fbpx

O să mă relaxez când ceilalți muncesc din greu

Unul din avantajele de a lucra pentru tine este că poți să îți stabilești singur programul de lucru, ba chiar și zilele de lucru. Știu, trebuie să ne odihnim în weekend și să muncim de luni până vineri, dar uneori parcă e mai profitabil să muncesc sâmbăta și duminica și să fac o excursie de 2 zile miercurea și joia, când toți ceilalți muncesc, iar hotelurile, obiectivele turistice și avioanele sunt mai libere. Zic rău?

Am remarcat chestia asta de ceva timp, societatea ne-a programat să facem anumite lucruri în anumite perioade. Ok, dacă depinzi de șefi, angajați, dacă nu poți să îți gestionezi timpul cum ai vrea asta e, respecți regulile, dar dacă ai avea libertate de mișcare, de decizie, dacă timpul ar fi doar al tău ai proceda la fel?

Hai să o luăm pe aia cu concediile, de exemplu. Vara, de Paște, Crăciun, Revelion și alte sărbători naționale prețurile explodează, și majoritatea obiectivelor turistice sunt aglomerate. Plătești dublu sau triplu pentru cazare, mâncare, vizite, transport, aproape orice.

Dar Marius, trebuie să mergem la mare vara și la munte de Revelion, nu-i așa? Așa e, doar că s-ar putea să găsești destinații exotice ce sunt mai ieftine iarna, cu temperaturi de 30 de grade, iar în loc de mers la munte în decembrie, când o cameră costă 200 de euro pe noapte, poți să rezervi și pentru februarie, când ai mai multe șanse să prinzi zăpadă, la cum s-au sucit anotimpurile și la noi.

Și că tot vine vorba de vacanță de vară, cele mai faine concedii petrecute în Thassos au fost în luna septembrie, când erau în jur de 30 de grade, nu în iulie sau august, când erau călduri infernale.

Și chestia asta, cu timpul ideal, e valabilă și pentru muncă, de exemplu. Da, e deprimant să lucrezi de sărbători, Crăciun. Revelion, în timp ce prietenii tău o ard pe la grătare sau merg la munte, dar vorbeam cu oameni ce lucrează în IT care nu au nici o problemă să lucreze de sărbători, mai ales că sunt plătiți de 3 ori mai bine pentru zilele acelea. Vorba lor, în 3-4 zile îmi scot banii de concediu, și nici nu stau în trafic pe Valea Prahovei jumătate de zi. 🙂

Sau poate tu ești pasăre de noapte, îți vin cele mai bune idei când toți ceilalți dorm, dar trebuie să te chinui ziua pentru a fi creativ, că așa e programul…

Nu vreau să vă conving acum să vă apucați de lucrat duminica sau să mergeți în vacanță la Marea Neagră când afară sunt -20 de grade pentru că e ieftin, ci doar să vă schimbați puțin optica, să procesați ceea ce societatea vă transmite, înainte de a lua o decizie. Ce e bun pentru alții nu e neapărat bun și pentru noi.

Voi ce ați prefera, să lucrați luni-vineri cu relaxare în weekend sau să vă faceți singuri programul?

Recomandă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *