Curs rapid de detoxificare digitală, pentru un Mindfulness de nota 10

Sunteți pasionați de Mindfulness? Glumesc, dar acum că v-am atras atenția, Mark Manson are un articol interesant despre lipsa de atenție de care suferim toți în epoca digitală, cu tips&tricks pentru a elimina zgomotul de fundal și a ne ocupa de lucrurile cu adevărat importante pentru noi. Să citiți articolul, e chiar ok dacă aveți mereu senzația că nu aveți timp, că sunteți mereu ocupați, dar nu realizați mare lucru. Eu mi-am dat seama că aplic instinctiv multe din sfaturile de acolo, dar dacă nu aveți chef să citiți 4000 de cuvinte, ideile de bază pentru a scăpa de zgomot și a avea o viață mai frumoasă, online și offline, sunt:

1. Scăpați de zgomotul inutil din rețelele sociale și de aplicațiile de pe telefon – eliminați prietenii pe care nu îi cunoașteți și de care nu vă pasă, dați unlike paginilor de știri sau de brand care aglomerează feedul cu mesaje inutile pentru voi, ștergeți din telefon aplicațiile instalate doar la mișto, dezabonați-vă de la newsletterele comerciale ce nu încearcă decât să vă vândă cursuri și produse de care nu aveți nevoie. Păstrați prietenii adevărați, brandurile care contează și aplicațiile utile, nu cele ce vă consumă timpul aiurea. Eu de exemplu nu știu cum aș putea să stau pe Facebook cu 5000 de prieteni, dacă chiar ar trebui să fiu la curent cu tot ce postează ei.

2.  Alegeți surse bune de informații, conținut educativ  – nu trebuie să intrați pe toate site-urile de știri pentru a afla noutățile inutile ale zilei, chiar dacă suferiți de FOMO. Eu am 2-3 newslettere la care sunt abonat pentru știri (PressOne, Cronica) plus LongForm și Pocket pentru articole mai profunde.

3. Alocați bucăți de timp pentru muncă și relaxare – aici recunosc că și eu sufăr cel mai tare, dar asta pentru că lucrez pe online, mănânc social media pe pâine, nu aș putea să zic că stau doar 30 de minute pe Facebook, că uneori trebuie să setez campanii timp de câteva ore. Totuși, e bine să urmăriți cât timp petreceți în fiecare aplicație, sau pe diverse site-uri, și să nu verificați fiecare notificare, fiecare email venit, imediat ce l-ați primit. Viața personală și cea profesională nu mai au delimitări clare, dar trebuie să încercăm să avem timp separat pentru fiecare.

4. Folosiți aplicații, site-uri, extensii pentru a vă urmări progresul, dezactivați notificările pe telefon cât timp sunteți la birou sau lucrați etc. De exemplu StayFocusd e o extensie bună pentru Chrome, ce îți arată cât timp petreci pe diverse site-uri, și poți bloca distracțiile.

Asta e pe scurt, mai aveți și alte idei pentru o viață liniștită în epoca digitală?

Recomandă prietenilor!
  • 32
  •  
  •  
  •  
  •   

3
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Red
Vizitator
Red

Mark Manson, the dude who wrote “The Subtle Art of Not Giving a Fuck”.
Niiiice!

Oana
Vizitator
Oana

Multumesc pentru sfaturi