De ce nu se promovează agențiile de publicitate

De ce sunt foarte multe agenții de publicitate ce nu se promovează direct, dar în schimb încearcă să convingă alte afaceri că e important brandingul și că au nevoie de publicitate online? Vă zic eu de ce, că e simplu. Multe agenții au descoperit că cea mai bună formă de publicitate pentru a atrage clienți este Word of Mouth, adică să îți faci treaba atât de bine încât clienții actuali, super mulțumiți, te recomandă altor clienți. Și metoda asta de promovare mai are un avantaj, reduce mult timpul pierdut aiurea cu potențiali clienți ce nu știu ce vor, ce nu se aliniază cu valorile agenției.

Evident, poți aplica strategia asta de promovare, cu recomandări de la clienți, cât timp nu vrei să crești foarte repede, să te extinzi. De exemplu la Advertica e ok sistemul, că suntem 4 oameni și nu vrem să ajungem la 50 de oameni prea curând, e suficient să avem câțiva clienți ce lucrează cu noi pe termen lung și 3-4 clienți noi lunar, și de obicei aceștia vin pe recomandări.

Și mai este o problemă cu promovarea online, mai ales când vinzi servicii. De regulă clienții potențiali care vin din reclame pe Facebook sau Google sunt axați pe prețul cel mai mic. Ei nu te cunosc, nu știu ce oferi tu, cât de bune (sau proaste) sunt serviciile tale, ei știu de exemplu că au nevoie de un site cu 5 pagini, și nu fac diferența între un site construit cu grafică și design de la zero și unul făcut pe o temă cumpărată cu 50 de dolari. Pentru client e posibil să fie suficient și cel făcut pe o temă la început, dar acel site nu îl va ajuta pe termen lung.

Și atunci, dacă tu încerci să vinzi calitate, nu cantitate, vei pierde mult timp încercând să educi clienții, să le explici diferențele, dar de regulă maxim 1 din 10 clienți vor înțelege, restul merg unde e prețul mai mic. Să nu credeți că sunt ipocrit, am încercat și noi promovarea pe canalele clasice la început, dar pierdeam mult timp aiurea tocmai cu oferte de prețuri și întrebări și propuneri de colaborare pentru clienți potențiali veniți din Google ce căutau doar un preț mic, nu calitate, colaborarări pe termen lung sau plus valoare.

Ei bine, chestia asta cu pierdut timp aiurea și educat clienții și explicat diferențele de prețuri și de ce tu vinzi servicii mult mai bune dar ce costă mai mult nu prea se întâmplă în cazul clienților veniți pe recomandări de la clienții existenți. Când te recomandă cineva ce deja a lucrat cu tine altei persoane te recomandă pentru seriozitate, profesionalism, pentru că livrezi la timp, pentru că ești profesionist, nu pentru că Gigel e cel mai ieftin.

Totuși, revenind la agenție sau la orice alt business axat pe servicii, dacă aș vrea să creștem rapid, să ajungem la câți mai mulți clienți, să ne extindem afacerea ș.a.m.d, ar trebui să investim și noi puternic în reclame, recomandările nu ar fi suficiente pentru a susține o afacere ce vrea să crească constant, dar în cazul multor agenții de publicitate nu e cazul, sunt deja la nivelul dorit.

De asta agențiile de publicitate vechi pe piață nu investesc mult în reclame pentru atragerea de clienți noi, deoarece au deja clienți fideli ce le trimit alți clienți, și au o poziție stabilă pe piață, notorietate. Cei ce abia au apărut normal că vor face eforturi mai mari pentru a deveni vizibili, a își forma o bază de clienți, deci se vor promova mai intens.

Totuși, revenind la publicitate și vânzările online, dacă ai o afacere cu produse, ce vrea să ajungă rapid la mulți clienți, ai nevoie de un buget de marketing consistent. Magazinele online au mereu nevoie de clienți noi,  deci trebuie să investești puternic în promovare, branding, notorietate. Pe termen lung da, vei ajunge să ai și clienți fideli, oamenii ce intră direct pe site, ce vor să lucreze doar cu tine, dar depinde și de nișă, piață, publicul țintă și unde vrei să ajungi cu afacerea ta.

În concluzie, promovarea online e necesară, dar depinde și de ceea ce vinzi, cui vrei să vinzi, cât vrei să vinzi și mai ales, cât de mult vrei să îți crești afacerea într-un interval de timp.

Poza e luată de la Cristian, de unde mi-a venit și ideea articolului.

Recomandă prietenilor!2
Comentezi și tu ceva?

avatar
  Abonează-te  
newest oldest most voted
Notify of
Ion Cosmin
Vizitator

Chiar ma întrebam chestia asta, de ce nu sunt promovate.. Si mi-ar face placere sa lucrez într-o agenție de publicitate cum e advertica.