fbpx

Economisirea și investițiile la români în 2022

Ultimul studiu făcut de Reveal Marketing Research pe mediul urban ne arată cum stăm ca nație când vine vorba de pus bani la ciorap (la propriu) și ce înțelegem noi prin investiție, adică depunerea banilor într-un cont de economii, unde dobânda e mai mică decât șansele României să treacă la euro până în 2030. Cam trist, dar aici suntem.

51% dintre români susțin că dacă ar reuși să economisească trimestrial câte 500 lei ar prefera să îi depună într-un cont bancar (depozit sau cont de economii).

28% dintre români au declarat că ar prefera metoda tradițională de economisire și anume păstrarea banilor la saltea.

Un pic mai detaliat:

2 din 3 români întâmpină dificultăți în a pune bani de-o parte pentru zile negre. În prezent, o treime dintre români nu reușește să economisească iar o altă treime crede că va economisi mai puțin decât pană acum.

51% dintre români susțin că dacă ar reuși să economisească trimestrial câte 500 lei ar prefera să îi depună într-un cont bancar (depozit sau cont de economii). În cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani și a celor de peste 55 de ani procentul celor care preferă această strategie de economisire este semnificativ mai mare, înregistrând scoruri de 54% respectiv 59%.

28% dintre români au declarat că ar prefera metoda tradițională de economisire și anume păstrarea banilor la saltea. Persoanele cu venituri mici au optat în proporție de 36% pentru această opțiune.

50% dintre români intenționează să limiteze din ce în ce mai mult utilizarea banilor cash în viața de zi cu zi.

Pe de altă parte, în 2022, tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18-24 ani au devenit mai responsabili vis-a-vis de gestionarea finanțelor personale, în cazul acestora remarcându-se cel mai mare procent al celor care cred că vor economisi mai mult pe viitor (14%) față de totalul eșantionului (8%).

Vorbiți cu odraslele despre bani, cum se fac, cum se cheltuie, cum se investesc, cum funcționează, altfel vor crește cu impresia că un cont de economii este investiție.

Vorba aia, pui banii la bancă, ei îți dau 3% dobândă, dar dacă vrei banii de la bancă dobanda la creditele de nevoi personale este de 12%, și noi credem că facem investiții. Nu mai zic de inflație, care a ajuns aproape de 14% în 2022.

Recomandă

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *