Am stabilit deja că prietenii nu îți vor susține afacerea, când ești la început. Totuși, poate că ești și de partea cealaltă a baricadei, știi afaceri locale care îți plac și vrei să le ajuți, ca să nu închidă prăvălia prea curând.
Evident, cel mai ușor e să cumperi de la ele, dar chiar dacă nu ai bani, sunt câteva lucruri pe care le poți face fără bani, pentru a sprijini o afacere locală. O listă mai jos.
- Îi recomanzi offline prietenilor și celor din familie care pot fi interesați de produsele sau serviciile lor. Da, le trimiți clienți.
- Like, Follow, Comentezi pe Facebook, dai Like, Share la postările brandului, că reach-ul organic nu apare de la sine.
- Le lași recenzii pe Facebook și Google, dacă poți chiar cu fotografii făcute când ai cumpărat de la ei. 98% dintre clienți nu lasă recenzii, deși ele ajută foarte mult business-urile, mai ales în atragerea de clienți noi.
- Le trimiți mai departe newsletterele către cei care ar putea fi interesați din cercul tău de cunoștințe.
- Dai check-in când mergi pe la ei.
- Scrii despre ei pe contul tău de Facebook, dacă tot îți plac așa de mult. Poți să faci un un fel de recenzie pentru ce ai cumpărat de la ei. Am văzut oamenii care au mers la cafeneaua de unde mai puneam poze pentru că îmi place cafeaua lor, după ce au văzut la mine.
- Îi menționezi pe grupurile de Facebook locale, dacă vezi că alții cer recomandări și afacerea are tangență cu ce se caută. De exemplu eu recomand cursuri de engleză Bacău că merg și fetele noastre de mulți ani și suntem mulțumiți, și pentru catering bun acasă noi mai comandăm de la Apium Food.
- Le lași bacșiș. Eu de exemplu las mereu bacșiș la Bolt de când a apărut pe la noi, pentru că șoferii sunt foarte ok și vreau să îi încurajez, ca să le meargă bine. Nu vreau să rămânem doar cu vechile taxiuri și obiceiurile taximetriștilor.
- Le zici merci. În perioada asta când toți sunt cu capsa pusă, nervoși, agresivi, contează mult un mulțumesc spus omului de la tejghea, îi mai schimbă și lui ziua.
Ce mai punem pe listă?