fbpx

Despre internship in Romania

InternshipAtunci cand studentii intreaba in stanga si in dreapta cum pot ajunge sa lucreze in companiile dorite de ei pe anumite posturi, una din principalele recomandari care vine imediat de la cei cu experienta este programul de internship.

Ce este internship-ul? Practic se refera la posibilitatea de a acumula experienta pe un anumit post intr-o companie, fara a fi angajat propriu-zis. Participantii la un internship pot invata din interior cum functioneaza o firma, ce presupune jobul dorit de ei, se pot pune la curent cu noutatile in domeniu si pot acumula cunostinte si experiente practice utile pe viitor.

Cat timp am fost in facultate nu am participat la internship-uri, poate si pentru ca aveam un job full-time si multe proiecte pentru facultate de realizat, plus seminariile la care trebuia sa ajung. Adaug la asta si incercarea de a avea o viata personala si deja eram ocupat mai mult decat numarul de ore disponibile. Totusi, faptul ca am lucrat din facultate mi-a facilitat contactul cu lumea reala, in care nu zboara cainii cu covrigi in coada. Cand am terminat facultatea nu eram un simplu absolvent cu o diploma in mana, eram un tip cu doi ani in campul muncii si o viziune realista asupra lumii in care traim. Cel putin asa sper.

Intr-o lume ideala, studentii accepta sa participe la internship-uri tocmai pentru a acumula mult ravnita experienta ceruta de firme la angajare, iar firmele deruleaza programe de internship pentru a gasi oameni valorosi pe care sa ii angajeze. Intr-o lume ideala, retineti.

In realitate insa exista si firme care anunta internship-uri doar pentru a suplini nevoia de personal pe o anumita perioada. Personal fara experienta, dar util pentru taskuri simple.

Tot in realitate exista multi studenti care nu ar accepta in viata lor un internship, traind cu impresia ca dupa ce vor termina facultatea angajatorii se vor ingramadi sa le ofere salarii de 1000 euro pe … cunostintele teoretice acumulate in facultate.

Un mesaj pentru studenti –  GET REAL! Mai ales in perioada actuala, nu exista firme care sa angajeze oameni pe ochi frumosi. Vreti experienta? Inghititi in sec, inscrieti-va la internship-uri si trageti tare, in speranta ca veti fi remarcati. Pana la urma un internship dureaza cateva luni, iar daca chiar sunteti atat de buni pe cat credeti, veti face diferenta. In caz contrar va veti trezi la realitatea valorii adevarate pe care o aveti.

Un mesaj pentru angajatori – nu derulati internship-uri doar pentru ca aveti nevoie de cineva sa faca cafeaua si sa plimbe hartiile timp de 2-3 luni. Veti avea noroc la inceput, dar in timp reputatia voastra va avea de suferit si nu veti mai gasi oameni competenti pe care sa ii angajati. Chiar daca e criza, jocul murdar nu aduce niciodata rezultate pozitive.

Concluzia e ca internship-urile sunt o ocazie foarte buna atat pentru companii cat si pentru studenti, daca sunt organizate cum trebuie. Companiile pot gasi oameni valorosi si pasionati, iar studentii pot acumula experienta practica. Voi ce parere aveti despre ele?

Recomandă

13 Comentarii

  1. Zici bine ce zici. Mereu am preferat sa lucrez direct undeva, decat sa fac internship. Nu ca nu ar fi util, este. Dar esti luat de fraier de multe ori. Nu peste tot, desigur. Dupa ce ca de cele mai multe ori nu esti platit, nu esti sigur nici ca vei acumula experienta dorita, si nici ca vei continua dupa ca angajat sau ca vei avea o rampa de lansare spre altceva. Parerea mea este ca internship`urile nu sunt organizate cum trebuie, si momentan nu reprezinta un atu pentru cineva care le face.

    Exista poate si exceptii, despre care inca nu am aflat eu…

  2. Eu cred ca greseala este in majoritatea cazurilor a celor care se inscriu la un internship deoarece isi imagineaza ca acest lucru inseamna si o angajare aproape garantata, ori in conditiile actuale ale economiei in care foarte multi oameni cu experienta ajung pe drumuri este foarte greu ca acest lucru sa se intample.

    • Scopul unui internship nu e sa iti garanteze obtinerea unui loc de munca, ci sa te ajute in acumularea experientei practice pe care o cer angajatorii. E acel paradox al companiilor care angajeaza: vrem sa fie proaspat absolvent, sa aiba experienta multa si sa lucreze pe bani cat mai putini.

  3. Mai este și problema așteptărilor într-un internship, problema de care îmi este puțin frică acum, când o să începem să primim și noi interni:

    În facultate ți se cultivă puțin ideea că, odată ce ai terminat, vei deveni mare manager, vei participa numai la ședințe cu cei mai importanți oameni de pe Pământ, vei face analize peste analize (la cel mai înalt nivel, evident) și, eventual, vei fuma un trabuc împreuna cu ceva președinți de companii importante.

    Desigur, am exagerat, dar această idee, poate nu într-un stadiu atât de avansat, există. Și în momentul în care studentul venit în internship dă nas în nas cu realitatea aia în care trebuie să care și un people-stopper în spate, să dea un milion de telefoane până obține un ”da”, să alerge dintr-o parte în alta, așteptările încep să i se ruineze.

    Și în situații din astea nu prea știi a cui este vina pentru a o elimina…

    • Ines, eu cred ca e bine ca li se cultiva aceasta idee. Trebuie sa aiba idealuri din cele mai mari. Eu ma ghidez de multe ori dupa ideea asta: “Tinteste spre luna, chiar daca nu vei reusi, macar vei fi printre stele”. Astfel, daca studentul aspira la a fi un manager de succes, cu atat mai multe sanse are sa ajunga acolo. Si chiar daca nu e de succes, macar e manager ;))

      Si primiti interni, zici? 😀

    • tocmai pentru asta sunt bune internship-upurile: sa dea putin cu capul plin de teorie al studentilor de peretii plini de practica in firme.
      nimeni nu s-a nascut invatat, este o chestiune de timp pana cand vei cobora privirea si iti vei reorganiza prioritatile si planul de bataie.

  4. Da, avem un parteneriat cu Universitatea și primim patru interni. Am luat mai puțini pentru a avea ce să le dăm de lucru.

    @Vali: Ai dreptate la partea cu așteptările prea mari cultivate în mod intenționat așa, dar poate că ar trebui să li se mai cultive și așteptări normale despre activități normale :).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *