fbpx

De unde îşi fac cumpărăturile românii

Există mai multe criterii care influenţează alegerea magazinului de unde cumpărăm în mod obişnuit. Conform studiului Shopping Monitor, realizat în noiembrie 2010 pe un număr de 737 de respondenţi de peste 15 ani, cele mai importante ar fi:

  • Apropierea de casă sau de serviciu şi timpul necesar pentru a ajunge la magazin – menţionat de 50% dintre cei chestionaţi;
  • Nivelul preţurilor – menţionat de 46% dintre cei chestionaţi ( mai puţin luat în considerare de bucureşteni);
  • Varietatea gamei de produse alimentare şi nealimentare este un criteriu important pentru românii care preferă lanţurile de magazine de tip hypermarket (43%);
  • Prospeţimea şi calitatea produselor, deşi ocupă locul 4 în clasamentul motivelor pentru care consumatorii aleg un magazin (16% din total populaţie), este de o importantă relativ mică printre ţinerii cu vârstă cuprinsă între 25 şi 35 de ani, dar şi a persoanelor care locuiesc în Bucureşti.

Ce înţelegem din studiul asta: românii îşi fac cumpărăturile cât mai aproape de casă, deci extinderea hypermarketurilor în cartiere cu unităţi de dimensiuni mai mici e o mişcare venită să întâmpine această cerinţă. Se uită la preţ, dar îşi doresc  şi o varietate cât mai bogată de produse, că să aibă de unde alege. Bonus, vor că produsele să fie proaspete şi de calitate, lucru perfect normal, toţi vrem asta.

E interesantă observaţia legată de comportamentul bucureştenilor, pentru care nu contează aşa de mult nivelul preţurilor sau prospeţimea produselor. Chiar aşa de greu e să îţi faci cumpărăturile în capitală ţării?

Personal cumpăr din Kaufland sau Carrefour, în funcţie de produsele de care am nevoie. Partea bună la Kaufland este că ştiu rapid unde găsesc produsele uzuale, pe când în Carrefour se schimbă mereu poziţionarea produselor, ba se mută chiar raioane întregi uneori, suficient cât să te scoată din minţi dacă eşti un client fidel şi în criză de timp. În plus oferta Kaufland se pliază mai bine pe necesităţile noastre.

De regulă noi mergem la cumpărături serioase de 2 ori pe lună, iar în timpul săptămânii mai cumpărăm doar pâine, legume şi fructe proaspete, direct din piaţă, dacă se poate chiar de la ţărani.

Voi când va faceţi cumpărăturile şi mai ales, de unde?

Recomandă

3 Comentarii

  1. Noi facem cumparaturi cam tot de 2 ori pe luna, de obicei din Kaufland. Bineinteles ca mai exista si cumparaturile zilnice, paine, lapte, oua, etc..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *