mai e atat de respins.
  Copilul trebuie sa fie ajutat si invatat sa-si iubeasca numele, sa stie despre sfantul (ori personajul) al carui nume il poarta, sa fie mandru de numele lui.

  Acum… ce sa zic… toate cele de mai sus sunt spuse in contextul in care un nume chiar inseamna ceva (excluzand, de aici, Ghiocel, Crenguta, Mercedes, Barosan… si alte inventii de genul…).

 2. Tudor – da, poti sa razi. Crezi ca te opreste cineva?

  Paul – da. Numai ca eu am cunoscut, inainte de sfant, un copil cu numele asta, de care mi-a placut foarte mult. Abia apoi am citit despre Sfantul Nectarie. Intre timp, s-au adus si moastele lui la Iasi, la biserica din Alexandru, care ii poarta numele.
  In ultimii doi ani, multi copii au fost botezati cu numele de Nectarie si Nectaria – asa ca, pana cand Maria-Paula va avea un fratior sau o surioara… numele asta va fi si “la moda”.

 3. Mai, nici eu nu am vrut sa bat moneda pe preferintele mele, nici sa-i impun cuiva sa-i placa Nectarie. Doar am spus ca pot exista nume – cat de cat normale – care sa inceapa sa ne placa dupa ce cunoastem oameni numiti asa. A fost un exemplu… o completare.
  In rest, ideile tale sunt mai mult decat ok.

 4. @anda – la catolici e mai simplu, de regulă se folosesc nume simple, de la sfinții cu denumiri mai comerciale, dacă putem spune asta. 🙂 Am impresia că și cu Luca era același lucru, acum 10 ani părea un nume cam ciudat, până a ajuns trending topic la nașteri.

  Dar totuși, Luca e ușor de rostit și reținut, mai bagi un diminutiv, pe când Nectarie, hmm, e mai greu, nu cred că va ajunge la modă prea curând. Ce o să zică prietena lui când îl prezintă părinților? Mami, tati, știu că sună ciudat, dar pe prietenul meu îl cheamă Nectarie.

  Cum te convingem să iei în considerare și alte variante? 🙂

 5. Dintr-un exemplu, am ajuns sa fiu eu tinta. Nu intentionam sa acaparez subiectul :).
  Dar, daca e asa, te invit sa monitorizezi (in Iasi, cel putin, dar si la Bucuresti si in alte orase), cam cati Nectarie si Nectaria au fost inregistrati in ultimii 2-3 ani. Si cam se se va mai intampla in urmatorii ani. Sa-mi zici si mie raspunsul, ok?! 🙂
  Cat despre convins – nu cred ca trebuie sa convinga nimeni pe nimeni de nimic.

 6. @anda – nu cred că va fi destul de popular încât să apară în top 10 nume de botez, de regulă astea apar prin ziare și sunt comunicate oficial. 🙂 Normal că nu te putem convinge, dar putem încerca :D.

 7. Nectarie suna oarecum bine, dar Nectaria?! C’mon!
  Pe mine ma mai cheama si Vasile dupa numele varului meu. Sincer cand eram mai mic aveam putina retinere cand mi se cerea sau in sitatuii in care trebuia sa-l expun. Dar mi-a trecut si acum ma mai prezint, mai in gluma, mai serios, doar cu numele asta 🙂

 8. Am vazut ca ai mentionat de cateva ori faptul ca numele copilului ii influenteaza viitorul. Iti recomand cartea “Freakonomics” (de Steven D. Levitt & Stephen J. Dubner) tocmai pentru ca unul dintre capitole trateaza acest subiect din plin – si conclude cu faptul ca numele unei persoane are efecte minime, sau chiar nule, asupra realizarilor sale pe plan profesional, social, etc.

 9. @mădălin – eu am citit alte cercetări care spun contrariul, plus că asta e și părerea mea. Poate mă înșel, dar din experiența proprie eu mereu am reținut mai ușor oamenii care au nume simple decât pe cei care au nume complicate.
  Mersi de recomandare, o să o caut.

 10. Am numele de familie Tarau. ( cu diacritice ca se citeste ca intrebarea: Ti Rau? ). Sotia e gravida si ne gandeam la Gabriel sau Alexandru. Ce parere aveti?

 11. Anul trecut am născut un băiețel sănătos, după foarte multe probleme, cu ajutorul rugăciunilor câtre Sfântul Nectarie. Nectarie i-am pus numele! Susțin alegerea numelor care să aibă o anumită însemnătate sau importanță pentru copil, nu doar nume “la modă”, pt ca numele nu trebuie să fie “o uniformă”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *