fbpx

Din 6 februarie ne putem face firmă în 3 zile, în România, ONLINE

Că e greu și complicat să îți deschizi o firmă în România o știm deja. Trebuie să umbli pe drumuri de la o instituție la alta, la bănci, trebuie să te rogi de funcționari și să aștepti. Vreo două săptămâni, cat atât durează procesul de deschidere al unei firme în România acum. Se pare că din februarie lucrurile se vor schimba.

Citeam acum ceva vreme pe Twitter că în Londra durează 3 zile să îți faci o firmă, și toate treaba se rezolvă pe internet, din câteva clicuri. Completezi cererea, virezi banii și primești actele firmei la adresa specificată de tine. Foarte tare, nu-i așa?

Se pare că așa ceva se va putea realiza și în România, mai curând decât credem. Ieri pe site-ul guvernului României a apărut un comunicat de presă care spune că din 6 februarie se reduce și la noi perioada de înființare a unei firme, de la 10 zile la 3 zile, iar depunerea documentelor și plata taxelor se poate face online, antreprenorul va trebui să se prezinte în persoană la Oficiile Registrului Comerţului sau la notar doar pentru obţinerea specimenului de semnătură.

începând cu 6 februarie 2012 perioada de înfiinţare a unei societăţi va fi diminuată de la 10 zile la 3 zile. Oficiul Naţional al Registrului Comerţului introduce un nou sistem informatic integrat, prin care antreprenorul poate depune toate documentele necesare înfiinţării unei societăţi online, fără costuri financiare suplimentare şi cu economie substanţială de timp.

Antreprenorul va trebui să se prezinte în persoană la Oficiile Registrului Comerţului sau la notar doar pentru obţinerea specimenului de semnătură. Plata online a tuturor taxelor pentru înregistrarea firmei este posibilă din acest an prin Sistemul electronic de procesare a plăţilor online la ONRC. Durata de eliberare a documentelor necesare s-a scurtat semnificativ.

Dacă până acum documentul doveditor pentru existenţa sediului social era eliberat în 5 zile, astăzi antreprenorul poate dispune de acesta în maximum 24 de ore. Cererile însoţite de documentaţia completă depuse în prima jumătate a programului de lucru ANAF se soluţionează în aceeaşi zi, iar cererile depuse în a doua jumătate a programului de lucru se soluţionează cel târziu în prima jumătate a programului de lucru din ziua imediat următoare.

Comunicatul oficial

După atâtea lovituri aplicate firmelor românești și antreprenorilor era și timpul să se facă ceva pentru reducerea birocrației. Să nu uităm că România e pe locul 7 în Europa la nivel de impozitare al salariilor (45% din salariu se duce la stat), ceea ce explică și de ce în România sunt doar 24 de firme la mia de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 42 de firme.

Cum vi se pare ideea de a înființa o firmă în 3 zile, online? Eu zic că e mult mai bine decât sistemul actual.

Recomandă

8 Comentarii

 1. Mda, vestea e buna daca ai de gind sa deschizi zeci de firme.
  Ideea e ce faci cu firma dupa ce o deschizi.
  Nici pina acum nu era chiar atit de dificil. De pierdut vremea pe la ORC tot o faceai.
  Basca ca dadeai un ban la un avocat/firma care se ocupa cu asa ceva si totul devenea mai usor.
  Cit despre autorizatia de functionare, daca nu fabrici cine stie ce lucruri dubioase ( gen fabrica de mezeluri etc ), iar nu ai probleme. Declaratii pe propria raspundere ca indeplinesti conditiile legii pentru activitatea respectiva si cam atit.
  Nu zic ca e ceva gresit, zic ca acest lucru e mai mult apa de ploaie decit ceva cu adevarat necesar.
  Cine si-a deschis o firma ar trebui sa stie ca nu e usor cu nici o institutie a statului, deci s-a asteptat la tot felul de mizerii. Ca viitor antreprenor, nut-i permiti sa te lasi coplesit de imberbii de la ORC. ( ma rog, la Bucuresti au fost ok in ce ma priveste )

 2. La ORC daca nu te-ai dus cu stampila in oiginal si n-ai stampilat totul confom cu originalul degeaba…
  Faptul ca poti infiinta firma in 3 zile si nu trebuie sa mai “umbli” pe la ei e apa de ploaie. As vrea sa vad ziua in care vei putea face cereri online sau sa primesti certificat constatator la adresa. Ne agatam in niste semnaturi si stampile cand totul se poate rezolva cu o semnatura digitala. Dar sa ne bucuram de functionarea sistemului cat putem, zic!

 3. @brindushi
  semnatura digitala care e mai greu de obtinut decat toate actele

  Eu zic sa nu mai comentam aiurea, este foarte OK ca se incearca ceva cat de cat in ton cu anul in care suntem.

 4. @claudiu Ce dracu e atit de greu de obtinut semnatura aia digitala ?
  Sincer nu inteleg. De anul trecut s-a implementat mizeria asta si functioneaza.
  Costa nus citi ( vreo 50 ) euro primul an si apoi undeva pe la 30 de euro pe an.
  De comentat aiurea nu comentam.
  Da, e OK ca se misca ceva, insa acest ceva nu reprezinta chiar mare lucru. Mai ales daca ai deja o firma.
  Hai sa iti spun ce imi doresc eu ca sa fiu multumit: unificarea taxelor si impozitelor, infrastructura pentru plata on-line, sa nu mai vad mutra de bugetar la ochi si stimularea firmelor de a fi pe profit. Da, vreau sa fiu pe profit la final de an. Daca statul o sa faca ceva care sa ma faca sa imi conduc afacerea pe profit, atunci da, o sa fiu multumit. Dar nu e cazul pentru moment.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *