fbpx

De fiecare dată când revin din altă țară îmi crește stima pentru românii care au îndrăznit să plece afară, să își croiască un viitor acolo. Nu e ușor, orice s-ar spune, că nici afară nu umblă câinii cu covrigi în coadă. Pentru ei nu pot spune decât Respect. În același timp, îmi dau seama că nici în România nu e totul asa de sumbru cum vedem zilnic pe la știri. Da, avem corupție, politicieni idioți, probleme cu economia, drumurile, sănătatea, educația, dar și în țările din vest vezi probleme de acest gen, deși poate nu sunt la fel de grave ca la noi. Diferența este legată de speranța în viitor, afară oamenii sunt mult mai optimiști, știu că lucrurile pot deveni mai bune. Noi nu știm unde merge barca numită România, viitorul e mult prea incert. Aici e buba.

Între 2010 și 2011 Belgia nu a avut guvern timp de 541 de zile, până au terminat partidele certurile între ele, dar uite că țara s-a descurcat foarte bine fără, nu a decăzut în haos, și explicația e simplă, legile și sistemul sunt deja puse la punct, toată lumea știe ce are de făcut, chiar și fără guvern. Sincer am senzația că și la noi adesea politicienii fac mai mult rău decât bine, dacă ne uităm de exemplu la haosul economic provocat de mult prea desele modificări ale codului fiscal.

Ce voiam să zic este că la revenirea din Bruxelles, în timp ce goneam pe autostradă spre aeroportul din Charleroi cu 140 de kilometri la oră, șoferul nostru belgian cu mamă din Brașov și tată libian (true story) îmi explica într-o română corectă, cu accent franțuzesc, cum au și ei probleme cu taxarea prea mare a afacerilor, cu corupția, drumurile care nu sunt prea îngrijite, aglomerația din oraș și alte din astea.

Și mă gândeam că nu diferă prea mult problemele lor de cele pe care le avem și noi, nu? Ce nu avem noi dar ei au este optimismul, încrederea în viitor, certitudinea că totul va fi bine.

Totuși, de asta zic că e bine să facem ieșiri dese prin Europa, să vedem chiar noi cum trăiesc cei din țările vestice, nu doar prin intermediul știrilor. Concluzia este că peste tot sunt probleme, mai mari sau mai mici, important e să locuiești într-o țară în care salariul să îți ofere un trai decent, și să poți spera că mâine va fi mai bine ca azi. Greșesc?

RECOMANDĂ
  • 36
  •  
  •  
  •  
  •   

Lasă un comentariu