fbpx

De ce companiile nu primesc Like pe Facebook

Prima chestie pe care o face o companie după ce își crează pagină de Facebook este să caute o metodă de a aduna fani, adică de a primi Like-uri. Poate fi un concurs, poate fi oferirea de conținut interesant pentru fanii brandului, poate fi un discount pentru cei care dau Like, poate fi o ofertă specială pentru cei care au dat Like etc.

Și acum vine partea interesantă. Multe companii fac chestiile astea, dar totuși numărul de Like-uri fluctuează. De ce? Pentru că trimit prea multe mesaje promoționale celor care au dat Like. Cu alte cuvinte, au impresia că dacă un utilizator de Facebook a dat Like de acum e al lor, îl pot stresa să cumpere. Din păcate social media nu funcționează așa, și multe companii ajung la concluzia că treaba asta cu prezența online nu funcționează. Ei încearcă să vândă înainte de a stabili o relație cu fanii.

Mai multe motive pentru care utilizatorii nu dau Like paginilor de brand de pe Facebook în continuare:

Imagine preluată din articolul I Like You, But Just Not in That Way, care merită citit.

Concluzia? Înainte de a vinde prin social media încercați să oferiți fanilor un motiv pentru a vă da Like. Cu toții iubim promoțiile și conținutul de calitate.

Recomandă

11 Comentarii

  1. Motivul 2 nu exista. Compania nu are acces la datele tale direct. Poate vizualiza doar statsurile overall (varsta &sex), fara a vedea date directe despre tine.

    Curios este ca daca ai face in Romania motivul 2 ar rivaliza cu 1, insa prostii nu au probleme in a adauga friend brandurile, astfel chiar avand acces la toate datele despre tine si poze. De asemnea imi place cum o schimbare de privacy la Facebook care nu are legatura cu Romania este stire nationala la PRO TV sau Realitatea, etc.

    As ruga prostanii care au companii la friends sa nu se mai planga de privacy. Daca esti prost macar nu te mai lauda, stim deja ca esti.

    PS: Scuze de limbaj, insa aceasta este cea mai finuta descriere la care m-am putut gandi pentru specimene.

      • Daca am avea niste utilizatori mai de de doamne ajuta in Romania, ar putea sanctiona companiile care au cont de friend. Astfel ar ajuta la educarea pietei si nu s-ar plange de privacy si alte alea degeaba. Da asa e in Romania toata lumea e Becali (cum sa imi dau CNP-ul, cum sa aiba aia access, vai doamne daca imi fura mie identitatea cineva). Patetic.

        Teoretic nu ai nimic de pierdut daca dai un like la o companie care te inreseaza. Mai prinzi o promotie, mai un concurs, informatii in exclusivitate.

  2. De ceva vreme urmaresc blogul tau Marius si am observat ca Noni persevereaza cu ideea ca organizatiile nu ar trebui sa aiba cont de “friend”. Draga Noni, inainte de a fi fixist si de a considera ca ai descoperit miezul din fanta, ar bine sa fii mai rezervat vis-a-vis de aceasta chestiune. Motivul este logic si simplu: daca nu stii care sunt obiectivele de marketing si de comunicare ale companiei, nu poti trage concluzia ca o astfel de optiune vis-a-vis de utilizarea paginii de “friend” pe Facebook este o greseala. Poate compania doreste crearea unei comunicari informale cu un anumit target, vizeaza interactiunea etc.
    Dreptul de a avea o opinie il respectam cu totii, dar persistarea intr-o eroare nu este usor permisa (un argument care poate demonstra falsitatea rationamentului tau este acela ca, in cele din urma, strategia precede tactica).
    Or, a te lansa in astfel de speculatii si fixatii, mi se pare cel putin nepotrivit.

    • Andrei, eu zic că pot da Like paginii LG pe FB, de exemplu, pentru că îmi plac produsele LG. Pe același sistem, nu aș putea fi prieten cu utilizatorul LG, pentru că acesta e un brand, nu o persoană fizică. Înțelegi unde bat?

    • Nu vad cum lasand un strain (companie, brand) sa te vad pe tine in chiloti la mare creeaza o relatie mai personala. Avand cont de friend poti vedea absolut toate datele, insa nu ai nici un fel de statistica generata.

      Cont de friend pentru o companie denota lipsa de pregatire a persoanei care se ocupa de social, neprofesionalism si lipsa de experienta, sincer nu doresc sa cumpar nici un produs/serviciu de la o companie care trateaza acest lucru cu un amatorism de genul acesta (in general e patronul, nevasta sau femeia de servici care se ocupa de asta).

      Legat de fixatii mai adauga si folosirea smiley faces in comunicare pe paginile de brand. Folosita inclusiv de profesorii de comunicare universitari. Iarasi, amatorism total, neprofesionalism, balacarism romanesc.

  3. Companii cu conturi de persoane fizice? Eu nu am dat de ele pana acum. 😛 Daca e asa cum ziceti, da e nasol, eu am dat like la mai multe companii ale caror produse/servicii ma intereseaza (nu din ro) si nu m-am gandit ca ma bombardeaza cu prostii atata timp cat sunt interesat…

  4. Uite ca la asta nu m-am gandit, nu credeam ca exista promovare pe key-uri si pe fb… =)
    Sincer sa fiu, as prefera sa fiu bombardat de chestii deastea decat de “joaca mafia wars” sau “ti-a trimis nu stiu cine un dovleac”…. Muuult mai bine as prefera spam de la haine de dama! =) Nu suport rahaturile alea de jocuri de pe fb, in fiecare zi trebuie sa dau ignore la cate un “prieten” care imi trimite tampenii din jocurile alea stupide.

  5. […] Și acum vine partea interesantă. Multe companii fac chestiile astea, dar totuși numărul de Like-uri fluctuează. De ce? Pentru că trimit prea multe mesaje promoționale celor care au dat Like. Cu alte cuvinte, au impresia că dacă un utilizator de Facebook a dat Like de acum e al lor, îl pot stresa să cumpere. Din păcate social media nu funcționează așa, și multe companii ajung la concluzia că treaba asta cu prezența online nu funcționează. (sursa: https://mariussescu.ro/2011/10/de-ce-companiile-nu-primesc-like-pe-facebook) […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *